kurtz 20.09.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Zastosować jakąś izolację poziomą pomiędzy lawą a monolityczną ścianą fundamentową? Jak dam dobry beton to podciąganie kapilarne raczej nie będzie zbyt duże.Warto przesmarować to dysperbitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.09.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Dysperbit to jako zagruntowanie powierzchni służyć może, ta izolacja między ławą a ścianą nie jest konieczna, ale wg mnie warto ją dać. Ja dałem trochę gorszą papę, całą ławę zagruntowałem dwukrotnie dysperbitem (polecam dwie rzadkie warstwy zamiast jednej gęstej) i dodatkowo ławę wylałem z betonu W8 czyli taki trochę bardziej wodoszczelny niż zwykły , majątku nie kosztował bodajże 5 zł drożej na m3. Tą izolację często nazywa się startową, pomaga zapobiegać podciąganiu wody w bloczek, ale bloczkowi woda nie jest straszną i jak dasz dobrą izolację poziomą pod ścianę właściwą nadziemia to wilgoci nie będzie. Tak więc z izolacją dobrze jak i bez pod warunkiem że izolacja końcowa będzie solidna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreslerstudio 25.09.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Zrób fundamenty z betonu wodoszczelnego W8. Dysperbit to nie izolacja. Nad ziemią na ścianie bundamentu daj przekładkę z dobrej papy sbs. Takie detale powinien narysować architekt w projekcie budynku. Niestety projekty gotowe mają wiele błędów stąd potem pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts