Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy ceny paliw wzrastają i będą wzrastać szybciej niż płace w gsopodarce ? W Polsce wzrost płac hamuje duże bezrobocie i konkurencja na rynku pracy. Jeśli dogonimy w płacach Europę zachodnią

to wtedy już zupełnie inaczej będzie wyglądała relacja ceny paliw do zarobków. Czy słyszał ktoś żeby w USA oszczędzano benzynę ? Podobno galon (ok. 5 litrów) kosztuje ok. 1,5 dolara (dokładnie nie wiem) a średnia płaca w USA wynosi 2500-3000 $ czyli za średnią pensję amerykanin może sobie kupić do 10 000 litrów beznzyny. A Polak średnia no powiedzmy 2000 zł/4 zł =500 litrów beznzyny. Ciekawa relacja. A do tego 10 razy tańszy prąd w USA niż w Polsce. Z tego co słyszałem ceny energi w Europie są bardzo wysokie.

Ceny gazu według mnie nie powinny już rosnąć ponieważ mamy długoterminowe kontrakty z Rosją gdzie ustalono jak pamiętam cenę gazu w $. Biorać pod uwagę to że mamy spadek wartosći dolara dlaczego do licha to paliwo mialoby w Polsce drożeć ? Ano drożeje bo dystrybutorzy gazu w Polsce mają wysze koszty własne i chcą na tym coraz więcej zarabiać a nie mają konkurencji. Niestety.

Spór między kotłem standardowym i kondensacyjnym przypomina mi trochę spór miedzy użytkownikami i zwolennikami samochodów z silnikiem diesla a benzynowym. Pierwszy znacznie droższy ale mniej pali i paliwo tańsze. Drugi natomiast w cenie zakupu tańszy ale pali więcej za to droższego paliwa. Żadna opcja nie zwyciężyła i nadal się trzyma w branży. Tak też będzie podejrzewam z kotłami gazowymi.

https://forum.murator.pl/topic/23240-kocio%C5%82-kondensacyjny-ulrich/page/3/#findComment-484318

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krispl - wiele racji w tym co piszesz. Ale ja sobie nie dam

nawet paznokcia u małego palca obciąć za prognozę "jak będą

się kształtować ceny gazu w ciągu najbliższych 10 lat",

ponieważ uważam że "partner" rosyjski nie jest dostawcą

"cywilizowanym", tzn. jak uzna że mamy mu płacić za gaz

np. 3 razy więcej to nie będzie dyskusji. Wolę się przed

takim przypadkiem zabezpieczyć choć trochę.

Po drugie - w moim przypadku, choć mam mały domek (100.9 m2

pow. użytkowej, ogrzewanej) i niezłe sterowanie, liczyłem,

że kondensat powinien (dla przypadku 20 stC w domu i 0 stC

na zewnątrz) spalać ok. 10 m3 gazu na dobę (w tym też cwu i

gotowanie). W rzeczywistości spalam na poziomie 7-8 m3/dobę.

Nie wiem, czy gdybym miał kocioł tradycyjny, też spalałbym

o 20-30% mniej gazu, niż wychodzi mi z obliczeń (pewnie

mój bilans energetyczny był zbyt uproszczony albo też BK,

z którego zbudowali mi dom, jest lepszy niż norma wymaga :) ) , ale to już tak jest że jak się buduje chatkę to jakaś

tam kaska jest i można qpić trochę droższy kocioł, a potem

jak się mieszka to kasy już nie ma (żeby za gaz płacić ....)

to tyle - wszytkim życzę przede wszystkim LICZENIA, żeby

WIEDZIEC co się opłaci a co nie (także w perspektywie średnio-

i długoterminowej)

pozdr - Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/23240-kocio%C5%82-kondensacyjny-ulrich/page/3/#findComment-484656

• 1 month później...
A czy ceny paliw wzrastają i będą wzrastać szybciej niż płace w gsopodarce ? W Polsce wzrost płac hamuje duże bezrobocie i konkurencja na rynku pracy. Jeśli dogonimy w płacach Europę zachodnią

to wtedy już zupełnie inaczej będzie wyglądała relacja ceny paliw do zarobków. Czy słyszał ktoś żeby w USA oszczędzano benzynę ? Podobno galon (ok. 5 litrów) kosztuje ok. 1,5 dolara (dokładnie nie wiem) a średnia płaca w USA wynosi 2500-3000 $ czyli za średnią pensję amerykanin może sobie kupić do 10 000 litrów beznzyny. A Polak średnia no powiedzmy 2000 zł/4 zł =500 litrów beznzyny. Ciekawa relacja. A do tego 10 razy tańszy prąd w USA niż w Polsce. Z tego co słyszałem ceny energi w Europie są bardzo wysokie.

Ceny gazu według mnie nie powinny już rosnąć ponieważ mamy długoterminowe kontrakty z Rosją gdzie ustalono jak pamiętam cenę gazu w $. Biorać pod uwagę to że mamy spadek wartosći dolara dlaczego do licha to paliwo mialoby w Polsce drożeć ? Ano drożeje bo dystrybutorzy gazu w Polsce mają wysze koszty własne i chcą na tym coraz więcej zarabiać a nie mają konkurencji. Niestety.

Spór między kotłem standardowym i kondensacyjnym przypomina mi trochę spór miedzy użytkownikami i zwolennikami samochodów z silnikiem diesla a benzynowym. Pierwszy znacznie droższy ale mniej pali i paliwo tańsze. Drugi natomiast w cenie zakupu tańszy ale pali więcej za to droższego paliwa. Żadna opcja nie zwyciężyła i nadal się trzyma w branży. Tak też będzie podejrzewam z kotłami gazowymi.

O, bardzo przepraszam wg SAMAR (firma analizująca rynek motoryzacyjny w Polsce) z roku na rok bardzo wzrasta liczba sprzedawanych aut z silnikami diesla. W sposób szczególny widać to na przykładzie tzw. flot firm prywatnych. A prywatny umie liczyć!

https://forum.murator.pl/topic/23240-kocio%C5%82-kondensacyjny-ulrich/page/3/#findComment-511107

Kontynuujac, wydaje mi sie ze przy kotlach turbo ma zasadnicze znaczenie mozliwosc insalacji w prawie dowolnym miejscu a nie wieksza sprawnosc.

A o kotlach Ulrich to rzeczowo bedziemy mogli dyskutowac po 5- latach, jak juz beda obiektywne opinie uzytkownikow, a nie teraz gdzie jedynym wyznacznikiem jest atrakcyja cena.

Kotły ULRICH są dostępne w Polsce od 5 lat, a obecny sezon grzewczy dla wielu z tych urządzeń jest szóstym z kolei.

https://forum.murator.pl/topic/23240-kocio%C5%82-kondensacyjny-ulrich/page/3/#findComment-511110