Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Używane pompy ciepła

przemas90

Recommended Posts

Witam

Od jakiegoś czasu obserwuję rosnącą ilość używanych pomp ciepła na znanych portalach aukcyjnych kiedyś nawet rozważałem zakup takiego urządzenia ale wystraszyło mnie nieznane pochodzenie urządzenia a jeszcze bardziej to czemu ktoś sprzedaje 3 lub 4 letnie urządzenie. Czy ktoś ma może wiedzę na temat skąd mogą pochodzić takie urządzenia i czy ewentualnie warto rozważyć zakup takich pomp.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Od jakiegoś czasu obserwuję rosnącą ilość używanych pomp ciepła na znanych portalach aukcyjnych kiedyś nawet rozważałem zakup takiego urządzenia ale wystraszyło mnie nieznane pochodzenie urządzenia a jeszcze bardziej to czemu ktoś sprzedaje 3 lub 4 letnie urządzenie. Czy ktoś ma może wiedzę na temat skąd mogą pochodzić takie urządzenia i czy ewentualnie warto rozważyć zakup takich pomp.

A to dlatego tak jest ze pompy ciepła podlegają takim samym prawom rynkowym jak inne urządzenia . Dlaczego ktoś sprzedaje 3-4 letnie auto , rower , lodówkę , komputer , telewizor itp ?

Ja być może sobie sprawię używkę ale gruntową w razie czego wymiana sprężarki czy zaworu rozprężnego i masz nówkę

I słuszne myślenie , jeśli cena wyjściowa używki logiczna . W przypadku pc gruntowej on/of nie trzeba się martwić o części , s one ogólnodostępne w pierwszej lepszej hurtowni chłodniczej , i to z reguły za niewielkie pieniądze

Edytowane przez Garażowiec

J.w. Sam kupiłem gruntówkę za ok 4k. Wymontowałem z niej zbiornik ze stali nierdzewnej, który teraz służy znajomemu, a sam podłączyłem istniejący bufor. Prostota takiej pompy ułatwia ingerencje w sterowanie i dostosowanie do istniejącej instalacji. Sprężarka scroll on/off jest bardzo wytrzymała, a w razie problemów każdy chłodniarz pomorze w naprawie/wymianie.

To że on-offy są proste to wiem ale ja rozważam powietrzną a one są troszkę bardziej skomplikowane ale coraz bardziej skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu

PC p-w maja trochę bardziej rozbudowaną elektronikę , jak dla mnie to są protez pc , ale mają rację bytu w pewnych okolicznościach . Tutaj może być problem z częściami zamiennymi , generalnie chodzi o samą elektronikę , a w zasadzie o jej dostępność i jej cenę .Generalnie jak masz warunki to montuj gruntówkę

Gruntowa odpada działka zagospodarowana a na odwierty nie wydam tyle za ile mogę mieć powietrzną to nie ma prawa się zwrócić, wolę zamontować w to miejsce fotowoltaikę.

Fotowoltaika

podsumujmy

1kW koszt około 5000zł

montujemy 5kW czyli do wydania 25tyś zł

rocznie zyskujemy z tego około 4000tyś kWh z czego po potrąceniu 20% zostaje około 3200kWh

3200kWh to około 1600zł licząc po 50gr kWh

10 lat po 1600zł (nie liczę utraty mocy paneli) 16000zł

wydaliśmy 25tyś zł a dopiero po 15 latach zaczynamy zarabiać.

ALE jest jeszcze jeden szkopuł....

średni czas życia inwertera to 8-12lat.

Inwerter kosztuje połowę kwoty za instalację paneli.

więc zarobku nie ma.

Z tą fotowoltaiką te 5 tys. to cena z montażem a ja z racji zawodu zrobię to dużo taniej wiem że czas zwrotu instalacji jest długi ale i tak się zwróci w odróżnieniu od pompy ciepła z odwiertami w naszym kraju jak wiemy rabaty na wszystko są duże ale nikt ze sprzedających nie chce się nimi dzielić stąd ceny z kosmosu za fotowoltaikę czy pompy ciepła. Nie podam ceny za jaką postawię instalację bo i tak to nic nie zmieni ale za 5 tys za 1kW tez tego bym nie zrobił

A to na Pomorzu tak jest? :p

Oj tam, oj tam :p

średni czas życia inwertera to 8-12lat

Nie to, żebym był jakimś zwolennikiem PV, ale skąd takie dane? Co tam się zużywa po 8-12 latach?

Nie zmienia to faktu, że im więcej elektroniki w PCi tym większe ryzyko droższych napraw. Dlatego puki co z używanych preferuje on-off'y.

Fotowoltaika podsumujmy

1 kW koszt około 5000 zł montujemy 5 kW czyli do wydania 25 tyś zł , średni czas życia inwertera to 8-12 lat.

Inwerter kosztuje połowę kwoty za instalację paneli. więc zarobku nie ma.

Inwerter o mocy 5 kW kosztuje w zależności od marki w granicach 5 do 6 tys. złotych ; http://sklep.rotero.com.pl/inwertery/inwertery-sieciowe/

Inwerter o mocy 5 kW kosztuje w zależności od marki w granicach 5 do 6 tys. złotych ; http://sklep.rotero.com.pl/inwertery/inwertery-sieciowe/

Co Ty tam wiesz.

CNC to specjalista najwyższej klasy od kuchenek indukcyjnych, buforów do pomp inwerterowych.

Potrafi jeszcze całkiem niezły system sterowania pompą powietrzną uprościć do zwykłego termostatu, najczęściej w liczbie sztuk - dwie.

Jak widać na fotowoltaice się zna jak mało kto.

;)

Oj tam, oj tam :p

Nie to, żebym był jakimś zwolennikiem PV, ale skąd takie dane? Co tam się zużywa po 8-12 latach?

Nie zmienia to faktu, że im więcej elektroniki w PCi tym większe ryzyko droższych napraw. Dlatego puki co z używanych preferuje on-off'y.

Specjalista od PV nie jestem ale widzę co to za urządzenie, jeden duży transformator, elektronika i wiatraczek do chłodzenia.

Nawet jeżeli taki inwerter wytrzyma 20 lat, to itak opłacać się zacznie po 15 latach.

Licząc średnia cenę prądu po 50gr, jak w domu jest podłogówka to możemy korzystać w znacznej mierze z prądu w G12w i wtedy ceną prądu w taniej to 31gr/kWh. Czas zwrotu PV wtedy szybuje pod 20lat.

A po 15 latach to itak będzie przestarzała technologia.

na PV znać się nie muszę kolego _John ale liczyć umiem.

• 3 weeks później...
Witam

Witam,

Zakup używanej pompy ciepła wiąże się z wysokim ryzykiem związanym z brakiem pewności gdzie i w jakich warunkach była ona wykorzystywana, Istnieje możliwość zakupu uszkodzonej pompy ciepła, której naprawa może wiązać się ze znacznymi nakładami finansowymi. Nie posiadamy wtedy również wsparcia technicznego producenta przy wykonywaniu przeglądów oraz naprawie usterek. Na wszystkie pompy ciepła oferujemy gwarancję do 5 lat.

Bardziej pewnym rozwiązaniem jest zakup nowej i sprawdzonej pompy ciepła. Zachęcam przy okazji do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: moderowano. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem.