Meon 20.09.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Witam, nadszedł czas na robienie instalacji CO. Po przeczytaniu setek stron mam pewne wątpliwości. Wszystko można zrobić na tysiąc sposobów, każdy z nich będzie pewnie działał. Jednak mi zależy na naprawdę jak najdłuższym i bezproblemowym użytkowaniu, z możliwie najmniejszymi przeróbkami w przyszłości. A więc od początku. Póki co chcę zamontować zwykły kocioł zasypowy Rakoczy 17kw. Domek 180m2, bardzo mocno ocieplony. Parter podłogówka + grzejnik w jednym pokoju i dodatkowa drabinka w łazience, piętro tylko grzejniki(4szt + druga drabinka). Kotłowia w piwnicy. Jednak z samego początku nowego roku będę się starał u mnie w gminie o dotację na piec pelletowy 5 klasy. Tak więc zasypowy tylko przejściowo. Aktualnie mam z wszystkich grzejników PEXami podciągnięte osobne rury prościutko do piwnicy, zaizolowane w ścianach, bez zbędnych łączeń. Podłogówkę planuję zrobić na takim rozdzielaczu: Wersja z 7 obiegami, w przyszłości planuję dokupić siłowniki automatyczne oraz sterowniki pokojowe. Bojler CWU ma mieć 140 litrów, oraz myślałem o połączeniu grawitacyjnym (w razie potrzeby z możliwością dołączenia pompki). Instalację w piwnicy (aż do bojlera, rozdzielacza podłogówki oraz do wszytkich pexów z grzejników) planuję robić z rur 1", czarych, zaizolowanych. Mam ich w nadmiarze. Teraz pozostaje kewstia połączenia tego wszystkiego do kupy. Pomagał będzie mi bracik, który już nie jedną instalację wykonał, jednak moja jest pierwsza "trochę" bardziej skomplikowana. Rozdzielacz podłogówki ma w sobie zawór mieszający, do grzejników oraz CWU mogę puścić wodę bezpośrednio z kotła (ew grzejniki przez zawór 3dr ustawiony na powiedzmy 45st). Później aby chronić kocioł (mówię o tym w przyszłości, ponieważ obecny i tak idzie na złom) mogę dodać pompę kotłową i na powrót ustawić odpowiednią temperaturę. Mogę też zrobić to za pomocą zaworu 4dr. Czyli do CWU puszczam bezpośrednio z pieca, na grzejniki przez zawór 4dr (ochrona powrotu), podłogówka przez zarór 3dr (ten z kompletu z rozdzielaczem). Wszyscy doradzają mi jednak wersję z pompą kotłową, naszkicowałem sobie taki schemacik: Co o tym myślicie? Będę miał zasilanie UPS w razie braku prądu. Póki co planuję zrobić bez żadnej automatyki i żadnych sterowników. Zadziała to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.09.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Sterowniki i automatyka przy smieciuchy nie są potrzebne chyba ze w połączeniu z buforem schemat wygląda ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 20.09.2017 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Przepraszam, widzę że schemat za mały się zrobił. Czyli po odpaleniu pieca po prostu podłączam pompki do prądu i cały czas mają działać aż piec zgaśnie? Termometr na wyjściu z kotła w dobrym miejscu? Jakiej mocy powinny być pompy CWU oraz ta na grzejniki (które będą posiadały termostaty)? Bo w rozdzielaczu na 7 sekcji już jest pompa pewnie dobrze dopasowana. Jakiej mocy pompa kotłowa? Zawory trójdrożne mogę założyć normalne, bez siłownika i ręcznie ustawić raz a porządnie? Jaka temperatura powrotu powinna być ustawiona na zaworze 3 drożnym? Ponieważ widziałem tylko takie z regulacją 0-50st. Najzwyklejsze zawory zwrotne ze sprężynką będą ok w moim układzie? Przepraszam za multum pytań - chcę zrobić instalację raz a dobrze! Pewnie jeszcze będzie ich dużo (pytań) ... Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 20.09.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Polecam zrobić podłogówkę wszędzie, plus ewentualnie drabinki w łazienkach. Rozumiem, że w Twoim układzie podłogówki na poddaszu nie będzie nigdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 20.09.2017 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Na poddaszu już wiszą grzejniki, jednak jeszcze nie są do niczego podłączone Po prostu rury PEX pospuszczane do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 24.09.2017 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Skorzystam z mojego schematu.Zawory trójdrożne mogę takie użyć: ZAWÓR MIESZAJĄCY 3 DROGOWY 1'' Cal Herz q4? Na allegro za 98zł. Do tego jakiej wydajności pompy użyć?Planuję kupić 3x IBO BETA 25/40/180, czy może 3x IBO BETA 25/60/180? Chcę aby zestaw działał przy użyciu jak najmniejszej ilości prądu. Może być PEX firmy INVENA? Czy dopłacić za Wavin?Rozdzielacz od podłogówki ma na powrocie wyjście 3/4 cala. Mogę dać przejściówkę na 1" i będzie to działać bez problemu? Jakie termometry kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts