kuba900115 17.09.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Witam wszystkich. Aktualnie jestem w DE i pracuję w niemieckiej firmie jako glazurnik aczkolwiek wykonuję też inne prace wykończeniowe, ponieważ wcześniej miałem własną działalność w DE i mam sporo kontaktów z byłymi klientami i hurtowniami budowlanymi,którzy mnie polecają. Nie widzi mnie się już rozłąka z moją rodziną i w następnym roku chciałbym wrócić do PL i otworzyć własną firmę wykończeniową, aczkolwiek prace instalacyjne, murarskie czy dekarskie też nie są dla mnie jakąś nowością. Chciałbym kupić jakiegoś busa najlepiej gdyby był 5-6cio osobowy ponieważ, w domu mamy 3 samochody. Jeden mam ja w DE, drugim jeździ moja narzeczona, służy przede wszystkim do wożenia dzieci do przedszkola i na zakupy itp, a trzeci to moja stara poczciwa terenówka, mamy ją ze względu na hak i służy przede wszystkim do przewożenia materiałów budowlanych na przyczepce przy naszym remoncie(praktycznie stoi nieużywana,gdyż rzadko jestem w PL). Potrzebuję busa tzw. brygadówkę, gdyż chcemy sprzedać terenówkę i któreś z aut, a lepiej jest mieć więcej siedzeń, bo jadąc do pracy mógłbym odwozić dzieci do przedszkola a i może z czasem kogoś bym zatrudnił do pracy... Auto będzie dziennie pokonywało ok 50-120km, dlatego zależało by mi na "oszczędnym" silniku. Na busa nie chciałbym więcej wyłożyć niż 20.000złych, gdyż to jest życie i nie wiadomo czy przebiłbym się na rynku pracy, a początki jak wiadomo są trudne. Jakiego busa możecie polecić. Proszę o odp i pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 18.09.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Renault Master. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.09.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 kup takiego do 20 000 zł, bo tyle masz. A marka to rzecz drugorzędna. Przy tej kwocie ( za którą to kupisz jedynie nowy motorower) liczy się stan konkretnego rzęcha na którym twe oko spocznie. Silnik w takim modelu i tak będzie dieslowski, a przebiegu i tak będziesz musiał domyślać się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba900115 18.09.2017 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 kup takiego do 20 000 zł, bo tyle masz. A marka to rzecz drugorzędna. Przy tej kwocie ( za którą to kupisz jedynie nowy motorower) liczy się stan konkretnego rzęcha na którym twe oko spocznie. Silnik w takim modelu i tak będzie dieslowski, a przebiegu i tak będziesz musiał domyślać się. Widzę,że kolego znasz się tylko na motorowerach. Możesz mówić,że moje oko spocznie na jakimś rzęchu itd, ale wiedz jedno,że nikt nie ma gotówki aby wyłożyć na auto prosto z salonu i każdy od czegoś w życiu zaczyna... Kolego kalkulatorek, w DE jeździłem kilka miesięcy Nissanem Interstar, jest to bliźniak Mastera. Był tam silnik 2.5 dci i Powiem Ci szczerze,że więcej stał w serwisie niż nim jeździłem. Być może akurat ten był pechowy. Później jeździłem Nissanem NV400 prosto z salonu i zrobiłem nim 45tys km, ale że nie potrzebowałem tak dużego to dostałem Nissana Primastar 2.0 dci 115km, ale on pali średnio 10-11l/100km. Z tym,że z tymi ostatnimi dwoma nie miałęm problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.09.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 (edytowane) Na wyspach, większość fachowców jeżdzi Transitami. Chwalą sobie te vany. Osobiście od 9 lat tłukę Scudo, wyłącznie po mieście. Swego czasu najtańszy, nowy van na rynku. Niestey nie mogę tego samego powiedzieć o jego amortyzacji. Do tej pory przejechałem nim 140 kkm. Edytowane 18 Września 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba900115 19.09.2017 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Właśnie transitów się boję :/... A powiedz z jakim silnikiem to scudo i który rok???? Jak z amortyzacją?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.09.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 2.0 JTD rok produkcji 2008. Wersja Maxi, jeszcze bez DPF-a. Pali 11- 11.5 l/100km w mieście, co do innych kosztów amortyzacji to nie wiem czy jest sens wymieniać bo nie jeżdźę nim w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba900115 20.09.2017 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Aha dzięki bardzo za odp. Mój kolega ma Jumpy 1.6 hdi krótki i o dziwo w cyklu mieszanym spala mu ok 7.5L/100km i nic nie robi oprócz zwykłych napraw typu rozrząd, oleje, hamulce itd... Ma już 350kkm najechane i nawet turba nie wymieniał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.09.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Niestety mój eksplatowany jest tylko i wyłącznie po mieście. Wersja podwyższona i wydłużona,, spora masa więc spalanie niższe być nie może. Części szybciej się zużywają. Stąd spore koszty amortyzacji. Edytowane 18 Maja 2021 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gontia 18.05.2021 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 (edytowane) Wiem, że start temat, ale mam pytanie z trochę innej beczki. Jak najlepiej ogarnąć podatkowo zakup samochodu? Ludzie mi mówią, że lepiej wziąć w leasing niż kupić za gotówkę. To prawda? Np. takie - Edytowane 11 Marca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.05.2021 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Na forum budowlanym odpowiedzi na swoje pytanie raczej nie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gontia 19.05.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Hmm... a widzę, że ludzie tutaj rozmawiają prawie o wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.05.2021 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Zwłaszcza Ci co chcą wkleić, przemycić jakąkolwiek reklamę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.05.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Wiem, że start temat, ale mam pytanie z trochę innej beczki. Jak najlepiej ogarnąć podatkowo zakup samochodu? Ludzie mi mówią, że lepiej wziąć w leasing niż kupić za gotówkę. To prawda? Chcesz kupić nowy czy używany? W jakich granicach finansowych? Osobowy czy ciężarowy? Prywatnie czy na firmę z VAT'em? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gontia 20.05.2021 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 (edytowane) Uzywany do 50k. Na działalność. Patrzcie u nich Edytowane 1 Lipca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hylia7044 11.03.2022 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 (edytowane) Co polecacie zakupić? Szukam czegoś w rozsądnej cenie, co nie wymaga częstych napraw. Edytowane 11 Marca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts