maciuspala 17.09.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 WitamPomału rozglądam się za pompą ciepła i otrzymałem ofertę od znanego na forum instalatora.Do tej pory byłem przekonany do Panasonica SDC, nawet byłem oglądać u jednego z forumowiczów a tu gość niezbyt pochlebnie wypowiadał się o trwałości Panasa a proponował Buderusa lub Samsunga.Otrzymałem bardzo atrakcyjną ofertę na Samsunga EHS 9, do tego 2000 zl droższego Panasonica w wersji All in one, oraz 5000 droższego Buderusa w wersji WPL 6 AR.Strasznie mnie kusi ten Buderus ale opinii o nim mało a na papierze dane wyglądają ciekawie.Cena jest bardzo rozsadna i jeśli warto to byłbym sklonny dołożyć "parę groszy" tylko czy wart jest tych pieniędzy.Buderus wystepuje też w tańszej wersji WPLS.2 i nie mam pojęcia czym się różni a różnica w cenie jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.09.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Witam Pomału rozglądam się za pompą ciepła i otrzymałem ofertę od znanego na forum instalatora.Do tej pory byłem przekonany do Panasonica SDC, nawet byłem oglądać u jednego z forumowiczów a tu gość niezbyt pochlebnie wypowiadał się o trwałości Panasa a proponował Buderusa lub Samsunga. Otrzymałem bardzo atrakcyjną ofertę na Samsunga EHS 9, do tego 2000 zl droższego Panasonica w wersji All in one, oraz 5000 droższego Buderusa w wersji WPL 6 AR. Strasznie mnie kusi ten Buderus ale opinii o nim mało a na papierze dane wyglądają ciekawie.Cena jest bardzo rozsadna i jeśli warto to byłbym sklonny dołożyć "parę groszy" tylko czy wart jest tych pieniędzy. Buderus wystepuje też w tańszej wersji WPLS.2 i nie mam pojęcia czym się różni a różnica w cenie jest spora. Kolego w przypadku Buderusa to głównie monobloki testowane na wodzie, a w Polsce nikt sobie monobloka wodą nie zaleje chyba że samobójca. Więc Ty to co oni testowali na wodzie będziesz testować na glikolu a jak do tego dołożysz jeszcze wymiennik płytowy żeby oddzielić glikol od wody to szkoda gadać. Do tego jak patrzysz na parametry to widzisz COP MOC w kW: a widzisz te małe cyferki "2" Buderus wpadł na pomysł testowania wg. innej normy niż inni. To tak jakby Wszyscy prezentowali wyniki wyścigu samochodowego z przyczepkami a buderus bez. No przecież ciężko żeby nie było lepiej. Pytasz czemu stara seria Buderusa WPLS.2, jest tańsza? Bo to stare modele pomp LG, wersja z przed modelu Therma V. Popatrz na obrazek i co widzisz?: Kiedyś LG robiło dla Buderusa teraz robi to IVT, tyle że IVT to firma specjalizująca się w gruntówkach nie powietrznych. Edytowane 17 Września 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.09.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 CNC ale mi cie żal..... Sam nie wiesz co piszesz. Zaznaczasz wiadome 40% mocy przy A7 co chcesz grzać na 100% inwertera przy A7???? Kolega Andrzej5101 ciągle przytacza że Około 80 % energii na ogrzewanie przypada na temperatury powietrza > - 2 C i sukces odniesiemy wtedy, kiedy modulacja naszej dobranej ( i sama jej moc), będzie tak dobrana, by osiągać najwyższe COP w tym właśnie zakresie temperatur .Na allegro wystawiałeś ostatnio LG z tytułem lepsza od panasonic, teraz wystawiasz, że jest najlepsza w swojej klasie - zastanów się trochę bo widzę, że dla ciebie jest lepsze to z czego jest większa kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.09.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Witam Pomału rozglądam się za pompą ciepła i otrzymałem ofertę od znanego na forum instalatora.Do tej pory byłem przekonany do Panasonica SDC, nawet byłem oglądać u jednego z forumowiczów a tu gość niezbyt pochlebnie wypowiadał się o trwałości Panasa a proponował Buderusa lub Samsunga. Otrzymałem bardzo atrakcyjną ofertę na Samsunga EHS 9, do tego 2000 zl droższego Panasonica w wersji All in one, oraz 5000 droższego Buderusa w wersji WPL 6 AR. Strasznie mnie kusi ten Buderus ale opinii o nim mało a na papierze dane wyglądają ciekawie.Cena jest bardzo rozsadna i jeśli warto to byłbym sklonny dołożyć "parę groszy" tylko czy wart jest tych pieniędzy. Buderus wystepuje też w tańszej wersji WPLS.2 i nie mam pojęcia czym się różni a różnica w cenie jest spora. Jak sąsiad ma Panasa i jest zadowolony to w czym problem bierz i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.09.2017 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Jest zadowolony bo.....zamontowali 2 miesiace temu....Więc wiele to nie mówi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 17.09.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Wybierz taką pompę, o której najwięcej ludzie się wypowiadają na forach. Tutaj mało kto posiada i piszę o Buderusie, a o Samsungu to już prawie w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.09.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Hehe najlepsze kryterium. Wybierz pompę, o której ludzie najwięcej się wypowiadają - dobre. A nie pomyślałeś, że bardzo dużo ludzi ma pompy po 10-15 lat i o nich nie pisze... dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.09.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 CNC ale mi cie żal..... Sam nie wiesz co piszesz. Zaznaczasz wiadome 40% mocy przy A7 co chcesz grzać na 100% inwertera przy A7???? Kolega Andrzej5101 ciągle przytacza że Około 80 % energii na ogrzewanie przypada na temperatury powietrza > - 2 C i sukces odniesiemy wtedy, kiedy modulacja naszej dobranej ( i sama jej moc), będzie tak dobrana, by osiągać najwyższe COP w tym właśnie zakresie temperatur . Na allegro wystawiałeś ostatnio LG z tytułem lepsza od panasonic, teraz wystawiasz, że jest najlepsza w swojej klasie - zastanów się trochę bo widzę, że dla ciebie jest lepsze to z czego jest większa kasa. czy Ty widzisz o czym ja pisze,? o warunkach testowania i różnych wynikach w zależności od rodzaju przeprowadzonego testu, a Ty wyjeżdżasz z tekstem że w polsce jest ogólnie ciepło. Super na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 17.09.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Hehe najlepsze kryterium. Wybierz pompę, o której ludzie najwięcej się wypowiadają - dobre. A nie pomyślałeś, że bardzo dużo ludzi ma pompy po 10-15 lat i o nich nie pisze... dlaczego? Nadal uważam , że wybrać taką o której najwięcej piszą Lepiej poznać plusy i minusy danej pompy przed zakupem niż nic o niej nie wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.09.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 czy Ty widzisz o czym ja pisze,? o warunkach testowania i różnych wynikach w zależności od rodzaju przeprowadzonego testu, a Ty wyjeżdżasz z tekstem że w polsce jest ogólnie ciepło. Super na temat. Oczywiście, że na temat masz tam opis dla 40%, 60% i 100% inwertera chyba zgodzisz się z tym,że mało kto podaje tak rzetelne dane? Ostatnio prosiłem Cię abyś wstawił dane panasa poniżej -15C i co? Np LG jest ogólnodostępne tylko nie wiemy w jakich warunkach z defrostami czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 17.09.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Panie OberwatorPC mam pytanko. Pan jest użytkownikiem, handlarzem jakichś pomp czy jedno i drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.09.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Nadal uważam , że wybrać taką o której najwięcej piszą Lepiej poznać plusy i minusy danej pompy przed zakupem niż nic o niej nie wiedzieć. A znasz tych co piszą osobiście ? Są ludzie, którzy leczą się w internecie, to mi pomoże bo tak było napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.09.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Panie OberwatorPC mam pytanko. Pan jest użytkownikiem, handlarzem jakichś pomp czy jedno i drugie? Jestem sprzedawcą w pewnej firmie ale nie uprawiam kryptoreklamy. Nie traktuję żadnej pompy z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 17.09.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Nie znam nikogo osobiście z forum, ale nadal uważam że warto niektórych mądrych ludzi poczytać a co do autora wątku pytaj użytkowników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.09.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Oczywiście, że na temat masz tam opis dla 40%, 60% i 100% inwertera chyba zgodzisz się z tym,że mało kto podaje tak rzetelne dane? Ostatnio prosiłem Cię abyś wstawił dane panasa poniżej -15C i co? Np LG jest ogólnodostępne tylko nie wiemy w jakich warunkach z defrostami czy bez? tutaj masz jak pracuje inwerter. jak widać pompa dość szybko dobija z poborem prądu powyżej 3kW, czyli chodzi na maksa i potem jak osiągnie parametr wyłącza się, na kilka godzin. Panasonic nie ma dostępnych danych poniżej -15st.C jest tylko moc przy -20st.C, ich polityka LG podaje przy -20st.C a co do defrostów przy -20st.C, a widziałeś kiedyś żeby przy -20st.C padał deszcz? testy są zawsze z defrostami. Tutaj cały wykres pracy dla pompy LG 9kW: http://pvmonitor.pl/user_pc.php?idinst=10108 jeszcze przez jakiś czas moi przyszli klienci mogą dostać urządzenie do tworzenia takiego wykresu za FREE. Taka promocja od mojej firmy. Edytowane 17 Września 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.09.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 tutaj masz jak pracuje inwerter. [ATTACH=CONFIG]396954[/ATTACH] jak widać pompa dość szybko dobija z poborem prądu powyżej 3kW, czyli chodzi na maksa i potem jak osiągnie parametr wyłącza się, na kilka godzin. Panasonic nie ma dostępnych danych poniżej -15st.C jest tylko moc przy -20st.C, ich polityka LG podaje przy -20st.C a co do defrostów przy -20st.C, a widziałeś kiedyś żeby przy -20st.C padał deszcz? testy są zawsze z defrostami. Acha czyli wg Ciebie defrosty biorą się z deszczu ok. A jeśli uważasz, że testy są zawsze z defrostami to niestety bardzo się mylisz . Teraz się skup i poczytaj może się czegoś nauczysz : LG podaje temperaturę na swoich wykreasch DB czyli DRY-BULB temperatura ta wskazuje rzeczywistą temperaturę termodynamiczną i nie wskazuje ilości wilgoci w powietrzu. Czyli dane są sporo zawyżone bo nie uwzględniają defrostów. Przy podaniu prawdziwych danych z defrostami LG 9 kW ma COP poniżej 4 i mniejszą moc grzewczą. Co teraz wymyślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.09.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Acha czyli wg Ciebie defrosty biorą się z deszczu ok. A jeśli uważasz, że testy są zawsze z defrostami to niestety bardzo się mylisz . Teraz się skup i poczytaj może się czegoś nauczysz : LG podaje temperaturę na swoich wykreasch DB czyli DRY-BULB temperatura ta wskazuje rzeczywistą temperaturę termodynamiczną i nie wskazuje ilości wilgoci w powietrzu. Czyli dane są sporo zawyżone bo nie uwzględniają defrostów. Przy podaniu prawdziwych danych z defrostami LG 9 kW ma COP poniżej 4 i mniejszą moc grzewczą. Co teraz wymyślisz? Proszę kolego zaznaczyłem Ci jak są testowane pompy i wg. jakich kryteriów podawane wyniki. Edytowane 17 Września 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.09.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 No BRAWO . Outdoor temperature - DB czaisz czy dalej będziesz wymyślał? Dane są bez defrostów . WB - to dane z defrostami. a przy okazji masz tu norme, którą wyżej krytykowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.09.2017 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Może tak bez prywatnej wojny?To jest tak jak chce się coś egzotycznego...nikt w mojej okolicy nie ma pompy ciepła i kazdy ją rozradza a ja nie chce wejść na minę i potem żałować że trzeba było gaz podpiąć i kupic zwykły kondensat i spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 17.09.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Pytasz czemu stara seria Buderusa WPLS.2, jest tańsza? Bo to stare modele pomp LG, wersja z przed modelu Therma V. Kiedyś LG robiło dla Buderusa teraz robi to IVT, tyle że IVT to firma specjalizująca się w gruntówkach nie powietrznych. Ja to chciałabym zapytać dlaczego twierdzisz że Buderus WPLS.2 jest starym modelem? Nie pytam złośliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts