Maciazz 11.12.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Kolega ma racje.Na paro przepuszczalną membranę można dawać pianę.Szczelina wentylacyjna owszem jak ktoś robi natrysk na deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 12.12.2017 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Jest jednak jeden mankament natrysku bezposrednio na membranę. Pianka minimalnie jednak wypcha membranę i ewentualna spływająca po niej woda będzie płynąć wzdłuż kontrłat zamiast środkiem powodując ich zawilgocenie i umożliwiając przechodzenie wilgoci przez gwoździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.12.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Z tych zdjęć trudno wyrokować co jest przyczyną tych zawilgoceń. Z tego co widzę to krokwie nie są wilgotne przy membranie a od spodu. Nie wiem jakim impregnatem i jak było impregnowane drewno? Białe wykwity nie muszą być pleśnią, nogą być wykrystalizowana solą z impregnatu. Wykrystalizowana sól chłonie "wilgoć" z powietrza powodując zawilgocenie krokwi bardziej widoczne w tych miejscach (dużo prac mokrych w budynku). Nie musi być to zatem przeciek z dachu. Aby go całkowicie wykluczyć należy sprawdzić w jakim stanie są kontrłaty na tym fragmencie dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 18.12.2017 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Po dzisiejszej inspekcji dachu (udało mi się wcisnąć rękę i aparat przez łączenia membrany) stwierdzam, że te mokre krokwie nie są wynikiem przecieku. Kontrłaty i membrana w okolicy zawilgoceń są suche jak pieprz, na membranie wciąż leży kurz i pył co świadczy o tym ze wody tam jeszcze nie było. Jest jeszcze coś na co wczesniej nie zwróciłem uwagi - wszystkie 3-4 wilgotne krokwie mają wilgoć tylko z jednej strony, z drugiej są suchutkie. Prawdopodobnie leżały one na wierzchu i dostały sporą porcję deszczu przed montażem a teraz nie mają jak wyschnąć (wilgotność w domu 80-85%) Dziękuję Panie Andrzeju i Panie Tomaszu za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.12.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Można powiedzieć z dużym prawdopodobieństwem, że to efekt większego stężenia impregnatu w tych miejscach. Nic groźnego. Teraz są temperatury ujemne (powietrze jest suche) radzę grzać i wietrzyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.12.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Można powiedzieć z dużym prawdopodobieństwem, że to efekt większego stężenia impregnatu w tych miejscach. Nic groźnego. Teraz są temperatury ujemne (powietrze jest suche) radzę grzać i wietrzyć. Pozdrawiam. Witam Panie Andrzeju. Zatem obawy Fleszu1 szczęśliwie dla niego się nie potwierdziły. Proszę napisać co Pan sądzi o pomyśle izolacji pianką otwarto komórkową bezpośrednio na membranę (bez zachowania szczeliny wentylacyjnej ). Pozdrawiam Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.12.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 W przypadku gdy krycie wstępne jest wykonane folią wysokoparoprzepuszczalną oczywiście można natrysnąć piankę otwartokomórkową bezpośrednio na tą folię. Nie ma tu żadnego zagrożenia dla przepływu pary wodnej. Pozostaje tylko jedna kwestia a mianowicie żywotność tej folii. Gdy folia straci swoją hydroizolacyjność czy pianka nie nasiąknie? Gdy folia straci swoją wytrzymałość mechaniczną czy natryśnięta pianka jest materiałem samonośnym? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.12.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 pianka natryskowa nie jest cieplejsza od wełny trzeba mieć tego świadomość. Jak membrana wyparuje to tak czy siak czas na remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 22.12.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Zatem obawy Fleszu1 szczęśliwie dla niego się nie potwierdziły. Pytanie tylko czy faktycznie moze spac spokojnie ? Problemem sa 3-4 krokwie nie na calej dlugosci tylko w pewnych miejscach. Raczej drewno nie schnie wybiorczo? Wilgotnosc 45% to nie wiem czy zaraz po scieciu nie ma mniej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 23.12.2017 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 po ścięciu może ma mniej, ale krokwie były moczone w impregnacie i pewnie też lał na nie deszcz. jak teraz osuszyć te miejsca? wstrzymuje mi to ocieplanie poddasza a wilgotnośc na zewnątrz nie pozwala wietrzyć. Czy jakiś osuszacz coś da, gdy dach nie jest szczelny i ocieplony jeszcze? są małe jeszcze szpary między membrana a styro elewacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 24.12.2017 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 ale krokwie były moczone w impregnacie i pewnie też lał na nie deszcz. ale to bylo w sierpniu.... jedyna mozliwosc to taka ze ten deszcz wciaz na nie leje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.12.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 (edytowane) ... Czy jakiś osuszacz coś da, gdy dach nie jest szczelny i ocieplony jeszcze? są małe jeszcze szpary między membrana a styro elewacyjnym Osuszacz nic nie da bo przy tej wilgotności powietrza folia przepuszcza parę wodną z zewnątrz na poddasze. Jak to są wykwity solne to będą chłonąć "wilgoć" z powietrza. Pozdrawiam. Edytowane 24 Grudnia 2017 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 24.12.2017 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 to wyjasnia dlaczego na poddaszu mam wilgotność 85 a na parterze 75. jedna z ekip od natrysku zaproponowała wstawienie swoich nagrzewnic 3-4 dni przed natryskiem, ja tylko mam pokryć koszt paliwa. Myślicie że to pomoże wyschnąc tym krokwiom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.12.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Nie pomoże. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 13.02.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Czy problem udało się rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 14.03.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Podbijam - Fleszu - mozesz powiedzieć na czym ostatecznie stanęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 14.03.2018 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 nie czekałem aż te 2 krokwie wyschną, natrysnąłem na nie pianę. Przyjdzie lato to sobie spokojnie wyschną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts