Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojler c.w.u

konzi16

Recommended Posts

Witam mam pytanie odnośnie poziomego podgrzewacza cwu z wezownica typu U . Mianowicie wg instrukcji ujście c.w.u powinno być od góry z lewej strony bojlera a zimna woda powinna wpadać z prawej strony od dołu. Czy jeśli zamienię te elementy obracając bojler więc ciepła z prawej od góry a zimna z lewej od dołu on będzie miał ta sama wydajność? Zauważyłem że faktem jest szybkie nagrzanie wody lecz jest jej dosyć mało śmiem dodać że jest to zbiornik 100l. Poprzednio miałem również 100l i tak samo podłączony i bylo nieco więcej gorącej wody

Moje testy wskazują że ilość ciepłej wody zależy nie tylko od pojemności bojlera ale także od jego konstrukcji. Przykładowo bojlery 5 litrów - w przypadku NIbe biawar uzyskuję około 2,5 litra ciepłej wody zaś przy bojlerze prywaciarza polskiego (bojler z marketu) wylatuje tylko 1 litr wody a dalej zimna.

Sądzę ze podobnie moze być w przypadku bojlerów większych stąd polecam tylko bojlery renomowanych producentów "zachodnich" a nie polecam wyrobów producentów "garażowych"

Czy jak obrócisz go będzie OK - działać bedzie ale pewnie gorzej. Wężownica jest tak stronstruowana że grzeje wodę od góry tam gdzie jest pobierana.Jak to obrócisz - bedziesz pobierał wodę z miejsca gdzie ciepła woda może nie ogrzewać się tak szybko

Cyrkulacja nie wpłynie na ilość ciepłej wody, tylko na czas jej dostępności w bateriach. Ilość ciepłej wody w bojlerze zwiększa się z czasem jego grzania - ciepła woda zbiera się u góry, dlatego jest w miarę szybko dostępna, z czasem dogrzewa się większa część "zładu" wody w zbiorniku, im dłużej zbiornik ogrzewany, tym więcej ciepłej wody. Co powoduje u Ciebie wyłączenie grzania w bojlerze -rozumiem, że grzejesz go tylko wężownicą z CO, czy też masz jeszcze grzałkę el - (masz jakiś czujnik do pompy obiegowej itp)? Edytowane przez przemo1

Tak mam grzałke ale nie korzystam z niej że względu na cenę prądu. Woda jest ogrzewana kotłem co węglowo drzewnym bez dmuchawy. Pompka co ustawiona na 45 stopni. Gdy piec osiągnie 50bstopni i grzeje się wezownica w bojlerze przez 2 godziny mam wody na jeden prysznic i kilka naczyń do umycia. Ps gdy kończę palenie wieczorem zakrecam wodę zasilająca wezownice z kotła by nie nastąpiła tzn cofka grawitacyjna