Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena mojego schematu instalacji CO i CWU.

Meon

Recommended Posts

Witam,

nadszedł czas na robienie instalacji CO. Po przeczytaniu setek stron mam pewne wątpliwości.

Wszystko można zrobić na tysiąc sposobów, każdy z nich będzie pewnie działał. Jednak mi zależy na naprawdę jak najdłuższym i bezproblemowym użytkowaniu, z możliwie najmniejszymi przeróbkami w przyszłości.

A więc od początku.

Póki co chcę zamontować zwykły kocioł zasypowy Rakoczy 17kw. Domek 180m2, bardzo mocno ocieplony. Parter podłogówka + grzejnik w jednym pokoju i dodatkowa drabinka w łazience, piętro tylko grzejniki(4szt + druga drabinka).

Kotłowia w piwnicy.

Jednak z samego początku nowego roku będę się starał u mnie w gminie o dotację na piec pelletowy 5 klasy. Tak więc zasypowy tylko przejściowo.

Aktualnie mam z wszystkich grzejników PEXami podciągnięte osobne rury prościutko do piwnicy, zaizolowane w ścianach, bez zbędnych łączeń.

Podłogówkę planuję zrobić na takim rozdzielaczu:

2638435500_1505766258.JPG

Wersja z 7 obiegami, w przyszłości planuję dokupić siłowniki automatyczne oraz sterowniki pokojowe.

Bojler CWU ma mieć 140 litrów, oraz myślałem o połączeniu grawitacyjnym (w razie potrzeby z możliwością dołączenia pompki).

Instalację w piwnicy (aż do bojlera, rozdzielacza podłogówki oraz do wszytkich pexów z grzejników) planuję robić z rur 1", czarych, zaizolowanych. Mam ich w nadmiarze.

Teraz pozostaje kewstia połączenia tego wszystkiego do kupy. Pomagał będzie mi bracik, który już nie jedną instalację wykonał, jednak moja jest pierwsza "trochę" bardziej skomplikowana.

Rozdzielacz podłogówki ma w sobie zawór mieszający, do grzejników oraz CWU mogę puścić wodę bezpośrednio z kotła (ew grzejniki przez zawór 3dr ustawiony na powiedzmy 45st).

Później aby chronić kocioł (mówię o tym w przyszłości, ponieważ obecny i tak idzie na złom) mogę dodać pompę kotłową i na powrót ustawić odpowiednią temperaturę.

Mogę też zrobić to za pomocą zaworu 4dr. Czyli do CWU puszczam bezpośrednio z pieca, na grzejniki przez zawór 4dr (ochrona powrotu), podłogówka przez zarór 3dr (ten z kompletu z rozdzielaczem).

Wszyscy doradzają mi jednak wersję z pompą kotłową, naszkicowałem sobie taki schemacik:

schematpoprawiony1.jpg

Co o tym myślicie? Będę miał zasilanie UPS w razie braku prądu.

Póki co planuję zrobić bez żadnej automatyki i żadnych sterowników. Zadziała to? ;)

Przepraszam, widzę że schemat za mały się zrobił.

b24cdd069eb98629med.png

Czyli po odpaleniu pieca po prostu podłączam pompki do prądu i cały czas mają działać aż piec zgaśnie?

Termometr na wyjściu z kotła w dobrym miejscu?

Jakiej mocy powinny być pompy CWU oraz ta na grzejniki (które będą posiadały termostaty)? Bo w rozdzielaczu na 7 sekcji już jest pompa pewnie dobrze dopasowana.

Jakiej mocy pompa kotłowa?

Zawory trójdrożne mogę założyć normalne, bez siłownika i ręcznie ustawić raz a porządnie?

Jaka temperatura powrotu powinna być ustawiona na zaworze 3 drożnym? Ponieważ widziałem tylko takie z regulacją 0-50st.

Najzwyklejsze zawory zwrotne ze sprężynką będą ok w moim układzie?

Przepraszam za multum pytań - chcę zrobić instalację raz a dobrze! Pewnie jeszcze będzie ich dużo (pytań) ... ;)

Dzięki!

Skorzystam z mojego schematu.

Zawory trójdrożne mogę takie użyć: ZAWÓR MIESZAJĄCY 3 DROGOWY 1'' Cal Herz q4? Na allegro za 98zł.

Do tego jakiej wydajności pompy użyć?

Planuję kupić 3x IBO BETA 25/40/180, czy może 3x IBO BETA 25/60/180? Chcę aby zestaw działał przy użyciu jak najmniejszej ilości prądu.

Może być PEX firmy INVENA? Czy dopłacić za Wavin?

Rozdzielacz od podłogówki ma na powrocie wyjście 3/4 cala. Mogę dać przejściówkę na 1" i będzie to działać bez problemu?

Jakie termometry kupić?