Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus vs Panasonic vs Samsung

maciuspala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja to chciałabym zapytać dlaczego twierdzisz że Buderus WPLS.2 jest starym modelem? Nie pytam złośliwie ;)

W buderusie faktycznie to jest nowy model, ale agregat był sprzedawany przez LG kilka lat temu. Nowy agregat LG 9,kW ważny np. 64kg, stary ważył 60kg, tyle samo 60kg waży agregat buderusa.

Buderus ma własną jednostkę wewnętrzną więc do końca nie jest to LG, ale jednostka zewnętrzna jest produkowana przez LG. Stary model miał wadę i dlatego weszła nowa seria Theram V, ten w buderusie jest raczej czymś pomiędzy starym LG a nowym. Buderus dał swoją jednostkę wewnętrzną ze swoim sterowaniem, wymiennikiem, i swoim oprogramowaniem ale agregat zewnętrzny jest LG z naklejką Buderus.

I teraz najciekawsze:

pompa Buderus 8kW z agregatem LG kosztuje 25400zł netto

pompa LG 9kW z lepszym agregatem LG kosztuje 17600zł netto

ceny oczywiście katalogowe.

W buderusie faktycznie to jest nowy model, ale agregat był sprzedawany przez LG kilka lat temu. Nowy agregat LG 9,kW ważny np. 64kg, stary ważył 60kg, tyle samo 60kg waży agregat buderusa.

Buderus ma własną jednostkę wewnętrzną więc do końca nie jest to LG, ale jednostka zewnętrzna jest produkowana przez LG. Stary model miał wadę i dlatego weszła nowa seria Theram V, ten w buderusie jest raczej czymś pomiędzy starym LG a nowym. Buderus dał swoją jednostkę wewnętrzną ze swoim sterowaniem, wymiennikiem, i swoim oprogramowaniem ale agregat zewnętrzny jest LG z naklejką Buderus.

I teraz najciekawsze:

pompa Buderus 8kW z agregatem LG kosztuje 25400zł netto

pompa LG 9kW z lepszym agregatem LG kosztuje 17600zł netto

ceny oczywiście katalogowe.

Z jakim lepszym agregatem? COP Buderus WPLS 8.2 to 4,8 COP LG to 4,3 przy suchym powietrzu dalej rżniesz głupa?

Z jakim lepszym agregatem? COP Buderus WPLS 8.2 to 4,8 COP LG to 4,3 przy suchym powietrzu dalej rżniesz głupa?

No a widziałeś jaka moc pcy A2W35? Buderus 5,4kW a LG ma 9,3kW.

Czyli dla nie wprawionych Buderus (niby 8kW) przy A7 ma moc 5,4kW a COP 4,8, a LG moc 9,03kW a COP 4,38, wyższy COP w Buderusie wynika z tego że nie kręci się na 100% ponieważ moc oddawana to tylko 5,4kW.

Czyli trik od buderusa podają COP ma małych obrotach.

A przy temp A-7W35 tutaj już wszystkie sprężarki kręcą się na maksa.

Buderus moc 7,2kW COP 2,61

LG moc 7,34kW COP 2,84

Widzisz kolego musisz uczciwie pokazywać dane, manipulowanie strasznie zamęt robi, mam tylko nadzieję że nie robisz tego świadomie.

No a widziałeś jaka moc pcy A2W35? Buderus 5,4kW a LG ma 9,3kW.

Czyli dla nie wprawionych Buderus (niby 8kW) przy A7 ma moc 5,4kW a COP 4,8, a LG moc 9,03kW a COP 4,38, wyższy COP w Buderusie wynika z tego że nie kręci się na 100% ponieważ moc oddawana to tylko 5,4kW.

Czyli trik od buderusa podają COP ma małych obrotach.

A przy temp A-7W35 tutaj już wszystkie sprężarki kręcą się na maksa.

Buderus moc 7,2kW COP 2,61

LG moc 7,34kW COP 2,84

Widzisz kolego musisz uczciwie pokazywać dane, manipulowanie strasznie zamęt robi, mam tylko nadzieję że nie robisz tego świadomie.

Dalej widzisz tylko to co chcesz!! LG PODAJE DANE DLA SUCHEGO POWIETRZA BEZ DEFROSTÓW

Wkleiłem ci dane z katalogu LG a ty dalej ślepy ? Jeszcze raz:

LG split 9 kW

Wszystkie modele, poza modelem o wydajności 3kW, posiadają elektryczny przewód grzejny zapobiegający zamarzaniu

Specyfikacja opracowana w oparciu o normy EN14511 i EN14825.

Oznaczenie:

(Axx/Wyy) - warunki pomiarowe Axx: temperatury zewnętrznej powietrza DB, Wyy: temperatury wody na wyjściu z pompy.

DB - temperatura termometru suchego, WB - temperatura termometru mokrego

A tutaj masz dane z monobloka LG 9 kW i nagle COP jest 3,9 przy tej samym agregacie?

Produkt ten zawiera fluorowane gazy cieplarniane (R410A).

Wszystkie modele, poza modelem o wydajności 3kW, posiadają elektryczny przewód grzejny zapobiegający zamarzaniu skroplin w pojemniku na skropliny.

Wartości w powyższej tabeli uwzględniają efekt nawilżenia przy temperaturze zewnętrznej poniżej zera.

Oznaczenie:

(Axx/Wyy) - warunki pomiarowe Axx: temperatury zewnętrznej powietrza DB, Wyy: temperatury wody na wyjściu z pompy.

Rozumiesz czy nie?

Edytowane przez oberwatorPC

Dalej widzisz tylko to co chcesz!! LG PODAJE DANE DLA SUCHEGO POWIETRZA BEZ DEFROSTÓW

Wkleiłem ci dane z katalogu LG a ty dalej ślepy ? Jeszcze raz:

LG split 9 kW

Wszystkie modele, poza modelem o wydajności 3kW, posiadają elektryczny przewód grzejny zapobiegający zamarzaniu

Oznaczenie:

A tutaj masz dane z monobloka LG 9 kW i nagle COP jest 3,9 przy tej samym agregacie?

Produkt ten zawiera fluorowane gazy cieplarniane (R410A).

Wszystkie modele, poza modelem o wydajności 3kW, posiadają elektryczny przewód grzejny zapobiegający zamarzaniu skroplin w pojemniku na skropliny.

Wartości w powyższej tabeli uwzględniają efekt nawilżenia przy temperaturze zewnętrznej poniżej zera.

Oznaczenie:

Rozumiesz czy nie?

Czy Ty widzisz powiedz mi: ADB-7W35, AWB-7W35 czy A-7W35?

To DB masz przy temperaturze pracy !!!:

DB.png

Czy Ty widzisz powiedz mi: ADB-7W35, AWB-7W35 czy A-7W35?

To DB masz przy temperaturze pracy !!!:

[ATTACH=CONFIG]396981[/ATTACH]

Ty tak poważnie?

1.Popatrz na tabelkę LG, którą sam wkleiłeś parę postów wyżej.

2.Popatrz w katalogu LG split 9 kW COP i moc

3.Popatrz w katalogu LG mono 9 kW COP i moc

4 I teraz znajdź różnicę split - dane w suchym powietrzu, mono dane w wilgotnym powietrzu.

5.Odpowiedz na pytanie dlaczego podają COP 4,38 w suchym powietrzu gdy rzeczywisty jest 3,9?

Panowie , sądzę że każda nowa pompa znanego producenta będzie miała zbliżoną wydajność i zbliżoną trwałość ...

Osobiście uważam że poza cyferkami warto patrzeć na cenę ;)

Osobiście dawno temu miałem grzejnik Buderusa. ale nie widziałem nigdy żadnegho klimatyzatora Buderusa , a obecnie każda firma może mieć w ofercie "własną pompę" , wystarczy zamówić u innego producenta i dać swoje logo ;)

Osobiście uważam że pompy PW są technologicznie i konstrukcyjnie zbliżone do klimatyzatorów SPLIT. Firma LG i Samsung ma w tej dziedzinie kilkudziesięcioletnie doświadczenie więc sądzę że i z pompami PW też nie powinno być problemów ..

Pompy Panasonica na tym forum polecało i oferowało wielu sprzedawców , więc i wiadomi właścicieli tych pomp jest sporo ..

Ja osobiście wybralem LG. Czemu LG ? Bo cenowo bardzo konkurencyjnie , bo silniki w sprężarce jak i w jednostce zewnętrzej są bezszczotkowe , bo COP wypada naprawdę bardzo dobrze ...

I chyba tyle ...

Panowie , sądzę że każda nowa pompa znanego producenta będzie miała zbliżoną wydajność i zbliżoną trwałość ...

Osobiście uważam że poza cyferkami warto patrzeć na cenę ;)

Osobiście dawno temu miałem grzejnik Buderusa. ale nie widziałem nigdy żadnegho klimatyzatora Buderusa , a obecnie każda firma może mieć w ofercie "własną pompę" , wystarczy zamówić u innego producenta i dać swoje logo ;)

Osobiście uważam że pompy PW są technologicznie i konstrukcyjnie zbliżone do klimatyzatorów SPLIT. Firma LG i Samsung ma w tej dziedzinie kilkudziesięcioletnie doświadczenie więc sądzę że i z pompami PW też nie powinno być problemów ..

Pompy Panasonica na tym forum polecało i oferowało wielu sprzedawców , więc i wiadomi właścicieli tych pomp jest sporo ..

Ja osobiście wybralem LG. Czemu LG ? Bo cenowo bardzo konkurencyjnie , bo silniki w sprężarce jak i w jednostce zewnętrzej są bezszczotkowe , bo COP wypada naprawdę bardzo dobrze ...

I chyba tyle ...

Tylko, który COP i jak mierzony?

A tak przy okazji widzę w stopce, że masz Buderusa, dlaczego nic nie piszesz o nim? Kolega wyżej stwierdził, że nikt nie pisze o tych pompach, śledzisz wątki, czytasz a nic nie napiszesz:)

Nic nie piszę, bo chyba nie jestem na tyle "techniczna" żeby się dzielić spostrzeżeniami.

Pompę mamy od września 2016, wygrzała podłogówkę, całą zimę utrzymywała temp. na poziomie 20 st C, grzała wodę do 35stC. Chłodzenia nie testowaliśmy - poczekamy do upalniejszego lata :)

Dziś uruchomiliśmy sezon grzewczy, wszystko działa.

Mam nadzieję że tylko takie informacje będę tu pisała :)