mati90 19.09.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Witam. Sam robiłem sobie CO w mieszkaniu. Piec 10kw, powierzchnia 60m2, 6 grzejników, 6 pomieszczeń.Grzejniki bocznozasilane aluminiowe, instalacja pex-al-pex. Dziś pierwszy raz przepaliłem w piecu; pierwszy, trzeci i czwarty grzejnik jest gorący. Grzejnik drugi, piąty i szósty jest zimny. Po sprawdzeniu zauważyłem przy drugim grzejniku, że zamieniłem zasilanie z powrotem Wiem, że to muszę poprawić. Martwi mnie grzejnik piąty i szósty, jak sprawdzić czy dobrze są podłączone? Rurka zasilająca jest gorąca tylko do grzejnika 4, potem za trójnikiem już jest zimna. Czy powodem może być to że grzejnik 5. też źle podłączyłem? Trójniki są zaciskane przy grzejnikach zaciskane. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.09.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Narysuj chociaż schemat instalacji. Czy masz zawory przy grzejnikach? Na pytanie zrobiłem i mi nie działa nie można odpowiedzieć. Szklana kula mi się stłukła Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati90 19.09.2017 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 (edytowane) od trójników grzejnika czwartego wszystko zimne, rurki są pod regipsami. Są zawory termostatyczne wszędzie pomontowane. Mam nadzieję, że jest to w miarę jasno rozrysowane. Wydaje mi się na zdrowy rozum że piąty grzejnik jest źle podłączony i dlatego i on i szósty grzejnik nie jest ciepły. W takim przypadku najlepiej zamienić rurki przed trójnikiem grzejnika piątego? Można jakoś sprawdzić słuszność tej teorii bez rozszczelnienia instalacji? Edytowane 19 Września 2017 przez mati90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.09.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Może są skryzowane na minimum , lub poszły tam jakieś resztki powietrza z pozostałych grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.09.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Jeśli jest pompa na układzie to powinna przepchnąć ciepłą wodę nawet w przypadku odwrotnego podłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati90 19.09.2017 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 jest pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.09.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 sprawdź kryzowanie grzejników i odpowietrzenie . zwiększ obroty pompy jeśli tamto nie pomoże ,lub/i zakręć grzejące grzejniki i sprawdź czy woda ciepła dotrze do niegrzejących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 19.09.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Jakie średnice są zastosowane?Jakiej wielkości i jakiego typu są to grzejniki - najlepiej jakbyśmy się dowiedzieli jakiej mocy?Czy jest jakas dodatkowa armatura przy grzejnikach: zawór termostatyczny i powrotny? Jak kolega wyżej prosił, potrzeba trochę więcej szczegółów - najlepiej dokładny schemat instalacji ze średnicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati90 20.09.2017 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 przez noc przedostatni grzejnik zaczął grzać, całą noc chodziła pompka bo rano temperatura na piecu była ponad 50 stopni. Wina chyba leży w zbyt małym odpowietrzeniu? Momentami słychać w nocy było przelewanie wody w grzejnikach.Cała instalacja jest na pex 20mm, przy każdym grzejniku zawór termostatyczny. Grzejniki podłączone równolegle trójnikami zaciskanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 20.09.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Jeśli tak jest w rzeczywistości jak na schemacie to brak odpowietrzenia rury zasilającej grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.09.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 A i schemat jest szeregowy - od tego zacznijmy sprawę. Równoległy to coś innego powinno być.Chyba że to tylko schemat - o tak. Powinny być jednakowe długości rur, z jednego rozdzielacza poprowadzone -wtedy każdy grzejnik ma identyczne zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati90 20.09.2017 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 A i schemat jest szeregowy - od tego zacznijmy sprawę. Równoległy to coś innego powinno być. Chyba że to tylko schemat - o tak. Powinny być jednakowe długości rur, z jednego rozdzielacza poprowadzone -wtedy każdy grzejnik ma identyczne zasilanie. jest poprowadzona jedna linia zasilania do której podpięte są grzejniki zaciskanymi trójnikami, tak samo na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.09.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Czy masz odpowietrzniki na grzejnikach? Jakie masz ciśnienie w instalacji ? Czy jest naczynie przeponowe, zwykle powinno być małe w kotle. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.09.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 (edytowane) A i schemat jest szeregowy - od tego zacznijmy sprawę. Równoległy to coś innego powinno być. Chyba że to tylko schemat - o tak. Powinny być jednakowe długości rur, z jednego rozdzielacza poprowadzone -wtedy każdy grzejnik ma identyczne zasilanie. Na schemacie grzejniki są połączone równolegle i tak może być. Problem równomiernego grzania rozwiązuje się kryzowaniem na poszczególnych grzejnikach. Edytowane 20 Września 2017 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts