okobar 17.09.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Wskaż mi firmę ktora wykona pompe gruntową za 24 ,tys i żeby się nie zepsuła pierwszej zimy. a co ma być za te 24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.09.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Kolega Andrzej5101 ciągle przytacza że Około 80 % energii na ogrzewanie przypada na temperatury powietrza > - 2 C (...) Może chociaż Ty wiesz skąd on te dane wziął i masz na to jakieś potwierdzenie? Czy bez pojęcia powtarzasz za człowiekiem bez pojęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.09.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Za 24 można dostać LG / Panasonic 9kW które mają przy -20st.C ponad 4,4kW więc spokojnie ogrzeją ten dom. I TO NA MARKOWYM SPRZĘCIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.09.2017 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 a co ma być za te 24? To samo co przy c pw, przyjezdza firma robi kolektor podpina pompę gruntową ja płacę.....I nie bedzie to chinczyk z alliexpresu.A tak powaznie to da się podobno za te pieniadze zrobić gruntowke, mam dużą działkę teren bardzo wilgotny, dużo gliny w sam raz na kolektor poziomy....2dni koparki kilkaset metrów rurki i kolektor spiralny gotowy.Dzialka i tak bedzie rozkopywana i wyrównywana wiec koparka tak czy tak bedzie.Tylko się boje że coś zrobie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 18.09.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 To samo co przy c pw, przyjezdza firma robi kolektor podpina pompę gruntową ja płacę..... I nie bedzie to chinczyk z alliexpresu. A tak powaznie to da się podobno za te pieniadze zrobić gruntowke, mam dużą działkę teren bardzo wilgotny, dużo gliny w sam raz na kolektor poziomy....2dni koparki kilkaset metrów rurki i kolektor spiralny gotowy. Dzialka i tak bedzie rozkopywana i wyrównywana wiec koparka tak czy tak bedzie.Tylko się boje że coś zrobie źle. znaczy DZ i "kotłownia" z PC? bez GZ? to w tej cenie można znaleźć... zależy jeszcze od modelu, mocy i bajerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 19.09.2017 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Wskaż mi firmę ktora wykona pompe gruntową za 24 ,tys i żeby się nie zepsuła pierwszej zimy. Jakoś mnie się nie zepsuła po pierwszej zimie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.09.2017 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Gdzie bym się nie pytał to za gruntowke krzyczą sobie od 40 do 60 tyś.Jesli ma być tanio to trzeba samemu zrobić kolektor poziomy, samemu kupić tanią pompę i szukać kogoś kto to podłączy.A i tak "podłączacz " powie że gwarancji nie daje bo gdyby wziął 60 tyś to by gwarancja była.Czekam jeszcze na wycenę miejscowego magika co podobno sporo pomp gruntowch zamontował i przez telefon stwierdził że przy tak małym zapotrzebowaniu to i kolektor pionowy nie wyjdzie drogo.Tylko że już długo czekam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 19.09.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 No widzisz , bo to jest tak że jak pc gruntowa jest tania , to od razu potencjalny inwestor widzi szwindel , a jak jest w cenach jak mówisz , no to na pewno jest pc ok . Jakoś mam pc ( akurat już drugą , ale to wcale nie znaczy ze pierwsza padła ) akurat JA mam taniej jak 24 K i wszystko gra .Owszem gruntówka może jak najbardziej kosztować 60K ale do domu 200-300 m2 średnio ocieplonego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 19.09.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 (edytowane) Gdzie bym się nie pytał to za gruntowke krzyczą sobie od 40 do 60 tyś. Jesli ma być tanio to trzeba samemu zrobić kolektor poziomy, samemu kupić tanią pompę i szukać kogoś kto to podłączy. A i tak "podłączacz " powie że gwarancji nie daje bo gdyby wziął 60 tyś to by gwarancja była. Czekam jeszcze na wycenę miejscowego magika co podobno sporo pomp gruntowch zamontował i przez telefon stwierdził że przy tak małym zapotrzebowaniu to i kolektor pionowy nie wyjdzie drogo. Tylko że już długo czekam.... Widzisz nawet nie można znaleźć kogoś kto to założy, spróbuj szukać kogoś jak się zepsuje coś, albo nawet będzie trzeba coś wyregulować. Jakoś na początku października mamy montaże w Dębicy przeglądy w Rzeszowie i Ternowie. Możemy założyć Ci LG, Panasonic, Samsunga na Twoje zapotrzebowanie to naprawdę wyjdzie za sensowne pieniądze. I masz tanio szybko i w razie czego do tego jest serwis. A jak kupisz sobie coś czego sprzedaje się 5 sztuk rocznie to jak sam nie będziesz od tego specjalistą to nikt Ci nie pomoże. Sam piszesz że "podobno" ten magik sporo pomp założył, ale nie masz pojęcia ile i jak to chodzi tak na prawdę. A tu masz moje instalacje na FB: https://www.facebook.com/PompyMeeting/ masz tego mnóstwo i wszystko chodzi. Edytowane 19 Września 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 19.09.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 a co ma być za te 24? To samo co przy c pw, przyjezdza firma robi kolektor podpina pompę gruntową ja płacę..... I nie bedzie to chinczyk z alliexpresu. A tak powaznie to da się podobno za te pieniadze zrobić gruntowke, mam dużą działkę teren bardzo wilgotny, dużo gliny w sam raz na kolektor poziomy....2dni koparki kilkaset metrów rurki i kolektor spiralny gotowy. Dzialka i tak bedzie rozkopywana i wyrównywana wiec koparka tak czy tak bedzie.Tylko się boje że coś zrobie źle. A niby co tutaj można zrobić źle? Masz chałupę OZC 4,4 kw , mokrą glebę i masz problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.09.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 To samo co przy c pw, przyjezdza firma robi kolektor podpina pompę gruntową ja płacę..... I nie bedzie to chinczyk z alliexpresu. A tak powaznie to da się podobno za te pieniadze zrobić gruntowke, mam dużą działkę teren bardzo wilgotny, dużo gliny w sam raz na kolektor poziomy....2dni koparki kilkaset metrów rurki i kolektor spiralny gotowy. Konkrety. Jaka PC, jaki zasobnik CWU, jaki kolektor z materiałem, montażem, gwarancją i fakturą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.09.2017 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Konkrety. Jaka PC, jaki zasobnik CWU, jaki kolektor z materiałem, montażem, gwarancją i fakturą? Też jestem ciekawy jaka to firma oferuje kompleksową usługę z materiałem na pompę gruntową , ze wszystkimi pracami ziemnymi , ze wszystkimi pracami dodatkowymi i kompleksowym całkowitym montażem i podłączeniem pompy i całej kotłowni za 24 tys , daje gwarancję i fakturę ... Czyli wykonanie na gotowo .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 20.09.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 też jestem ciekaw , ostatnio robilem deszczówkę w ogrodzie około 100 m , podłączenie rurek z woda około 120 m, i takie tam, prace ziemne porównywalne z kolektorem poziomym i kurcze 18,5 tysi nie moje... a tu kurcze 24 tysi i jeszcze pompa do tego i faktura, nic tylko brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.09.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 A jak dobrze poszukasz na forum, to znajdziesz, że da się taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 20.09.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 A jak dobrze poszukasz na forum, to znajdziesz, że da się taniej Tak, ale jak co do czego to żadnych konkretów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 23.09.2017 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Jestem po wstepnych ustaleniach i jak nic nowego nie wypatrze to decyzja podjęta.Na podium Samsung 9kW wraz z całą kotlownią( mam tylko podciągnąć prąd oraz wodę) za 21 tyś.Licząc kotlownie na gaz za 15 tyś plus podciagniecie gazu,projekt, instalacja za 5 tyś za dodatkowy 1 tys mam pompę i nic nie muszę robić.Instalacja bez bufora więc wykonawca musi się pilnować bo taka nie wybacza błędów.Mnie cena odpowiada a instalator ma ogromne doswiadczenie i wie co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 23.09.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Jestem po wstepnych ustaleniach i jak nic nowego nie wypatrze to decyzja podjęta. Na podium Samsung 9kW wraz z całą kotlownią( mam tylko podciągnąć prąd oraz wodę) za 21 tyś. Licząc kotlownie na gaz za 15 tyś plus podciagniecie gazu,projekt, instalacja za 5 tyś za dodatkowy 1 tys mam pompę i nic nie muszę robić. Instalacja bez bufora więc wykonawca musi się pilnować bo taka nie wybacza błędów. Mnie cena odpowiada a instalator ma ogromne doswiadczenie i wie co robi. Czy instalator jest lokalny czy jednak gdzieś z daleka? Ja też jestem na etapie wyboru pompy p-w. Pewnie jeszcze zimę przeczekam bez montazu, choć nigdy nic nie wiadomo. Troche mam po sąsiedzku do Ciebie, więc Twoje doświadczenia w tym temacie będą dla mnie bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 23.09.2017 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Na miejscu niktbnie widział na żywo pompy ciepła dla instalatorów to jak yeti każdy słyszał ale nikt nie widział.Najbliżsi kumaci instalatorzy to Śląsk.Jest tam przynajmniej kilku a 2 z nich zrobiło na mnie rewelacyjne wrażenie.Daleko to.trochę i boje się że w razie awarii będę grzal się farelką a za dojazd zapłacę połowę wypłaty.Ale ostatnio pesymista jestem i może nie będzie tak źle.Stan surowy miał być w sierpniu a tu murarze znów przesuneli termin góry a ja dachówkę gromadzę, styropian, wełna wypychają cały garaż po dach.Wentylacja już powinna być zamontowana, tynki też dopiero na wiosnę.Ech..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 23.09.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Wydawało mi się trochę niemożliwe, aby instalator z dużym doświadczeniem i konkurencyjną wyceną był gdzieś z naszego regionu. Fakt, ale nieraz spotkałem się z opinią, że pompą pw domu nie zagrzeje, bo przecież u nas srogie zimy panie są, no chyba że może gruntową. Oczywiście można znaleźć instalatora po sąsiedzku, ale ceny przerażają. Mam jedną wycenę na pompę Panasa 9kW coś ponad 40 tys. i to z firmy którą mam rzut beretem. KosmosCena jaką podałeś to prawie jak z jakąś dotacją. Ja też planuję wstawić 9kW, choć moje OZC do Twojego nie ma co się równać, bo ja mam 8.2 kW przy prawie 220 m2 podłóg. A z budową to wieczne urwanie głowy i zawsze pod wiatr jeżeli chodzi o terminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.09.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Tak, ale jak co do czego to żadnych konkretów... I nastała cisza... Nikt, nie powie, bo nie może, obiecał, itp. I dalej montują z zasobnikiem CWU, kolektorem z materiałem, montażem, gwarancją i fakturą za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts