Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boniowanie w welnie

Recommended Posts

Mam pytanie odnosnie sposobu boniowania w welnie mineralnej na elewacji budynku. Chcialbym zaoszczedzic troche pieniazkow i ocieplic budynek na zime i mysle na temat welny mineralnej. W jaki sposob boniowac w welnie ? Przeczytalem troche materialow o boniowaniu w styropianie ( listwy , wypalarki itd) . Niestety nie wiem w jaki sposob mialbym to zrobic w welnie. Zalezy mi rowniez na na dolozeniu z welny kwadratowych gzymsow (rowniez z welny) w okolicach garazu . Czy tak to sie w ogole robi ? Ze styropianiem nie ma problemu. Kupic mozna cienki styropian i dokoleic do poprzedniego. To wszystko tynkujac i malujac na inne kolory jest zludzenie jakby gzymsu. Zastanawiam sie czy tak samo jest z welna ?

Dzieki z gory za wszelka pomoc.

• 1 month później...
Montaż boni w wełnie mineralnej jest podobny jak montaż w styropianie. Rowki mozna wykonać wycinając je ostrym nożem, lub zastosować dodatkową wełnę o grubości np. 20 mm, naklejając ją na wełnę właściwą, tak aby powstały odstępy o szerokości planowanych listew do boniowania. Instrukcje można znaleźć na stronie producentów boni.

• 1 month później...
  • 2 months później...

Witam,

z tego co czytałem o ociepleniu domu wełną mineralną to nie wolno kłaść na elewacji deski i kamienia elewacyjnego.

Czy to prawda?

Jeśli tak to czy w miejscu w którym przewiduje deskę/kamień (małe obszary pomiędzy oknami, przy drzwiach...) mogę dać styropian?

W efekcie 80% elewacji będzie ocieplone wełną na której będzie farba elewacyjna a na 20% będzie dekoracyjna deska/kamień.

Dziękuję