hudy8 17.09.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Panowie dekarze zakończyli prace i uciekli na inną budowę. Zauważyłem że nie zamontowali łączników kątowych na połączeniu krokwi z murłatą. W projekcie mam obustronne złącza wzmocnione typ 90. Zakupiłem takowe i teraz mam do was pytanie jak prawidłowo je zamontować tzn czy gwoźdźmi czy wkrętami oraz czy w każdym otworze ma być gwóźdź. W każdym kątowniku mam 30 otworów czy w każdy wbić gwoździe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 19.09.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Gwieździe pierścieniowe 4x60. W zupełności wystarczy 8 gwoździ na kątownik. Jak chcesz możesz dać 12 gwoździ ale nie widzę potrzeby. Prawidłowe rozwiązanie to łącznik LK3 lub Lk4. Jeden przybijasz na leżąco do krokwi i mur łaty ( działa na rozpychanie) a drugi na stojącą ( wyrywanie do góry przez wiatr) taki jest system niemiecki stosowany 25 lat temu, gdzie w Polsce o tym nie słyszano. Na Łk3 przychodziło po 8 gwoździ. Nabijesz sobie w każdą dziurkę, to rozczepiasz drewno i "gów.o" trzy,a. No cóż ale uczeni wiedzą lepiej. Krokwie przybijali na gwoździe czy na wkręty ciesielskie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 19.09.2017 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Krokwie mocowali na gwoździe. A czy jest sens montować te kątowniki także na łączeniu krokwi z płatwią czy tylko z murłatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 19.09.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Nie w tym miejscu nie ma sensu. Jak masz jętki pod płatwią to możesz przybić jętkę z płatwią za pomocą Łk3 lub Lk4 wtedy masz mniejsze prawdopodobieństwo pękania sufitu. ( Przybijasz od stron wewnętrznych podciągu.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts