axl2 18.09.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Witam Szanownych forumowiczów, Pytań mojego pokroju jest wiele jednak nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi do jakiego momentu napełniać wodę w układzie CO. Mam zwykłego dolniaka SAS 17kW NWG z miarkownikiem. Dom jednorodzinny, parter i piętro. Na dole podłogówka i jeden grzejnik u góry 4 grzejniki. Aktualne ciśnienie na wyłączonej pompie 0,4bar. Niestety słychać przelewanie w grzejnikach i nie można ich odpowietrzyć. Mam kranik przy bojlerze to myślę że jak poodkręcam termostaty w grzejnikach i naleje wody przez kranik będzie dobrze tylko moje pytanie ile tej wody? Gdzieś wyczytałem że niby 1,1 - 1,2 bar na jednorodziny jest dobrze, inni piszą że należy sprawdzić w specyfikacji pieca a przy piecu piszę żeby lać aż się przeleje. To jak w końcu mam to zrobić? Mam nalewać wody aż wyleci przez rurkę która służy za nadmiar wody jak się zagotuje w piecu czy pilnować ciśnienia na barometrze? Co radzicie? I jak uzupełnię wodę w C.O. to oczywiście odpowietrzenie grzejników i po tym odpowietrzeniu też jeszcze raz muszę uzupełnić wodę? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.09.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Jeśli masz instalację CO w układzie otwartym to dolewasz wody aż przeleje się przez przewał. Jeśli układ zamknięty to 1,1 na zimnej instalacji wystarczy. Zależy też jaki masz założony zawór bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axl2 19.09.2017 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Dzięki za pomoc, już odpowietrzone. Układ mam oczywiście otwarty. Uzupełniałem bezpośrednio na kotle do momentu aż ciśnienie stanęło w miejscu. W sumie nic się nie przelało przez przewał ale ciśnienie doszło do ok. 0,725bar gdzie lałem jeszcze przez pół minuty i dalej się nie zwiększało. Grzejniki się odpowietrzyły więc myślę że będzie ok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.09.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Podczas nabijania do instalacji woda powinna wypłynąć przez przewał. Dopiero wtedy jest instalacja napełniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axl2 13.10.2017 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Instalacja napełniono do przelewu. Odpowietrzone grzejniki na wyłączonej pompie, zimnym piecu i otwartych na maxa termostatach. Po odpowietrzeniu znowu dolałem wody aż wybiło przez przelew. Wszystko gra prócz jednego grzejnika. Cały czas słyszę w nim szum, jest to dźwięk równomierny i nie zbyt wysoki ale go słychać. Jak odkręcam odpowietrznik to płynie woda, wszystkie żeberka aluminiowe są zagrzane tak samo. Jak mam termostat na 1 lub 2 to szumu nie ma po wyżej występuje za każdym razem. Jak kręcę termostatem to słyszę w pewnym momencie jak by się woda zatrzymała czyli coś jak by nie był odpowietrzony ale jakim cudem jak grzeje prawidłowo? Włączyłem już pompę na full i nawet odpowietrzałem na załączonej pompie kilka razy i za każdym razem wypływa woda (bez powietrza). Odpowietrzyłem także samą pompę przy piecu i to samo. Grzejniki są nowe, w zeszłym roku było wszystko OK. Macie jakiś pomysł co zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts