Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok, bo ty mówisz o fundaminie, a ja o "uniwersalnym" Passive Pro EPS80. Ten co prawda nie był badany, ale inny fasadowy miał wyższą niż deklarowana wytrzymałość.
  • Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Wybór styropianu padł na StyropianPlus ze względu na to że jedna z nielicznych firm polskich która przeszła przez badania w GUNB.

vPSYrWQ.jpg

Na posadzkę wybrałem EPS 100 0,38 , a na ścianę i sufit w garażu grafit 0,32.

vFJfnCR.jpg

9ncMfXX.jpg

ZwpnqAo.jpg

Wykonałem wzmocnienie wraz ze otworem pod przyszłe schody strychowe. Schody jakie zamontujemy to OPTISTEP OLE THERMO firmy KRONmat.

Wraz z pomocą kolegi Grzesia zamontowałem wzmocnienia z przeciętych krokwi, łącząc jętki z płatwiami. Taki zabieg wzmocnił strych i zmniejszył uginanie się jętek.

ibsn5ti.jpg

kVg1u17.jpg

W międzyczasie żona wraz ze szwagierką i moją drobną pomocą ułożyły podłogę na strychu z desek calówek. Deski są ułożone w odstępach około 8mm w celu zapewnienia odpowiedniego oporu dyfuzyjnego. Wiele osób wybiera OSB na podłogę strychu. Warto jednak pamiętać że jeśli mamy strych nieogrzewany to pomiędzy wełną a OSB będzie zbierać się wilgoć i wełna straci swoje właściwości a po jakimś czasie pojawi się grzyb.

7lrkc6j.jpg

7A9dwnU.jpg

pIWTnoW.jpg

a0fVVZR.jpg

7rJaw5S.jpg

VQbsmAM.jpg

Edytowane przez Jabolek
  • 2 weeks później...

Gratulacje postępów.

Sorry, że z innej beczki, ale jak się sprawuje evolution fury? Tniesz nią tylko drewno, czy próbowałeś już może ze stalą lub aluminium?

Nie zastanawiałeś się nad lanymi skosami?

Nie zastanawiałem się. Projekt i tak ma w sobie tyle stali i betonu że jak bym dodał jeszcze skosy to bym mógł z tego schron zrobić :p

Gratulacje postępów.

Sorry, że z innej beczki, ale jak się sprawuje evolution fury? Tniesz nią tylko drewno, czy próbowałeś już może ze stalą lub aluminium?

Cześć, używam do drewna w większości. Zdarzyło się ciąć tylko deski z gwoździami itp. Co do samej ukośnicy to dobry sprzęt, ale kłopot z dostępnością tarcz ;/

Testowałem tarcze do drewna klasyczną, ale ze względu na mniejszą ilość obrotów potrafi się zatrzymać (sić!) bądź wyrwać materiał..