Kiziordzn 20.09.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Witam, od kilku miesięcy mam w mieszkaniu wymieniony piec, założone dodatkowe grzejniki na poddaszu oraz ogrzewanie podłogowe.Hydraulicy oczywiście wstępnie rozpalali w kotle aby sprawdzić czy wszystko ok. Teraz po kilku miesiącach zacząłem po trochu grzać i jest problem. Przed rozpaleniem w kotle do układu dopuściłem wody, przelała się, odpowietrzyłem wszystkie grzejniki na poddaszu oraz na dole mieszkania.Zauważyłem, że podłogówka praktycznie w ogóle się nie nagrzewa, mimo, że na piecu temperatura przekracza nastaw (56*C).Firma, która odpowiada za całą hydraulikę powiedziała, że to normalne i zapewne mam zapowietrzoną podłogówkę.Tylko jak to odpowietrzyć ? Na początek garść informacji: Kocioł firmy Setlans. Model PlusSterownik oryginalny stosowany przez producenta - Ekoster 400 firmy DKSystem.Do tego dmuchawa WPA 117Kocioł górnego spalania.Pompa LFP Experia L 25/40 Dorzucam do wszystkiego zdjęcia na samym dole. Tak jak wspominałem - dół grzeje elegancko (3 żeliwne, 3 alu - łącznie 17 żeberek), podłogówka praktycznie w ogóle, grzejniki na poddaszu ( około 50 żeberek + 2 drabinki) grzeją ale mam wrażenie, że nie z pełną mocą.Pokrętła na grzejnikach odkręcone na full, wszystkie grzejniki odpowietrzone (od razu po odkręceniu leci woda, powietrza nic). Jeśli chodzi o kotłownię to możliwe, że mam źle ustawioną pompę (foto). Podłogówka ma swój odpowietrznik na powrocie (powrót zimny, nie nagrzewa się nic) oraz pokrętło do regulacji (ustawione jak widać na max). Wszystkie zawory odkręcone. Co jest nie tak Panowie ? Ktoś pomoże ? Zdjęcia w albumie w poniższym linku: https://imgur.com/a/7WdmA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 21.09.2017 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 (edytowane) Przyglądam się temu zdjęciu i nie widzę w którym miejscu jest w pięcie zasilania podłogi. Takie mam wrażenie jakby zasilanie podłogi i powrót podłogi były podpięte pod powrót z grzejników poddasza. Druga sprawa,czy zawór RTL jest założony zgodnie z kierunkiem przepływu? Edytowane 21 Września 2017 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiziordzn 21.09.2017 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Rzeczywiście na zdjęciach nie widać podłączenia zasilania podlogowki. Podłoga jest podłączona zaraz pod wyjście z kotła. Powrót podlogowki łączy się z powrotem poddasza (tam gdzie rtl). Zawór rtl założony zgodnie z przepływem. Więcej na zdjęciach. https://imgur.com/gallery/HmnKj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.09.2017 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Ile jest tej podłogówki? Kocioł jest w piwnicy? czy ta podłogówka jest wyżej na parterze? Jak tak to masz problem i ten odpowietrznik nic Ci nie pomoże. Widoczny rozdzielacz na zdjęciu jest do grzejników czy podłogówki? I co najważniejsze układ jest otwarty a gdzie jest rura bezpieczeństwa? "Hydraulicy" mają to odpowietrzyć i uruchomić. Oczywiście jeżeli im zapłaciłeś. Przepraszam. Jeszcze jedno to nie byli hydraulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiziordzn 21.09.2017 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Podlogowki jest około 10m2. Jest ona wyżej tzn na parterze. Kocioł w piwnicy. Rozdzielacz jest na poddaszu i jest do grzejników (tylko tych na poddaszu). Podczas pierwszego uruchamiania podlogowka grzala. Odpowietrzali to wszystko. Teraz jak jest wylewka czyli po kilku miesiącach jest jak jest. Rura bezpieczeństwa jest - nie widać jej na zdjęciach. Na strychu naczynie wyrównawcze i odpływ w piwnicy za kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.09.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Podłogówka jest nad odpowietrznikiem? Rury bezpieczeństwa nie masz i nie masz też gwarancji na kocioł, chyba że masz fakturę za wykonaną usługę wtedy odpowiedzialność spada na wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiziordzn 21.09.2017 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Odpowietrznik jest w poziomie z podłogowka. Jak to odpowietrzyc ? bo takie było pytanie. Druga sprawa. Nie mam pojęcia czym jest rura bezpieczeństwa i w tym momencie mnie to nie obchodzi. Gwarancję na kocioł mam i realizuje ją wykonawca, który jednocześnie jest dystrybutorem tych kotłów. Pokaż mi na zdjęciu co to i jak ma wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.09.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Wystarczy poszukać;http://instalacje.gep.com.pl/tag/rura-bezpieczenstwa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 22.09.2017 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 (edytowane) Można spróbować całą moc pompki na krótki czas przekierować w tę zapowietrzoną podłogę.W tym celu zamknąłbym zawory zasilające na piętro,parter i bojler.Włączamy pompkę i słuchamy.początkowo powinna pracować głośno ale po krótkim czasie z racji tego,że prawdopodobnie ta pompka sama się się odpowietrza to praca jej powinna cichnąć.,Koreczek na automatycznym odpowietrzniku poluzowany a zawór RTL odkręcony na maksa.Jeśli będziesz robił to na gorącym kotle to trzymając rękę na zasilani podłogówki poczujesz ,że rura robi się ciepła.Powrotem podłogówki się nie sugeruj Edytowane 22 Września 2017 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts