Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana koloru tynku dekoracyjnego na jaśniejszy

karczunh

Recommended Posts

Witam.

Mam w przedpokoju tynk dekoracyjny jak na zdjęciach pomalowany bejcą Primacol.

Kolor jest jak widać zielony a na jednej ścianie czerwony. Chciałbym zostawić ten tynk ale zmienić jego zabarwienie na beżowy kolor. Niestety bejca w jasnym kolorze nie jest w stanie tego przykryć. Pytałem w sklepach Castorama, które sprzedają produkty tej marki ale nikt nie był w stanie mi pomóc. Napisałem również maila do producenta ale jak dotąd nie doczekałem się odpowiedzi.

Muszę się pozbyć tego zielonego koloru ale skucie tynku uważam za ostateczność.

Dziś wynalazłem taką farbę: https://www.obi.pl/tynki-kreatywne-i-efekty/primacol-farba-dekoracyjna-let-s-shine-monako-2-l/p/6332985

Podobno bardzo dobrze kryje. Myślicie, że mógłbym ją zastosować bezpośrednio na ten zielony tynk?

Zdjęcia tynku tutaj: http://tufotki.pl/EI2lo

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

powierzchnia tynku ma wiele zagłębień – jej malowanie będzie więc czasochłonne i będzie generować duże zużycie farby. Proponuję dokładnie oczyścić podłoże i nanieść farbę zgodnie z zaleceniami producenta. Prace te przeprowadzić najlepiej najpierw na niewielkim fragmencie podłoża i jeśli efekt końcowy będzie satysfakcjonujący, powtórzyć na całości ściany. Alternatywne rozwiązanie to usunięcie tynku i aplikacja nowego tynku dekoracyjnego w wybranym kolorze i fakturze.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka