Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nemezjusz 2 - Czyli jak każdy patrzy z niedowierzaniem że można chcieć samemu....

Recommended Posts

Pierwotnie chciałem elektrykę i wodę puścić w styro. No ale żeby sobie trochę ułatwić to elektrykę dam na "podłogę" a wodę w styro. Tylko tak.

1. Folie budowlaną na płytę kłaść przed rozłożeniem elektryki czy po?

2. Przebicia przez folie jakoś "uszczelniać"?

3. Bruzdować pod kable elektryczne?

4. Gdzie kupiliście materiał na elektrykę? Szukać w okolicy czy może jakiś sklep www typu TIM?

5. Może jakieś porady co do układania elektryku? (będę chciał zrobić instalacje "zwykłą" z możliwością zrobienia inteligencji.)

1. Tak jak pisze Mendium z tej folii nie wiele zostanie, dlatego ja bym z niej zrezygnował, albo położył już jak skończysz elektrykę, na peszle.

2. Folie oczywiście sklejać

3. Ja bym bruzdował, jak puszczasz wszystko w podłodze to nie będzie tego dużo.

4. Jeżeli nie masz zniżek w TIMie to tam jest raczej drogawo. Ogarnij sobie jakąś hurtownie elektryczną na allegro gdzie mają np tanie kable i dużo innego sprzętu. Wyszukuj u nich na allegro ale zamawiaj już bezpośrednio u nich. Zadzwoń i się dogadaj, prawdopodobnie poza allegro będzie taniej (bo mają złodziejskie prowizje....)

5. Lepiej więcej kabli/gniazdek niż mniej ;)

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile obwodów gniazdek w kuchni najlepiej?

Myślałem o 5

1. Obwód pod oknem (czajnik, ekspres itp)

2. Obwód dla lodówki mikrofalówki i gniazdek na wyspie

3. Obwód dla piekarnika

4. Obwód dla płyty indukcyjnej

5. Indywidualny tylko dla zmywarki

@sebcio jakiś przykładowy sklep?

Może ktoś poleci jakie marki przewodów najlepiej?

Powiem Ci że ceny średnio i to mocno. Nawet na TIM kabel 3x2,5mm2 polskich producentów jak elektrokabel czy NKT jest tańszy niż tam. A na dodatek na aukcjach nie piszą nawet producenta przewodów tylko że polskie ;/

W oko wpadły mi kable od NKT:

https://www.tim.pl/przewod-nkt-instal-plus-ydyp-3x1-5-zo-bialy-450750-100m

https://www.tim.pl/przewod-nkt-instal-plus-ydyp-3x2-5-zo-bialy-450750-100m

Edytowane przez Jabolek

No sluchaj ja podalem tylko przyklad gdzie kiedys cos kupowalem u nich po znalezieniu na allegro, nie zrozumiales mojego przeslania. Zeby znalezc hurtownie i kupowac u nich po za allegro. Tam ceny na pewno beda inne. Tim nie placi nikomu prowizji 8% od sprzedazy ;)

Wiem wiem, zrozumiałem :)

Może jeszcze podpowiedź co kupić na 1 raz?

3 rolki 2,5mm2 - 100m każda

3 rolki 1,5mm2 - 100m każda

100 puszek modularnych

do połączeń wago zaciskane czy wsuwane?

coś jeszcze?

Puszki na gips budowlany osadzać najlepiej zapewne, tylko ile je wysunąć ze ściany?

Puszki na gips budowlany osadzać najlepiej zapewne, tylko ile je wysunąć ze ściany?

Najlepiej dogadać z tynkarzem. Jakbyś wysunął za mało, to zawsze można użyć dystansów (co 6 mm). Mi przy gipsowym powiedzieli, że przy równych ścianach trzeba wysunąć około 8 mm. Miałem też ekipę od C-W tradycyjnych, która z kolei sugerowała, że przy tynkach tradycyjnych 3W trzyba wysunąć około 1- 1,5 cm.

Tak jak pisze Regius, dogadaj się z tynkarzem. Jednak ja uważam, że gdy kable idą na wierzchu to wysuń 1,5cm, jak w bruzdach to 1cm. W razie czego szlifierką mimośrodową takie puszki się elegancko "skraca".

Wago do puszek wciskane bo zajmują mniej miejsca, reszta zaciskane bo można zawsze poprawić bezproblemowo. Puszki kup 80mm głębokie jak planujesz "dodatki", zawsze lepiej mieć więcej mniejsca niż mniej.

A tynkarz nie może ich obsadzić?

Kwestia dogadania ... no i tego kto zrobi to dokładniej.

Kiedyś osadzali tynkarze, teraz zwyczajowo elektryk (alternatywnie samorób).

Osobiście wolę osadzić puszki samemu na gipsie lub kleju gipsowym (tylko troszkę cieplej musi się zrobić), ponieważ chcę uniknąć wyrwanych gniazdek w przyszłości.

Edytowane przez Regius

To teraz kolejne "głupie" [pytanie. Ile przewodów 2,5mm2 bądź 1,5mm2 można upchnąć do 1 peszla 25 mm? np takiego? https://www.tim.pl/rura-karbowana-pvc-320n-fi2520mm-szara-rkls-2520-10016-25m

No bo po 1 w peszlu to mi miejsca na podłodze zabraknie na nie xD

Czy może lepiej peszel fi20 zewnętrzne bo łatwiej w styro będzie schować 2 cm?

Edytowane przez Jabolek

To teraz kolejne "głupie" [pytanie. Ile przewodów 2,5mm2 bądź 1,5mm2 można upchnąć do 1 peszla 25 mm? np takiego? https://www.tim.pl/rura-karbowana-pvc-320n-fi2520mm-szara-rkls-2520-10016-25m

No bo po 1 w peszlu to mi miejsca na podłodze zabraknie na nie xD

Czy może lepiej peszel fi20 zewnętrzne bo łatwiej w styro będzie schować 2 cm?

do tego chyba wejdzie jeden 3x2,5 tak na prawde. To wszystko zależy na jakąd długość chcesz przeciągać te przewody! - bo to nie jest bez znaczenia. Najłatwiej i najprościej jest prowadzić każdy przewód w osobnym peszlu, mniej się naszarpiesz ;) zwłaszcza jeśli będziesz to robił w pojedynke

do tego chyba wejdzie jeden 3x2,5 tak na prawde. To wszystko zależy na jakąd długość chcesz przeciągać te przewody! - bo to nie jest bez znaczenia. Najłatwiej i najprościej jest prowadzić każdy przewód w osobnym peszlu, mniej się naszarpiesz ;) zwłaszcza jeśli będziesz to robił w pojedynke

Niby tak ale to wtedy robi sie problem ilości tych peszli. Fizycznie nie dam rady tego ułożyć xD np do kuchni chciałem dać 2-3 takie peszle a nie 5 a to już zmienia wiele ;/

Ciągle się zastanawiam nad zrobieniem "inteligentnego domu" choć im bliżej do instalacji tym mniej mi sie chyba chce ;/

Będę robił większość oświetlenia na przekaźnikach bistabilnych BIS 411, YTKSY 4x2x0,5 mm2 w puszkach włączników, sterowanie 24V.

Zostawiam sobie furtkę na przyszłość pod kątem IB.