Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z instalacją co

mati90

Recommended Posts

Witam. Sam robiłem sobie CO w mieszkaniu.

Piec 10kw, powierzchnia 60m2, 6 grzejników, 6 pomieszczeń.Grzejniki bocznozasilane aluminiowe, instalacja pex-al-pex.

Dziś pierwszy raz przepaliłem w piecu; pierwszy, trzeci i czwarty grzejnik jest gorący. Grzejnik drugi, piąty i szósty jest zimny. Po sprawdzeniu zauważyłem przy drugim grzejniku, że zamieniłem zasilanie z powrotem :eek: Wiem, że to muszę poprawić. Martwi mnie grzejnik piąty i szósty, jak sprawdzić czy dobrze są podłączone? Rurka zasilająca jest gorąca tylko do grzejnika 4, potem za trójnikiem już jest zimna. Czy powodem może być to że grzejnik 5. też źle podłączyłem? Trójniki są zaciskane przy grzejnikach zaciskane.

Co radzicie?

wqw.jpg

od trójników grzejnika czwartego wszystko zimne, rurki są pod regipsami. Są zawory termostatyczne wszędzie pomontowane.

Mam nadzieję, że jest to w miarę jasno rozrysowane. Wydaje mi się na zdrowy rozum że piąty grzejnik jest źle podłączony i dlatego i on i szósty grzejnik nie jest ciepły. W takim przypadku najlepiej zamienić rurki przed trójnikiem grzejnika piątego? Można jakoś sprawdzić słuszność tej teorii bez rozszczelnienia instalacji?

4e45y.jpg

Edytowane przez mati90

Jakie średnice są zastosowane?

Jakiej wielkości i jakiego typu są to grzejniki - najlepiej jakbyśmy się dowiedzieli jakiej mocy?

Czy jest jakas dodatkowa armatura przy grzejnikach: zawór termostatyczny i powrotny?

Jak kolega wyżej prosił, potrzeba trochę więcej szczegółów - najlepiej dokładny schemat instalacji ze średnicami

przez noc przedostatni grzejnik zaczął grzać, całą noc chodziła pompka bo rano temperatura na piecu była ponad 50 stopni. Wina chyba leży w zbyt małym odpowietrzeniu? Momentami słychać w nocy było przelewanie wody w grzejnikach.

Cała instalacja jest na pex 20mm, przy każdym grzejniku zawór termostatyczny. Grzejniki podłączone równolegle trójnikami zaciskanymi.

A i schemat jest szeregowy - od tego zacznijmy sprawę. Równoległy to coś innego powinno być.

Chyba że to tylko schemat - o tak. Powinny być jednakowe długości rur, z jednego rozdzielacza poprowadzone -wtedy każdy grzejnik ma identyczne zasilanie.

jest poprowadzona jedna linia zasilania do której podpięte są grzejniki zaciskanymi trójnikami, tak samo na powrocie

A i schemat jest szeregowy - od tego zacznijmy sprawę. Równoległy to coś innego powinno być.

Chyba że to tylko schemat - o tak. Powinny być jednakowe długości rur, z jednego rozdzielacza poprowadzone -wtedy każdy grzejnik ma identyczne zasilanie.

Na schemacie grzejniki są połączone równolegle i tak może być. Problem równomiernego grzania rozwiązuje się kryzowaniem na poszczególnych grzejnikach.

Edytowane przez Stermaj