Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wykonaniem ocieplenie na konkretnym przykładzie

Jinikao

Recommended Posts

Witam, troszkę problemów sobie narobiłem, ponieważ, nie wiem jak teraz wykonać ocieplenie ściań. W projekcie, nie miałem styropianu na ścianach piwnicy, ale postanowiłem dołożyć 10 cm. Teraz odległość od ściany parteru do folii kubełkowej wynosi ok 25 cm. Więc postanowiłem dać te 25 styropianu, aby cokolik nie był schowany, tylko zlicowany z elewacją. Teraz pytanie, jak zacząć tą izolacje kłaść, dać listwę startową, czy zacząć bez, czy zrobić jakąś szparę wentylacyjną między piwnicą, a styropianem z elewacji? Proszę o porady

Bez tytułu.jpg

Bez tytułu.jpg

Jeśli chcesz licować ocieplenie ściany piwnicy z ociepleniem ściany następnej kondygnacji zastosuj na połączeniu listwę okapnikową zwaną kampinosem. Wtedy nie potrzebna listwa startowa bo ocieplenie ścian opiera się na ociepleniu fundamentów.

Pozdrawiam

Cezary

dzieki za rade, a co z wentylacja styropianu czy est potrzebna?

W projekcie, nie miałem styropianu na ścianach piwnicy
a co to za jakiś radziecki "projekt" ;) jakieś nie pojęte dobromirstwo

"projektanta" co to będzie za oszczędność? da się herbatę zrobić bez herbaty ? nie.

czy zrobić jakąś szparę wentylacyjną między piwnicą, a styropianem z elewacji? Proszę o porady
nie..

Ponieważ każde wpuszczenie powietrza pod izolację = strata i pogłębienie ewentyalnego problemu..

pod grubą izolacją.. mur/ fundament odda wodę spokojnie i uporządkowanie..

a jeśli tam wejdzie zimne powietrze.. ochłodzi powierzchnię.. i zwiększy potencjalną kondensację...wreszcie wyszukam ten tema.. gdzie wiatr hulał pod izolacją..

i wody z pod stryopianu wychodził .. po zapianowaniu - brak objawów.

Zrobił bym tak.. jako jedną izolację.. z wysunięciem izolacji ścian.. aby był cokolik i tyle w temacie..

a co to za jakiś radziecki "projekt" ;) jakieś nie pojęte dobromirstwo

"projektanta" co to będzie za oszczędność? da się herbatę zrobić bez herbaty ? nie.

nie..

Ponieważ każde wpuszczenie powietrza pod izolację = strata i pogłębienie ewentyalnego problemu..

pod grubą izolacją.. mur/ fundament odda wodę spokojnie i uporządkowanie..

a jeśli tam wejdzie zimne powietrze.. ochłodzi powierzchnię.. i zwiększy potencjalną kondensację...wreszcie wyszukam ten tema.. gdzie wiatr hulał pod izolacją..

i wody z pod stryopianu wychodził .. po zapianowaniu - brak objawów.

Zrobił bym tak.. jako jedną izolację.. z wysunięciem izolacji ścian.. aby był cokolik i tyle w temacie..

Jeśli by miał być cokolik wysuniety, to musiałbym dać 30 cm styro, Więc zostane przy 25 i zlicuje to