Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nemezjusz 2 - Czyli jak każdy patrzy z niedowierzaniem że można chcieć samemu....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będę miał wszystko podciągnięte do rozdzielnicy, potem to już kwestia dołożenia modułów IB i przekrosowania przewodów w samej rozdzielnicy.

Rozdzielnicę już mam, Hagera 6 x 36, pomieści wszystko ;)

https://www.mezoko.com/pl/p/Rozdzielnica-polowa-FW2-nt-6x36216-zaciski-PEN-IP30-FW636WT-HAGER/75318

Taka?

A jaki zasilacz 24v?

Większość obwodów, poza takimi w których bez sensu jest nimi sterować, typu kotłownia, spiżarnia czy garderoba.

Trochę pseudo IB zrobię na tym sterowaniu, np. włączenie oświetlenia w łazience włączy na określony czas pompę recyrkulacji CWU i rekuperator na wyższy bieg.

Edytowane przez Tec99

• 2 weeks później...

HELP!

Jaki styro wybrać na podłogę strop itp:

http://i.imgur.com/c02xAY6.jpg

Na zielono zaznaczone firmy i produkty spełniające wymogu w badaniach GUNB, żółto tak średnio, na czerwono nie spełniające.

Ostatnie 3 pozycje to styro 5cm na ocieplenie wewnętrzne garażu.

Edytowane przez Jabolek

Ja mam Austrotherm EPS DACH/PODŁOGA Grafitowy i w garażu biały o większej wytrzymałości, chyba EPS 037 DACH/PODŁOGA i generalnie wszystko było ok. Biały sprawiał lepsze wrażenie jeśli chodzi o twardość ale pod posadzką w domu grafit wydaje się wystarczający. Nie Masz tej firmy na liście wiec się nie wypowiadałem :D

Na podłogę kupiłem Termo Organikę EPS 100 036 Gold.

Jeszcze go nie kładłem na podłogę, ale testy twardości na jednej płycie wypadły pozytywnie. :wink:

Też będę kładł większość instalacji na posadzce pod styropianem i nie wpadłoby mi do głowy, żeby nie dawać przewodów w peszel.

Zwykły 320N w zupełności da radę, jeżeli robisz sam i uważasz.

Przy ekipach, np tynkarzy może być za słaby.

Edytowane przez Tec99

Wszystkie zamieszczone tutaj to eps 100. U siebie planuję dać eps 80, a i tak powinno to być z zapasem. Może warto iść w tą stronę.

Ja najbardziej rozważam termoorganikę i swisspoor tylko z tym ostatnim były podobno jakieś problemy z wymiarami. Jest trochę tańszy tylko jak z tą jakością?

Wszystkie zamieszczone tutaj to eps 100. U siebie planuję dać eps 80, a i tak powinno to być z zapasem. Może warto iść w tą stronę.

Ja najbardziej rozważam termoorganikę i swisspoor tylko z tym ostatnim były podobno jakieś problemy z wymiarami. Jest trochę tańszy tylko jak z tą jakością?

Mi EPS80 odradzili kategorycznie bo niestety potrafi siąść. Jeśli by było go z 5 cm to nie kłopot ale przy grubościach 10 cm i więcej już może być problem ;/

TO = Termo Organika

Ja na razie zastanawiam się między Austrotherm'em i Knauf'em (nie ma ich na Twojej liście).

Knaufa nie ma bo ceny jeszcze wyższe niż organika.

Knaufa 0,32 brałem na ścianę i było naprawdę spoko. Nie widzę najmniejszego sensu aby wyrzucić w błoto dodatkowe 30zł na etixxa.

Na podłogę myślę o Styropminie. Kaizen chyba stosował ichni EPS80, ale na mnie się obraził, więc nie wiem co i jak :D

Styropmin nie przeszedł testów w GUNB i odpadł z miejsca.

Nie będę zachęcał do styropmina, bo nie mam w tym interesu. Powiem więcej, sam w lambdę 030 nie wierzę. Ale jeżeli reszta parametrów będzie w porządku, a w testach GUNB była, to niech ma i 032, czy nawet 033 za tę cenę.

Obecnie szukam na posadzkę, i tam dla mnie najważniejszy parametr to wytrzymałość, a na tym właśnie był problem.