Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie mo?na wyjecha? na ?wi?ta?

jolly

Recommended Posts

no właśnie, chcemy zrobić sobie przerwę w budowaniu i na tydzień wyjechać w Góry nasze polskie, może macie jakieś doświadczenia i gdzie miło spędziliście ferie... jakieś namiarki na pensjonaciki, chatki itp, żadnych wielkich hoteli, ma być romantycznie, cicho, swojsko i dużo przestrzeni....

Piwniczna, Sucha Dolina, z dala od ludzi (chociaż jakieś domy są), piękny widok z okna - panorama okolicy, w zimie - w pobliżu wyciągi, super trasy spacerowe, rowerowe, snowboardowe

http://www.lachit.pl

nie byłam tam - w tym domu - ale widziałam, i pewnie się tam kiedy wybiorę, bardzo fajnie jak się jedzie z dziećmi

albo jesienno - zimowy wypad nad morze - byliśmy kiedyś w lutym w Niechorzu, było super - sztorm, spacery na wydmach albo po pustych plażach ...

A ze Szczecina to polecam za Wałbrzych:

http://www.teplickeskaly.cz/

B. dobra infrastruktura (wyciąg tak z 300m, lodowisko jeżeli wyleją, 45 min kolejką do Nachodu/Kudowy) można wyskoczyć na weekend i obsztalować nocleg na Święta. Cofka do granicy w razie awarii 20 km do Wałbrzycha z 40 km.

Tylko należy pamiętać o 0 pronili w Czechach.

A jak nie będzie śniegu to poza skałkami można sobie zrobić Nowy Rok w Pradze (3 h w jedną stronę, bez winietki przez Hr. Kralowe/ Kolin). A jest jeszcze kryta pływalnia w Kudowie, Szczeliniec blizko i parę innych punktów.

jolly wiem o co ci chodziło, tak tylko mi przyszło do głowy jak przeczytałem że na pewno gdzies jeździliście :D , ze szczecina faktycznie troche trudno, my z kolegą z rana wsiedliśmy do ekspresu(ok. 3,5 godz), przed południem bylismy juz na miejscu, a przed 22 pociąg powrotny i rano w domu:D

jak mowa o górskim zaciszu to proponuje w bieszczady, najluźniej i jak śnieżek porządnie popruszy to można pozostać na dłużej, ale żadnych namiarów na pensjonaciki nie mam :D

Jolly.

A ile godzin max chcielibyście jechać?Znam mnósto fajnych miejsc.W beskidy miałam rzut beretem, więc znam każda górkę, ale też jest kilka miejsc w miarę niedaleko Szczecina - ok.250 km, w lesie nad jeziorami.Sanki, pieczony dzik te klimaty. Napisz, co lubicie.

Najchętniej to byśmy z moim wynajęli domek na odludziu i nie wychodzili z wyrka przez 3 dni :oops: , a później to duuuużo natury i piękne widoki...

Może Zakopane to faktycznie niezbyt dobry pomysł, bo my bardziej chcielibyśmy stronić od ludzi...

To nie muszą być góry, ale ładne miejsce, gdzieś niedaleko czegoś, bo może 1 dzień zachce się do miast pozwiedzać...

Fajne miejsce

http://www.sudety.it.pl/infoob.asp?l=pwi&p=1x1x6x16x545x514xy&o=210000182&t=obiekty

Stary Gierałtów, dziura zabita dechami, SUUUUPER - na posesji rzeczka, miejsce do grillowania, cisza spokój, huśtawki, piaskownica, gospodarze mają dzieci;

niedaleko Stronie Śl, i Lądek Zdrój (nie mylić z Londynem).

Byłam, sprawdziłam, czysto, przemili gospodarze, dobrze gotują, ale bardzo przyzwoicie wyposażona kuchnia dla gości też jest - ja sama gotowałam. Siostra gospodyni zajmuje się medycyną niekonwencjonalną, homepatią - jesli komuś to odpowiada, dodatkowy plus. Dużo spokoju i piekne widoki.

Kroyena - To niesamowite. Ja właśnie o wilczych dołach myślałam piszac o miejscu w środku lasu.Szok!!!!

Tyle miejsc w całej Polsce, a my o tym samym pomyśleliśmy!!!

No no :wink: :D :D

A co do ceny - tam się wie , za co się płaci - cudne miejsce i pyszna kuchnia.Jeździmy tam bardzo często, ale mamy blisko.

A na zimę zdecydowaliśmy o słowacji - tuż za granicą koło Karpacza. Nie byłam po drugiej stronie, ale słyszałam, ze nie jest tanio, za to super stoki dla narciarzy.

W beskidach polecam Brennę - Kamienny Dworek - tylko że to już hotelik, ale super warunki i niedrogo, a niedaleko inny hotel z basenem, gdyby nie było dobrego śniegu, może się przydać.

Moi rodzice właśnie wrócili ze Słowacji - Liptowski Mikulasz (piszę spolszczoną nazwę - po słowacku to pewnie będzie Lyptovsky Mikulas), gdzie korzystali z uroków gorących źródeł, kąpali się w tych basenach termalnych i podziwiali widoki. Polecam też Tatry Słowackie - Nova Lesna, czy inne miejscowości - tam jest kolejka którą można wjechać bardzo wysoko, tak że widoki można podziwiać jadąc nawet z małymi dziećmi.