Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nemezjusz 2 - Czyli jak każdy patrzy z niedowierzaniem że można chcieć samemu....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Roboty idą ciągle do przodu. W zeszły poniedziałek był zalany strop nad garażem oraz wszystkie trzpienie i słupy.

Oczywiście wszystkie zbrojenia na dystansach plastikowych od dołu i po bokach :)

jSUVyZi.jpg

QGO6pAJ.jpg

Nwe384F.jpg

r1yNl6M.jpg

Jak pisałem wcześniej, udało się wykonać schody ze spocznikiem zamiast zabiegowych z czego jesteśmy mega zadowoleni :)

HIHxx2F.jpg

Słup przed wejściem został rozszalowany na następny dzień po zalaniu. Niestety z powodu gapiostwa został wypchnięty na około 1 cm na długości 60 cm od strony domu. Powodem tego było zagadanie i nie wkręcenie wkrętów :bash:. No ale trudno styropian wyrówna :p

Po zdjęciu szalunków słup został owinięty folią stretch w celu lepszych warunków dojrzewania betonu :)

GyLcid1.jpg

Dodatkowo w międzyczasie odkopałem całą stopę słupa i popełniłem nałożenie podwójnej warstwy masy IZOHAN WN od Atlasa .

7TZERDN.jpg

W tak zwanym międzyczasie zacząłem również morować komin z Pekabet'u:

U6jwXNY.jpg

YRcXYWR.jpg

---------------------------------------

Ja w międzyczasie muszę podjąć decyzję jak poprowadzić instalacje przez strop. Może ktoś podpowie czy dobrze to zrobiłem? (liczę na większy odzew niż przy rekuperacji :p )

CWU Parter

OAUKh3O.jpg

WIĘKSZA ROZDZIELCZOŚĆ

CWU Piętro

bHahJhc.jpg

WIĘKSZA ROZDZIELCZOŚĆ

CO Parter

4wWdWJs.jpg

WIĘKSZA ROZDZIELCZOŚĆ

CO Piętro

NKYJSWu.jpg

WIĘKSZA ROZDZIELCZOŚĆ

Edytowane przez Jabolek

A to inna bajka.

Witam, już doszliśmy z budową do tematu związanego z dachem. Musimy zawczasu przemyśleć i zamówić więźbę. Czy w tym zakresie robiłeś już może swoją listę więźby (chętnie bym zobaczył i zestawił z naszą) i czy wprowadzałeś zmiany w więźbie i jakie? Pozdrawiam

Witam, już doszliśmy z budową do tematu związanego z dachem. Musimy zawczasu przemyśleć i zamówić więźbę. Czy w tym zakresie robiłeś już może swoją listę więźby (chętnie bym zobaczył i zestawił z naszą) i czy wprowadzałeś zmiany w więźbie i jakie? Pozdrawiam

Czy to pytanie do mnie czy do Jabolka?

Jeśli chodzi o mnie to zestawienie więźby miałem w projekcie.

Faktycznie niepotrzebnie cytat. Przepraszam. Znalazłem listę więźby, była w dokumentacji. Dziękuję za pomoc. Obserwuje dziennik i jestem pewien podziwu dla ogromu prac. Gdzie mieści się Wasza budowa? My budujemy kolo Tuczna gm. Pobiedziska.

Wybacz że dopiero teraz, nie miałem jak wcześniej.

Zestawienie więźby jest dostępne na stronie projektu (jest razem z zestawieniem stali).

Co do zmian w więźbie to przez to że podnieśliśmy ścianę kolankową o 25 cm to również o tyle należy wydłużyć słupy. Dodatkowo obniżymy jętki by pomieszczenia były sensownej wysokości, a przy okazji powiększy się strych :)

• 2 weeks później...

:bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:

To tylko niewielka kara za to jak zaniedbałem dziennik :(

18.09.2018

Strop nad resztą domu gotowy do zalania, łącznie z płytą żelbetową nad łazienką i dodatkowymi schodkami.

Oczywiście komin został wymurowany ponad strop i w miejscu przejścia obłożony styropianem 2 cm w celu zachowania dylatacji.

mFD1jos.jpg

E6fxn6J.jpg

ZbYVwiu.jpg

DobrDNc.jpg

Chłopaki podczas składania całego stropu byli pod wrażeniem jakości pustaków i belek z Czamaninka. Na całą dostawę był tylko 1 pęknięty pustak od razu na palecie. Tak podczas układania itp żaden nie uszkodził się.

W międzyczasie ociepliłem słup przed wejściem pozostałościami XPS jaki miałem.

7sQqWG4.jpg

20.09.2018

Przyszła pora na zalewanie stropu. Beton B30 na drobnym kruszywie.

nHgTVp8.jpg

wepUaO6.jpg

Po około 1,5h było po robocie :)

jBNqn8w.jpg

DPe0KGv.jpg

dOjw7My.jpg

AAK0Bq8.jpg

28.09.2018

Na gotową ściankę kolankową w górnej części przyczepiłem na zszywki piankę dylatacyjną 5mm w celu "uszczelnienia" połączenia przy szalunkach z płyt. Zobaczymy jak się spisze takie rozwiązanie.

FeQ2u4f.jpg

sTYlOnX.jpg

ngeIR4k.jpg

U nas ciągle do przodu. Chłopaki działają na budowie od stropu. Idziemy coraz szybciej. Za około 2-3 tygodnie będzie drewno i wchodzi cieśla. W listopadzie krycie dachu i do końca roku SSO jeśli pogoda dopisze :)

Hej Jabolek

Według mnie ta pianka to nie trafiony pomysł, bardziej zaszkodzi niż pomoże. Porobią ci się miro-fale, twardy bloczek i twarda płyta to dobre połączenie jeśli zastosujesz odpowiednią ilość ściągów i jak nie będziesz szalał z wibratorem(najważniejsze!) miejsce które uszczelniłeś nie będzie problemem.;)

Pozdrawiam

Hej Jabolek

Według mnie ta pianka to nie trafiony pomysł, bardziej zaszkodzi niż pomoże. Porobią ci się miro-fale, twardy bloczek i twarda płyta to dobre połączenie jeśli zastosujesz odpowiednią ilość ściągów i jak nie będziesz szalał z wibratorem(najważniejsze!) miejsce które uszczelniłeś nie będzie problemem.;)

Pozdrawiam

Całkiem możliwe, jednakże już zostanie, nie będę zdejmował szalunków :p

Najwyżej będzie co szlifować xD

Z ciekawostek to przyszły już szpilki do murłaty. 16mm długie na 400mm. Wyszło to samo co bym kupił pręt i próbował sam kombinować z gięciem i spawaniem.

• 4 weeks później...

Postaram się na dniach uzupełnić dziennik ;)

Niemniej pisze z innym problemem.

Zastanawiam się nad wykonaniem instalacji co i cwu. Najczęściej na forum widziałem że robicie na PP, ja jednak się trochę martwię że mogę coś źle zrobić.

Powiedzcie da się to zrobić dobrze nie mając jakiejś dużej wprawy?

Myślałem nad pex ale wyłącznie w wersji Press z kołnierzem mosiężnym i chetbi bym go zastosował ale nigdzie w okolicy nie ma do wynajęcia odpowiednich narzędzi ;/

Help ;(