Jabolek 26.10.2018 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 PP nie da się skopać. Pex jest wygodniejszy. Wszystko da się zrobić źle ;p Jakieś porady opinie co do pp? Główne żyły wodne chce zrobić na pp 25 a same podejścia na 20. Natomiast powrót z ostatniego punktu wody cieplej czyli cyrkulację 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.10.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Od licznika 32, przy pierwszym trójniki 25, podejścia 20, cyrkulacja 20. 16 podobno łatwo zatkać przy zgrzewaniu. Przy zgrzewaniu jak połączysz to nie możesz przekręcać zgrzewanych elamentow względu siebie. Długie odcinki zapewnij miejsce na wydłużenie się rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.10.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Drugi raz bym robił na pex zaciskanym z rozdzielaczami. Jak policzysz wszystkie kształtki, zgrzewarkę i trudności w wykonaniu samemu to może też dojdziesz do tego wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 26.10.2018 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Najchętniej zastosował bym takie rozwiązanie http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/systems/system_kan_therm_push.html jednak trudno z narzędziami do niego jak i jest dużo droższy względem PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.10.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Podobny system ma Rehau i dostaniesz do niego narzędzia. Ale pewnie jeszcze droższy od tego kan-therma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 29.10.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Wszystko da się zrobić źle ;p Jakieś porady opinie co do pp? Główne żyły wodne chce zrobić na pp 25 a same podejścia na 20. Natomiast powrót z ostatniego punktu wody cieplej czyli cyrkulację 16 Ja dla ułatwienia sobie życia (ilośc kształtek, dwa kamienie na zgrzewarce) robiłem tylko 32 i 20. Materiał tani jak barszcz. Robi się łatwo ale troszkę czasu wymaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 18.11.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Jak sprawdzał się ten Tytan pianoklej do murowania? Można go stosować w niskich temperaturach dlatego planuje ścianę kolankową robić właśnie z niego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 19.11.2018 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Jak sprawdzał się ten Tytan pianoklej do murowania? Można go stosować w niskich temperaturach dlatego planuje ścianę kolankową robić właśnie z niego.... Muruje sie bardzo dobrze Serdecznie polecam taka metodę, widać to dokładnie na moich filmach na YT. Zgodnie z instrukcją do -5 bez kłopotu możesz murować. Przy czym polecam puszki podgrzać w ciepłej wodzie bo wtedy ilość uzyskanej piany będzie większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 16.12.2018 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Miałem nadzieje że szybko uzupełnię dziennik i będę go prowadził na bieżąco, niestety zamierzenia swoje a życie swoje. Niemniej postaram się nadrobić trochę zaległości 04.10.2018 Przyszła pora na szalowanie wieńca z pomocą płyt, umieszczenie zbrojenia i szpilek od murłaty. Jak by się ktoś pytał czemu gotowe szpilki a nie samemu gięte to odpowiedz jest prosta. Gotowe szpilki wyszły taniej niż robienie ich samemu. Jak widać na zdjęciu wykorzystałem dystanse do zbrojenia w celu zachowania odpowiedniego dystansu szpilki od muru. 08.10.2018 23.10.2018 Po trzech tygodniach oczekiwania pojawiło się drewno na więźbę dachową. Ilość astronomiczna po ponad 14m3. ;/ 19.10.2018 W międzyczasie postanowiłem zająć się docinaniem otworów drzwiowych i okiennych. Niestety bloczki w odmianie 600 są mega twarde i docinanie ich teraz to mordęga straszna 27.10.2018 Po zdemontowaniu szalunków postanowiłem z pomocą tarczy do szlifowania betonu wyszlifować wieniec pod murłatę. Niby nie trzeba, ale ja chciałem, bo to dla mnie więc czemu nie. Przed: Po: 07.10.2018 W międzyczasie miałem okazję skoczyć, zobaczyć rozładunek bloczków fundamentowych Czamaninek Liatop Start, które stosuje się zamiast tradycyjnych bloczków fundamentowych. Osobiście, jeśli miałbym budować drugi dom, nie na płycie to na pewno zastosowałbym te bloczki ze względu na ich jakość, równość i szybkość stawiania ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 16.12.2018 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 21.11.2018 Następnie nastała długa przerwa i oczekiwanie na cieślę. Niestety była to nieplanowane, ale nie miałem wyjścia. Po około trzech tygodniach przyjechała ekipa cieśli. W 6 osób zmontowali całą więźbę w 1,5 dnia. Robili szybko sprawnie, niestety nie do końca idealnie…. Po tym, jak już się zwinęli i pojechali okazało się że pomimo tego iż w domu jest cały jeden komin, to nie zrobili wymianu i krokwia wypadała akurat na kominie. Dzwoniłem, aby przyjechali poprawić, no ale jak to zwykle bywa usłyszałem tak tak, wpadniemy i nikt już nie przyjechał i trzeba było samemu poprawić;/ Druga kwestia to iż chciałem skonsultować zestawienie drewna z cieślą, ale on nigdy czasu nie miał, czego efektem jest to, iż zostało mi około 2m3 drewna ;/ Już większość rozplanowałem na jakąś altanę czy „śmietnik” no niemniej można było zamówić mniej. Również 21 pojawiła się mała biała skrzyneczka szczęścia zamontowana na zlecenie PGE! 24.11.2018 Po zakończeniu stawiania dachu przyszła pora rozpocząć, stawiać ściany szczytowe. Pierwsza warstwa standardowo na zaprawę cementową. Akurat pogoda była łaskawa i było na plusie (około +3 w nocy) i bez kłopotu się udało zrobić 1 warstwę i wymurować trochę komina. Do zaprawy zapobiegawczo dodałem i tak mróz-mur. Dalsza część ścian, jak i parter była stawiana na pianoklej do murowania Tytana. ==.==.==== W międzyczasie zabudowałem z wykorzystaniem płyty OSB 22 mm boczne ściany lukarn. Następnie wykolejone zostały szczyty ścian szczytowych styropianem 18 cm. Niestety na składzie nie było takiego rozmiaru, więc użyłem 15cm + 3 cm. 10.12.2018 Prace rozpoczęli dekarze. Mam nadzieje, że pogoda pozwoli pokryć dach jak najszybciej. 16.12.2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
votus_pl 21.12.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Udało się przykryć dach no to fajnie już to nabiera efektu, czekam na film z więźby, jak została wykonana. Możesz dać znać co w końcu na dach oraz jaki system wentylacji dachu zaproponowali dekarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 05.02.2019 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Dawno nie pisałem.Obecnie dom jest prawie na etapie sso. Niestety dekarz pracuje strasznie wolno ;/ Pogoda nie rozpieszcza więc i ja za wiele nie robię. Im bliżej bo instalacji elektrycznej tym bardziej wątpię w zasadność inteligentnego domu. Znagzy chciałem go zrobić na Arduino i malinie. Jednakże wiąże się to z problemami jak co podobno z ubezpieczeniem z ubezpieczeniem na sprzęt. Jakie wy ID robiliście? Może ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 05.02.2019 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Może nie do końca inteligentny ale coś tam chce zrobić. Mam kilka obwodów świetlnych zrobionych na przekaźnikach: dwa niezależne w salonie, główne oświetlenie klatki schodowej, oświetlenie holu. Planuje tu dodać możliwość sterowania tym z telefonu. Jak już będę się bawił maliną chciałbym dodać możliwość sterowania wentylacją: ręczne ustawianie jej mocy, obsługę trzech przycisków "max" (czasowo zwiększają na maksa wyciąg).Kabelki do nich rzuciłem w łazienkach i kuchni. Mam też rzucony przewód pod jakiś czujnik nad drzwiami wejściowymi i w salonie. Może dodam jakiś czujnik CO2 czy ciśnienia do sterowania wentylacją. Na strychu pod przyszły rekuperator też są położone przewody gdybym chciał go opomiarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 05.02.2019 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Dawno nie pisałem. Obecnie dom jest prawie na etapie sso. Niestety dekarz pracuje strasznie wolno ;/ Pogoda nie rozpieszcza więc i ja za wiele nie robię. Im bliżej bo instalacji elektrycznej tym bardziej wątpię w zasadność inteligentnego domu. Znagzy chciałem go zrobić na Arduino i malinie. Jednakże wiąże się to z problemami jak co podobno z ubezpieczeniem z ubezpieczeniem na sprzęt. Jakie wy ID robiliście? Może ktoś podpowie? Pierwsze słyszę że mogę być jakieś problemy z ubezpieczeniem ze względu na "bardziej" rozwiniętą instalację. Możesz to rozwinąć? Przecież instalację masz na koniec mierzoną i spisywany jest protokół przez osobę z uprawnieniami, a to jest chyba jednoznaczne dla ubezpieczyciela? p.s. ja miałem całą instalację opartą na PLC Wago, ale teraz już częściowo przeszedłem na Fibaro - bardzo polecam, w obecnej chwili jest duuużo bardziej rozwinęte niż kiedyś i nie ma takiej rzeźby jak przy "wynajdywaniu koła na nowo" w przypadku PLC, czy arduino, rPi. Przelicz sobie ile by Ci to wyszło całościowo, na pewno będzie drożej niż na rPi, ale zdecydowanie prościej, lepiej i przede wszystkim ładniej dla użytkownika końcowego. Uwierzcie mi że przy budowie samorobnej już sie później nie chce siedzieć przy kompie i rzeźbić, to jest męczące i później połowa rzeczy nie jest skończona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 06.02.2019 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Pierwsze słyszę że mogę być jakieś problemy z ubezpieczeniem ze względu na "bardziej" rozwiniętą instalację. Możesz to rozwinąć? Przecież instalację masz na koniec mierzoną i spisywany jest protokół przez osobę z uprawnieniami, a to jest chyba jednoznaczne dla ubezpieczyciela? : Chodzi np o użycie elementów takich jak płytki przekaźnikow ssr. Podobno jak widzi takie ubezpieczyciel to robią się kłopoty. Systemy gotowe grenton, ampio itp wyjdą mnie kosmiczne, bo chciałem choćby sterować w pełni oświetleniem a wtedy na samym parterze do 20 punktów więc co aj niej 40 wejsc/wysjc + przekaźniki. Tak by to było arduino + płytka rozszerzeń i raptem płytki tanich ssr (13$ za 8 sztuk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 06.02.2019 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Chodzi np o użycie elementów takich jak płytki przekaźnikow ssr. Podobno jak widzi takie ubezpieczyciel to robią się kłopoty. Systemy gotowe grenton, ampio itp wyjdą mnie kosmiczne, bo chciałem choćby sterować w pełni oświetleniem a wtedy na samym parterze do 20 punktów więc co aj niej 40 wejsc/wysjc + przekaźniki. Tak by to było arduino + płytka rozszerzeń i raptem płytki tanich ssr (13$ za 8 sztuk) 20 punktów,a ile w tym obwodów? Przykładowo jeden moduł RGBW od fibaro to 4wejścia i wyjścia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 07.02.2019 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 20 punktów,a ile w tym obwodów? Przykładowo jeden moduł RGBW od fibaro to 4wejścia i wyjścia.... No to jeszcze gorzej w takiej sytuacji ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 13.02.2019 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Powoli idziemy do przodu choc pogoda nie rozpieszcza. Dekarze obecnie przykryli już praktycznie cały dach (nie licząc kawałka nad garażem). Rozpoczęli zabawy z obróbkami. Ja w tym czasie zasłoniłem z pomocą kolegi Grzesia wszystkie otwory drzwiowe i okienne co by za bardzo nie wiało. Udało się nawet wykonać zabudowę okna tarasowego xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 13.02.2019 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) Powoli jak pogoda pozwalała zacząłem prace nad ścianami działowymi na dole: Pierwsze warstwy murowałem jak wcześniej na pianoklej. Niestety trafił mi sie strasznie nierówny materiał a przez temperaturę pianka zbyt wolno wiązała więc musiałem mieć długie przerwy nim będę mógł ją wyszlifować. Zatem muruje obecnie na klej zimowy solbet z wykorzystaniem grzebienia 8mm. Zapadła również decyzja o fugowaniu wszystkich łączeń ścian nośnych na parterze i piętrze w celu "uszczelnienia" domu. Na zdjęciu inwestorka przy pracy HELP! Pojawiają się teraz dalsze wątpliwości. Jako że montaż okien na początku kwietnia, to nie ma co czekać tylko po działowych zacząc prace z elektryką. Pierwotnie chciałem elektrykę i wodę puścić w styro. No ale żeby sobie trochę ułatwić to elektrykę dam na "podłogę" a wodę w styro. Tylko tak. 1. Folie budowlaną na płytę kłaść przed rozłożeniem elektryki czy po? 2. Przebicia przez folie jakoś "uszczelniać"? 3. Bruzdować pod kable elektryczne? 4. Gdzie kupiliście materiał na elektrykę? Szukać w okolicy czy może jakiś sklep www typu TIM? 5. Może jakieś porady co do układania elektryku? (będę chciał zrobić instalacje "zwykłą" z możliwością zrobienia inteligencji.) Edytowane 13 Lutego 2019 przez Jabolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 13.02.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Z foli niewiele zostanie jak ją ułożysz przed robieniem elektryki. Sugeruje tradycyjną instalację na ścianach. Jak zaczniesz dziurawić izolację to będziesz miał jedno wielkie sito. Jak masz czas to możesz pobawić się z bruzdowanie.Co do instalacji inteligentnej odsyłam do posta. Wszystko zależy od założeń. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?272477-Ktory-system-wybra%C4%87-pro%C5%9Bba-o-pomoc&p=7780258&viewfull=1#post7780258 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts