Jabolek 16.09.2018 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Naprawdę nikt nic nie podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 16.09.2018 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Roboty idą ciągle do przodu. W zeszły poniedziałek był zalany strop nad garażem oraz wszystkie trzpienie i słupy. Oczywiście wszystkie zbrojenia na dystansach plastikowych od dołu i po bokach Jak pisałem wcześniej, udało się wykonać schody ze spocznikiem zamiast zabiegowych z czego jesteśmy mega zadowoleni Słup przed wejściem został rozszalowany na następny dzień po zalaniu. Niestety z powodu gapiostwa został wypchnięty na około 1 cm na długości 60 cm od strony domu. Powodem tego było zagadanie i nie wkręcenie wkrętów . No ale trudno styropian wyrówna Po zdjęciu szalunków słup został owinięty folią stretch w celu lepszych warunków dojrzewania betonu Dodatkowo w międzyczasie odkopałem całą stopę słupa i popełniłem nałożenie podwójnej warstwy masy IZOHAN WN od Atlasa . W tak zwanym międzyczasie zacząłem również morować komin z Pekabet'u: --------------------------------------- Ja w międzyczasie muszę podjąć decyzję jak poprowadzić instalacje przez strop. Może ktoś podpowie czy dobrze to zrobiłem? (liczę na większy odzew niż przy rekuperacji ) CWU Parter WIĘKSZA ROZDZIELCZOŚĆ CWU Piętro WIĘKSZA ROZDZIELCZOŚĆ CO Parter WIĘKSZA ROZDZIELCZOŚĆ CO Piętro WIĘKSZA ROZDZIELCZOŚĆ Edytowane 16 Września 2018 przez Jabolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.09.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Ja bym zmienił tylko to co na ciemny żółty. poprowadził tam ciepła i zimną wodę. Po co Ci pod kafelkami rury skoro mogą iść w styro w garażu? I chyba zawsze lepiej prowadzić kolo siebie rury. Edytowane 16 Września 2018 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 16.09.2018 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Na tym rzucie słabo to widać, jednakże w garażu nie będzie styropianu. Ta żółta rura to cyrkulacja która idzie na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.09.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Może teraz lepiej widać o co mi chodzi. Mniej materiału wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 16.09.2018 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Tak myslałem że nie do końca będzie widać jak to ma iść. https://i.imgur.com/Tf6vFSo.jpg Ma to iść tak jak teraz widać. Z kotłowni przez fragment garażu, przez podciąg i wtedy w styropianie nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.09.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 A to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalRatajczak 21.09.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 A to inna bajka. Witam, już doszliśmy z budową do tematu związanego z dachem. Musimy zawczasu przemyśleć i zamówić więźbę. Czy w tym zakresie robiłeś już może swoją listę więźby (chętnie bym zobaczył i zestawił z naszą) i czy wprowadzałeś zmiany w więźbie i jakie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.09.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Witam, już doszliśmy z budową do tematu związanego z dachem. Musimy zawczasu przemyśleć i zamówić więźbę. Czy w tym zakresie robiłeś już może swoją listę więźby (chętnie bym zobaczył i zestawił z naszą) i czy wprowadzałeś zmiany w więźbie i jakie? Pozdrawiam Czy to pytanie do mnie czy do Jabolka? Jeśli chodzi o mnie to zestawienie więźby miałem w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalRatajczak 21.09.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Jeśli chodzi o mnie to zestawienie więźby miałem w projekcie. W projekcie Nemezjusza 2? Czy inny budynek. Jeśli w Nemezjuszu, to proszę o podpowiedź, w którym miejscu? Mówię o zestawieniu, gdzie jest liczba sztuk z wymiarami każdej poszczególnej belki. Dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.09.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Nie kumam po co mnie cytowaleś zadając pytanie o więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalRatajczak 22.09.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Faktycznie niepotrzebnie cytat. Przepraszam. Znalazłem listę więźby, była w dokumentacji. Dziękuję za pomoc. Obserwuje dziennik i jestem pewien podziwu dla ogromu prac. Gdzie mieści się Wasza budowa? My budujemy kolo Tuczna gm. Pobiedziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 22.09.2018 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Faktycznie niepotrzebnie cytat. Przepraszam. Znalazłem listę więźby, była w dokumentacji. Dziękuję za pomoc. Obserwuje dziennik i jestem pewien podziwu dla ogromu prac. Gdzie mieści się Wasza budowa? My budujemy kolo Tuczna gm. Pobiedziska. Wybacz że dopiero teraz, nie miałem jak wcześniej. Zestawienie więźby jest dostępne na stronie projektu (jest razem z zestawieniem stali). Co do zmian w więźbie to przez to że podnieśliśmy ścianę kolankową o 25 cm to również o tyle należy wydłużyć słupy. Dodatkowo obniżymy jętki by pomieszczenia były sensownej wysokości, a przy okazji powiększy się strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 02.10.2018 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 :bash::bash::bash::bash::bash: To tylko niewielka kara za to jak zaniedbałem dziennik 18.09.2018 Strop nad resztą domu gotowy do zalania, łącznie z płytą żelbetową nad łazienką i dodatkowymi schodkami. Oczywiście komin został wymurowany ponad strop i w miejscu przejścia obłożony styropianem 2 cm w celu zachowania dylatacji. Chłopaki podczas składania całego stropu byli pod wrażeniem jakości pustaków i belek z Czamaninka. Na całą dostawę był tylko 1 pęknięty pustak od razu na palecie. Tak podczas układania itp żaden nie uszkodził się. W międzyczasie ociepliłem słup przed wejściem pozostałościami XPS jaki miałem. 20.09.2018 Przyszła pora na zalewanie stropu. Beton B30 na drobnym kruszywie. Po około 1,5h było po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 02.10.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 25.09.2018 Po 5 dniach wiązania, została na zaprawie cementowej wymurowana 1 warstwa Ytong'a 600 27.09.2018 Przyjechała kolejna dostawa bloczków, tym razem 500 w celu łatwiejszej obróbki na szczytach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 02.10.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 28.09.2018 Na gotową ściankę kolankową w górnej części przyczepiłem na zszywki piankę dylatacyjną 5mm w celu "uszczelnienia" połączenia przy szalunkach z płyt. Zobaczymy jak się spisze takie rozwiązanie. U nas ciągle do przodu. Chłopaki działają na budowie od stropu. Idziemy coraz szybciej. Za około 2-3 tygodnie będzie drewno i wchodzi cieśla. W listopadzie krycie dachu i do końca roku SSO jeśli pogoda dopisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 02.10.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Hej Jabolek Według mnie ta pianka to nie trafiony pomysł, bardziej zaszkodzi niż pomoże. Porobią ci się miro-fale, twardy bloczek i twarda płyta to dobre połączenie jeśli zastosujesz odpowiednią ilość ściągów i jak nie będziesz szalał z wibratorem(najważniejsze!) miejsce które uszczelniłeś nie będzie problemem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 02.10.2018 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Hej Jabolek Według mnie ta pianka to nie trafiony pomysł, bardziej zaszkodzi niż pomoże. Porobią ci się miro-fale, twardy bloczek i twarda płyta to dobre połączenie jeśli zastosujesz odpowiednią ilość ściągów i jak nie będziesz szalał z wibratorem(najważniejsze!) miejsce które uszczelniłeś nie będzie problemem. Pozdrawiam Całkiem możliwe, jednakże już zostanie, nie będę zdejmował szalunków Najwyżej będzie co szlifować xD Z ciekawostek to przyszły już szpilki do murłaty. 16mm długie na 400mm. Wyszło to samo co bym kupił pręt i próbował sam kombinować z gięciem i spawaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 26.10.2018 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Postaram się na dniach uzupełnić dziennik Niemniej pisze z innym problemem. Zastanawiam się nad wykonaniem instalacji co i cwu. Najczęściej na forum widziałem że robicie na PP, ja jednak się trochę martwię że mogę coś źle zrobić. Powiedzcie da się to zrobić dobrze nie mając jakiejś dużej wprawy? Myślałem nad pex ale wyłącznie w wersji Press z kołnierzem mosiężnym i chetbi bym go zastosował ale nigdzie w okolicy nie ma do wynajęcia odpowiednich narzędzi ;/ Help ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.10.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 PP nie da się skopać.Pex jest wygodniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts