Fleszu1 21.09.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Przymierzam się do izolacji tarasu nad garażem (nieogrzewanym). W chwili obecnej jest tylko płyta żelbetowa bez żadnego spadku. Przeglądając rożne schematy i przekroje warstw izolacji w większości przypadków są 2 wylewki, najpierw warstwa spadkowa bezpośrednio na płycie żelbetowej, wyżej folia lub papa, ocieplenie i kolejna wylewka tzw dociskowa. Zastanawiam się, po co robi się 2 wylewki? Ktoś proponował mi , że można zrobić tak, w kolejności od dołu: płyta żelbet, papa, folia, EPS/XPS, wylewka dociskow z odpowiednim spadkiem, hydroizolacja (EPDM, folia PVC lub jakiś systemowy szlam) i na to deski tarasowe na legarach lub płytki na kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.09.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Tak na chłopski rozum, to lepiej jak pierwsza wylewka ma już spadek - wtedy każda kolejna hydroizolacja ma zagwarantowany odpowiedni spadek. Wydaje mi się to pewniejszym rozwiązaniem, niż spadek tylko na ostatniej warstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 21.09.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Ktoś proponował mi , że można zrobić tak, w kolejności od dołu: płyta żelbet, papa, folia, EPS/XPS, wylewka dociskow z odpowiednim spadkiem, hydroizolacja (EPDM, folia PVC lub jakiś systemowy szlam) i na to deski tarasowe na legarach lub płytki na kleju. Wielu radzi zrobić tzw. taras odwrócony, tj. : płyta żelbet, wylewka/warstwa spadkowa, EPDM, XPS, geowłóknina, warstwa dociskowa (trochę żwirku), warstwa wykończeniowa (deski tarasowe, gres na podkładkach, płyty tarasowe, itp), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 21.09.2017 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 czy coś w tym tarasie odwróconym nie brakuje? gdzie jakas izolacja nad XPS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 23.09.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 czy coś w tym tarasie odwróconym nie brakuje? gdzie jakas izolacja nad XPS ? Nic nie brakuje, woda spływa do membrany EPDM i po niej do odpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 23.09.2017 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 ciekawi mnie co się dzieje z XPS jak zamarznie woda pod i pomiędzy płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts