Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nałożenie kar na dewelopera za niedotrzymanie terminu

KitKatMAX

Recommended Posts

Witam

Czy są jakieś sposoby aby obciążyć dewelopera za niedotrzymanie harmonogramu prac ? Do końca lipca miał zakończyc wszelkie prace budowlane, a do końca października uzyskać pozwolenie na użytkowanie.

Teraz okazuje się że chcą mi wcisnąć nowy harmonogram z zakończeniem prac budowlanych z końcem grudnia i odbiorami do końca marca. Nie było by problemu gdyby nie fakt że buduje w części z kredytu i musze płacic same odestki bez spłaty kapitału przez dłuższy czas niż zakładała to pierwotna umowa. Dodatkowo skróci mi sie czas kredytu, wzrosną raty. Dochcodzi mi jeszcze koszt dodatkowego wynajmu mieszkania.

Ja nie chce podpisac żadego aneksu bo wiem że z tym nowym terminem tez się nie wyrobia a podpisując go zgodze sie na nowe warunki i nie będe mógł wyegzekwowac straconych pieniędzy.

Deweloper nie zabezpieczył w nalezyty sposób prowadzonej budowy - zaczeły się opady deszczu, na tarasie jest brak hydroizolacji w związku z czym wszystkie tynki i podłogę w salonie pod tarasem mam mokre jak po polaniu wodą i rozwija sie juz grzyb. Co robić ?? Deweloper to KD Development z Ożarowa który na potrzeby tej inwestycji powołał spółkę Modern Development - może ktoś już miał do czynienia z tymi ściemniaczami ???