AldonkaS 19.09.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 A czy wiecie może co to takiego "bezpodstawne wzbogacenie się"? Jeżeli w wyniku czyjegoś działania wartość działki (nieruchomości) ulega zwiekszeniu, należy w stosunku proporcjonalnych do poniesionych przez kogoś ponieść koszty. To tak na marginesie. W powyższym przykładzie bardzo ważne są szczegóły:1) kiedy został postawiony płot,2) jakie były wcześniejsze ustalenia ustne.Jeżli działka została kupiona juz z płotem, to wszelkie roszczenia są do poprzedniego właściciela działki. Jeżeli natomiast było to juz po kupnie działki to niestety nie można olac tej sprawy. Jak pójdziecie do sądu, to twój sąsiad ma bardzo duże szanse (jakieś 70%) na wygranie procesu.Poza tym nie wiem czy znacie takie niepisane prawo (w sądzie tak samo ważne jak KC) jak reguła prawej ręki. Każdy właściciel posesji ma obowiązek na swój WŁASNY KOSZT postawic płot po prawej stronie działki - wypowiedź już wyżej cytowana. Jeżeli to ty postawisz po swojej lewej stronie płot, masz pełne prawo żądać zwrotu poniesionych kosztów. Zupełnie inna sprawa to stosunki międzyludzkie - lepiej dobrze zyc z sąsiadem niż jak Kargul z Pawlakiem. Dlatego chyba najważniejszą sprawa przy wyborze działki (oprócz okolicy) jest znalezienie nietoksycznego sąsiada - czego wszystkim Wam życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.09.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Nie odbierz tego źle, ale "prawa reką" to mozna sobie co najwyżej zrobić dobrze przed sądem.. W sądzie nie ma mowy o "niepisanym prawie" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 20.09.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 a jak się ma reguła prawej ręki do stron świata?, mam narożną działkę i jak mam patrzeć na swoją działkę by wiedzieć, o którą prawa stronę chodzi?chyba, że czegoś nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 20.09.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 a jak się ma reguła prawej ręki do stron świata?, mam narożną działkę i jak mam patrzeć na swoją działkę by wiedzieć, o którą prawa stronę chodzi? chyba, że czegoś nie kumam Patrz tak, żeby ten kawałek ogrodzenia. który masz sfinansować wyszedł jak najkrótszy A poważniej, o ile wiem, na aplikacjach prawniczych, w tym także sędziowskich, nie uczą "reguły prawej ręki" (przynajmniej w moich stronach), więc jest mała szansa, żeby w sądzie to przeszło . Radziłbym polegać raczej na kodeksie cywilnym i orzeczeniach Sądu Najwyższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.09.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Wojtek zapytaj w gminie jaki adres będzie miała twoja działka i będziesz wiedział, od której strony powinieneś wysmerczyć furtkę, co by listonosz, komornik i inny inkasent nie wyrażali niepochlebnych opiniii na Twój temat. I patrzysz jakbyś był wchodzącym na działke przez furtkę.W Poznaniu zwyczaj nakazuje stawianie płota po prawej stronie od furtki.Z tyłem może być różnie, ale ty masz narożną.Od chol... odsnieżania i zamiatania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 20.09.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 kroyena,idąc Twoim tokiem rozumowania to stając przodem do furtki po prawej stronie mam złącze prądu a potem działkę sąsiada- a jemu nie mamzamiaru robić ogrodzeniaponadto jak się orientuje to w przypadku działek narożnych o lulicy decyduje miejsce wejścia a nie to co w planacha ponadto to niezłe jaja z tym niepisanym prawem reki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 20.09.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 ponadto jak się orientuje to w przypadku działek narożnych o lulicy decyduje miejsce wejścia a nie to co w planach a ponadto to niezłe jaja z tym niepisanym prawem reki Oj, chyba nie. O miejscu wjazdu na dzialke decyduje jednak plan zagospodarowania. Moze tam byc np. umieszczony zakaz wjazdu o jednej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 20.09.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 mbz, to u mnie nie ma takich ograniczeń i wjazd mogłem sobie ustawiac z dowolnej ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 20.09.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 To masz szczescie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 20.09.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 M@riusz_Radom - zapytaj o tym co pisałam swojego radcę prawnego w firmie lub osobistego adwokata (jeżeli takowego masz). Prawo zwyczajowe jest tak samo ważne jak KC, KR, KPA, itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.09.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 M@riusz_Radom - zapytaj o tym co pisałam swojego radcę prawnego w firmie lub osobistego adwokata (jeżeli takowego masz). Prawo zwyczajowe jest tak samo ważne jak KC, KR, KPA, itp.. Prawo zwyczajowe kształtuje się spontanicznie. U jego podstawy leży praktyka postępowania w określony sposób w danych sytuacjach. Ważną rzeczą jest stosunek pomiędzy prawem zwyczajowym w prawem stanowionym. Otóż organy państwa (w tym te które stanowią prawo) nie kształtują prawa zwyczajowego. Mogą oni jedynie stosować jego normy (czyli w praktyce uznać je za obowiązujące, jednak nie spisywać ich w postaci aktu prawnego – najbardziej typowy przykład prawa zwyczajowego) lub włączyć je do zbioru norm prawnych (czyli upoważniony organ stanowi prawo zawierające normy prawa zwyczajowego, przez co staje się ono prawem stanowionym). Współcześnie już tylko nieliczne kraje stosują prawo zwyczajowe w jego „czystej” postaci. Reasumująć : Nie polegałbym zbytnio na "prawie zwyczajowym" mój prawnik też tego nie poleca.W obecnych czasach ludzie wychodzą na wolność dzięki temu, że są malutkie niedociągnięcia w KK, pomyśl co by się działo, gdyby wyroki były wydawane na podstawie czegoś NIE SPISANEGO i mającego lokalny zasięg stosowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.09.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 .....W obecnych czasach ludzie wychodzą na wolność dzięki temu, że są malutkie niedociągnięcia w KC, pomyśl co by się działo, gdyby wyroki były wydawane na podstawie czegoś NIE SPISANEGO i mającego lokalny zasięg stosowania... A tu mnie Mariuszu aż zatkało Jakież to niedociągnięcia w Kodeksie Cywilnym powodują, że ludzie wychodzą na wolność. Od kiedy to na podstawie KC wydaje się WYROKI a nie Postanowienia. Przypuszczam, że chodziło Tobie nie o KC lecz o KK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 21.09.2004 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 A tu mnie Mariuszu aż zatkało Przypuszczam, że chodziło Tobie nie o KC lecz o KK O fak(t) niby jedna literówka a tak dużo zmienia Ale to dobrze, bo i tu widać jak ważna jest nawet JEDNA literka w prawie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 21.09.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 kupiłem działkę ogrodzoną betonowymi płytami od strony sąsiada, a ten teraz domaga się zwrotu pieniędzy, Jak zareagować? Mówi że 60m betonowych płyt kosztowało 2000 zł, wierzyć mu? A ty powiedz ze to ogrodzenie sie tobie nie podoba , ty bedziesz mial inne , ktorym ogrodzisz cala dzialke. A wiec przy jego plocie powstanie rownolegly inny plot. Poniewaz twoj bedzie drozszy wiec to sasiad powinien ci zwrocic kase pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marf 04.10.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Dziwą mnie wasze wypowiedzi. Człowiek postarał się ogrodzili działkę i wcale mu sie nie dziwie ze chce zwrotu kasy za to ogrodzenie. Uważam porostu ze należy mu sie za to kasa i to nie ze względu na jakieś kodeksy ale tak ze zwyczajnej uczciwości. Swoja droga to 33 zł za mb ogrodzenia to bardzo niska cena. Co innego gdyby ogodzil sie jakimś drogim płotem i chciał pieniędzy. Pewnie inaczej byście mówili gdyby to wasze działki były wcześniej ogrodzone. Co prawda ja pierwszy ogrodziłem działkę , a sąsiad zaraz mi zwrócił polowe kasy choć wcale go o to nie prosilem. Wydaje mi sie ze tak powinno byc. Ale oczywiscie mozecie miec swoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.10.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 marf, a czy mack'owi niuzgodniony płot co mu sąsiad postawił musi się podobać aż tak bardzo, żeby miał się do niego dokładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 04.10.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Dziwą mnie wasze wypowiedzi. Człowiek postarał się ogrodzili działkę i wcale mu sie nie dziwie ze chce zwrotu kasy za to ogrodzenie. Uważam porostu ze należy mu sie za to kasa i to nie ze względu na jakieś kodeksy ale tak ze zwyczajnej uczciwości. Swoja droga to 33 zł za mb ogrodzenia to bardzo niska cena. Co innego gdyby ogodzil sie jakimś drogim płotem i chciał pieniędzy. Pewnie inaczej byście mówili gdyby to wasze działki były wcześniej ogrodzone. Co prawda ja pierwszy ogrodziłem działkę , a sąsiad zaraz mi zwrócił polowe kasy choć wcale go o to nie prosilem. Wydaje mi sie ze tak powinno byc. Ale oczywiscie mozecie miec swoje zdanie. marf wszystko ok gdy ogrodzenie sie mi podoba!!!!!! ale jesli nie ? powinnam oddac sasiadowi kase bo ogodzil dzialke beznadziejna siatka na slupach? czlowieku - mi sie to wogole nie podoba , i jeszcze mam za to placic? nigdy w zyciu! Nawet nie bede z siasiadem rozmowy zaczynac. Ogrodze swoja dzialke takim ogrodzeniem jakie mi sie podoba.Najwyzej stana dwa ogrodzenia obok siebie. Mysle ze nie bedzie to sasiadowi przeszkadzalo. P.S. - dzieki za pozwolenie na posiadanie wlasnego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marf 04.10.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 No to bedziesz miala fajne ogrodzenie. hi hi jeszce takiego nie widzialem. Zamiesc fotke na forum .Uwazam ze nawet jesli nam sie nie podoba ogrodzenie sasiada to i tak powinnismy dojsc do jakiegos porozumienia z nim. Mozna przeciez zaslonic go np sadzac drzewa lub cos podobnego. Tak uwazam jesli sasiad chce sensowna kwote za wykonanie ogrodzenia. Bo gdy bedzie chcial kwote wyssana z palca , niewspolmierna do jakosci wykonanego ogrodzenia, wtedy podzielam opinie innych ludzi z forum. Poza tym uwazam ze wszystko mozna zalatwic polubownie, no prawie wszystko, a miec dobrgo sasiada to duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.10.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 No to bedziesz miala fajne ogrodzenie. hi hi jeszce takiego nie widzialem. Zamiesc fotke na forum . Uwazam ze nawet jesli nam sie nie podoba ogrodzenie sasiada to i tak powinnismy dojsc do jakiegos porozumienia z nim. Mozna przeciez zaslonic go np sadzac drzewa lub cos podobnego. Tak uwazam jesli sasiad chce sensowna kwote za wykonanie ogrodzenia. Bo gdy bedzie chcial kwote wyssana z palca , niewspolmierna do jakosci wykonanego ogrodzenia, wtedy podzielam opinie innych ludzi z forum. Poza tym uwazam ze wszystko mozna zalatwic polubownie, no prawie wszystko, a miec dobrgo sasiada to duzo. ok marf kazdy robi jak chce - mozesz placic nawet i za druty kolczaste - mimo ze ci sie nie podobaja. Twoj wybor twoj plot P.S. Ja nie pisalam zeby isc na zadry z sasiadem, zawsze zalatwiam sprawy polubownie, ale nie tak aby korzysc byla po jednej stronie a po drugiej straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 05.10.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 marf, aj jak dajmy na to, sąsiad Tobie murek z klinkieru wywali bez uzgodnienia i potem powie oddawaj połowę bo taki fajny mur masz. To co zapłacisz, czy załapiesz się na komedię hr. Fredro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts