emilara 16.09.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Proszę o radę. Mam dwa pytania1) jak uszczelnić okna montowane w warstwie ocieplenia, wysunięte są na kotwach kilkanascie cm poza obrys muru. Wykonawca twierdzi ze wystarczy ocieplic budynek, od zewnątrz taśmę paroprzepuszczalną nakleić na styropian, od środka taśmę paroszczelną. Bez pianki poliuretanowej między ramę okna a otwór okienny- bo przerwa jest duża. Dla mnie to trochę jak bym miała dziurę w oknie. Co sądzicie?2) W sytuacji montażu jak wyżej- taśma paroszczelna nie ma podparcia na całej swojej szerokości. Jak położyć na niej tynk aby podłoże się nie przesuwało? Czy nie będzie dochodziło do pęknięć? Jeśli pytania są głupe z góry przepraszam, ale jestem laikiem w tych sprawach. z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 16.09.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Witam Rozumiem, że umowa na montaż spisana została TYLKO na montaż mechaniczny ? Jeżeli tak to wstaw zdjęcie coś poradzimy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilara 16.09.2017 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 umowa była na montaż bez podawania szczególów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.09.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Witam Z tego zdjęcia to nie widać za wiele.Jeżeli wykonywane jest ocieplenie to powinna powstać szczelina, którą należy wypełnić np. pianą PU.Ja widzę tutaj HSa i śmiem twierdzić, że montaż mechaniczny jest źle wykonany, jak jeszcze byś pokazał jego usadowienie/podparcie to wszystko będzie jasne. Jeżeli umowa nie precyzuje co i jak to jak sprawdziłeś czy jest dobrze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilara 17.09.2017 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 okna są w trakcie montażu i teraz sprawdzam czy wszystko gra. Okna umocowane są na solidnych kotwach- zdjęcia nie mam, ale nie to mnie martwi. Tu może tego nie widać, ale wysunięte są poza lico muru na jakieś 15cm. Między oknem a murem jest duża luka, która ma kontakt z przestrzenią znajdującą się między styropianem ocieplającym budynek a murem. Na youtubie uszczelniają tę przestrzeń pasmem jakiegoś materiału uszczelniającego ( na piankę chyba za duża przestrzen)i na to od zewnątrz folia paroprzepuszczalna przyklejona na mur i dopiero potem ocieplenie. Ekipa montująca okna i ocieplająca budynek pracują jednocześnie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilara 17.09.2017 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 reasumując, jedyną izolacją szpar okiennych jest ocieplenie budynku, od zewnątrz taśma paroprzepuszczalna naklejona na styropian, od wewnętrz taśma paroszczelna. Miedzy taśmą paroszczelną a styropianem jest wolna przestrzeń, która oczywiście łączy się z przestrzenią znajdującą się między styropianem a murem. Czy ktoś się orientuje czy to poprawnie? Ocieplenie mam póki co tylko na jednej ścianie więc zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo gdyby tzeba było coś poprawić to najłatwiej teraz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 17.09.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Ocieplenie mam póki co tylko na jednej ścianie więc zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo gdyby tzeba było coś poprawić to najłatwiej teraz. Pozdrawiam Nie wnikając w skomplikowany nieco opis tej sytuacji: czy poprawnie, to powie ci systemodawca, czyli ALURON. Oni akurat mają dobrze opracowane katalogi i opisane zasady wykonywania montażu, także w warstwie ocieplenia. Zadzwoń, poproś o przesłanie i tego wymagaj od wykonawcy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.09.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Ta przestrzeń miedzy ościeżnica a styropianem przed przyklejeniem foli zewnętrznej powinna być wypełniona piana poliuretanową.Nawet jeśli szczelina jest duża to nie ma to znaczenia gdyz piana pełni funkcję wypełnienia szczelin i ocieplenia Pójdzie jej więcej ale to jest.metoda prawidłowego ocieplenia tego połączenia. Dopiero po obcieciu nadmiaru piany powinna być klejone folia paroprzepuszczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilara 17.09.2017 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Na zewnątrz- miedzy ościeżnicą a styropianem jest pianka poiliuretanowa, na to folia i potem tynk. A co od środka? Przed przyklejeniem foli praroszczelnej do muru widzę styropian, który nałożyli Ci co ocieplali budynek- moim zdaniem powinna być też pianka naokoło, w miejscach styku styropianu z murem czy ościeżnicą (ale od środka), chociaż przerwy miejscami sa duże. Czy taśmy paroszczelne można łączyć brzeg do brzegu, bo oczywiście to co było przyklejone do muru, Panownie od ocieplenia zniszczyli i nie ma już warstwy kleju, a na ramę okna nowej nakleić się już nie da. Eh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilara 17.09.2017 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 to jest widok od środka denerwują mnie te szpary między styropianem a murem- wykonawca twierdzi, że woda pod to się i tak nie dostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilara 17.09.2017 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 a tak wyglada przed ociepleniem budynku i kolejne, w trakcie ocieplania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.09.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Sorry ale przerażenie ogarnia Cały montaz lekko bez sensuNajpierw klei się folie do ościeżnicy a dopiero później mocuje się kotwy a tu mamy odwrotnie i szczelności przy Łotwie nie będzie.Przy takim usunięciu kolejność prac następująca Ocieplenie Wypełnienie przestrzeni miedzy ościeżnica a styropianem pianaObcięcia pianyDopiero na końcu klejenie folii Oklejanie filia paroszczelna kotewTasmy mozna ze soba laczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilara 17.09.2017 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Dzięki za zaangażowanie Może na zdjęciach słabo widać, ale przed zamontowaniem okien były naklejone folie, co prawda w niektórych miejscach sie lekko uszkodziły, podarły ale mam nadzieję, jakoś da się to naprawić Tu zdjecie gdzie widać te folie jednoczesnie, paroprzepuszczalna jeszcze przed naklejeniem na styropian folie na kotwy przypilnuję aby na końcu nakleili czyli ocieplenie budynku, jeśli jest pianka PU między ramą okna a styropianem na to folia paroprzepuszczalna (od zewnątrz) i potem wiadomo na to tynk, a od wewnętrz szczelne wypełnienie dziur pianką PU między ramą i styropianem oraz styropianem i murem (bo jak widać między ramą a murem się nie da) i na to folia paroszczelna + uszczelnienie kotew- czy to wystarczy jako dobra izolacja okna? te wszystkie moje wątpliwości wynikają z tego, że obejrzałam mnóstwo filmików na youtube z ciepłego montażu i wszędzie było ocieplane naokoło okna i na to od zewnątrz była folia paroprzepuszczalna ale naklejana do muru a nie do styropianu ocieplajacego budynek. I to przed ociepleniem budynku Dla mnie- kobiety to trochę niepojete, bo gdyby teraz mi nie ocieplano budynku to miałabym dziury między oknem a murem. Czy tak to może zostać jeśli oczywiście zostanie to wykonane staraniie? czy kazać zdejmować ocieplenie z budynku i ocieplić okna dookoła i potem ocieplać budynek? No i ta foiia raczej powinna starannie przylegać do styropianu Z góry dziękuję o opinie Edytowane 17 Września 2017 przez emilara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts