bukm 17.09.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Przepraszam za brak polskich znakow, ale jeszcze mieszkam w Irlandii. Niedawno stalem sie szczesliwym wlascicielem dzialki rolnej o powierzchni 1.5ha Wlasciwie to czterech dzialek sasiadujacych o lacznej powierzchni 1.5ha. W miejscowym planie (MPZP) na tym terenie istnieje mozliwosc zabudowy siedliskowej na dzialkach o powierzchni min. 1ha. Czyli w teorii wszystko jest ok. Jesli chodzi o media to slup z pradem (srednie napiecie) jest w lini prostej 120 metrow od dzialki, Czyli tez nie najgorzej, przynajmniej w teorii..Woda jest dosyc daleko (300m) wiec rozwazam wykopanie studni glebinowej. Do tego przydomowa oczyszczalnia (w mpzp jest dozwolona). Droga jest wyznaczona wiec tez nie ma problemu z dojazdem. Nie jestem rolnikiem ale mam zamiar zarejestrowac sie w krus, bez tego chyba nic nie dam rady zrobic bo zabudowa siedliskowa nierozlacznie zwiazana jest z dzialnoscia rolnicza, przynajmniej w teorii. Teraz moje pytania bo rozmawiajac z kilkoma osobami kazdy ma na ten temat inne zdanie. Jak najlepiej i najmniej problemowo zaczac zabudowe tego siedliska? Jedni mowia ze od zgloszenia wniosku do gminy o pozwolenie na zabudowe siedliskowa . Inne osoby doradzaja mi najpierw zglosic wykopanie studni , nastepnie do tej studni doprowadzic prad (podobno nie beda mogli odmowic) , a jak juz mam doprowadzony prad i wode to podobno urzednicy tez nie beda mogli mi odmowic zabudowy.. Sama zabudowa to tez problem bo podobno samego domu bez budynku gospodarczego nie moge wybudowac bo siedlisko to zabudowa zagrodowa czy jakos tak. Prosilbym o pomoc kogos kto ma pojecie w tym gaszczu przepisow.. w PL sprawy prawne to wiadomo czeski film , kazda gmina ma innaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayoya 10.10.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Najpierw Krus, mianowicie udaj się tam z aktem notarialnym oraz nakazem płatniczym i ( o ile pracujesz) zaświadczeniem o zatrudnieniu.Wtedy jesteś zwolniony z płacenia składki.Później zacznij od warunków zabudowy oraz od uzbrojenia działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.10.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 tutaj jest podstawa dot. zabudowy działki siedliskowej :http://www.dom.pl/zabudowa-siedliskowa-na-dzialce-rolnej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts