Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna trzyszybowe a parowanie na zewnętrznej stronie

Recommended Posts

Jeśli zamówię okna o niskim U szyb=0,6 to problem wykraplania się wilgoci na zewnętrznej stronie będzie bardzo dokuczliwy?

Jest to normalne zjawisko, tylko nie wiem czy występuje dość często w chłodniejsze dni czy tylko sporadycznie? Bo nie chce mieć super okien ciągle zaparowanych do południa.

• 1 month później...
Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, bo to jak bardzo zaparowane będą okna zależy od temperatury i wilgotności powietrza na zewnątrz. Pewne jest to, że parowanie jest naturalne i występuje również przy szybie 0,7 czy nawet 1,0 i dobrze świadczy o termoizolacyjności szyb. W pewnym stopniu efekt parowania łagodzi odpowiednia budowa pakietu szybowego – ciepła ramka i jej głębokie osadzenie w profilu, takie rozwiązanie widziałem np. w oknach Awilux czy Schuco. Nie dochodzi wtedy do aż tak gwałtownego wychładzania tej strefy, jak ma to miejsce w przypadku ramki stalowej.

. W pewnym stopniu efekt parowania łagodzi odpowiednia budowa pakietu szybowego – ciepła ramka i jej głębokie osadzenie w profilu, takie rozwiązanie widziałem np. w oknach Awilux czy Schuco. Nie dochodzi wtedy do aż tak gwałtownego wychładzania tej strefy, jak ma to miejsce w przypadku ramki stalowej.

To akurat chybiony argument. Reklama i sprzedawca przegrywa z fizyką. Kondensat po stronie zewnętrznej gromadził się będzie w miejscach "najchłodniejszych", czyli najpierw na środku szyby:-). Co do zasady jest to zjawisko występujące sporadycznie tylko jesienią i wiosną i tylko pod warunkiem, że nastąpi zbieg wielu niekorzystnych zjawisk jednocześnie. Bywa i tak, że na dwóch sąsiadujących oknach, na jednym z nich zjawisko wystąpi, a na drugim nie. Wystarczy odpowiedni kierunek wiatru, albo pozycja słońca na horyzoncie albo sąsiedztwo przeszkód architektonicznych lub drzew i... załatwione:-).

Nie ulega wątpliwości, że dwa posty wyżej chodziło głównie o reklamę.. Zastanawiam się- wykasować, czy zostawić by świadczyła o autorze..

ja bym zostawił, nie dlatego, że akurat reklamuje przez przypadek (albo i z premedytacją )moje produkty, ale by ukazać zleceniodawcom takich wypowiedzi jak łatwo wychwycić reklamę i jak żenujący jest jej poziom działający na szkodę reklamodawcy

Rzuciłem okiem na jego posty: faktycznie spamer. Myślałem kiedyś że to sprzedawca, potem pracownik jednej z fabryk okiennych, ale to jednak "praca" na zlecenie producenta profili. Nie najgorzej sobie radzi, ale i tak jest niewiarygodny.