Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynkowanie - trudne ściany w bloku

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie remontu mieszkania.

Są tam tynki cementowo wapienne. Zdrapałem starą farbę do gładzi. Skułem narożniki i "wybrzuszenia". Maksymalnie wyprostowałem ściany no i czas je obrobić wraz z sufitami.

Gdzie tynk odchodził - zbiłem do zera (około 5-10% powierzchni).

Miejsca gdzie zostały zdjęte "wybrzuszenia" się dość mocno sypią. są to głównie narożniki (70%).

Wymieniona została elektryka. są nowe przewody w bruzdach.

Pytania są

1 . Czy możecie po zagruntowaniu położyć na to nowy tynk ? Planowany MP-75L

2. Czym gruntować powierzchnie:

- sypiący się stary tynk cem-wap

- gładkie: beton, nie-uszkodzona gładź?

3. Czy są jakieś specjalne preparaty na sypiący się tynk - coś lepszego niż grunt ?

4. Czy trzeba wtapiać siatkę w nową warstwę tynku ? Po co się to robi ? Na sufit nie chciałbym jej dawać, ale na ściany - czemu nie ?

5. Czy powinienem stosować tynk gipsowy MP-75/MP-75L czy cementowo wapienny ?

6) Jeśli MP-75 - to czy konieczna jest gładź? Chyba można go zagładzić ?

Moja praca kończy się na gruntowaniu i zaciągnięciu MP75 bruzd po przewodach. Dalej robi ekipa, ale chciałbym wiedzieć co i jak bo np. oni nie mówili nic o siatce i polecili gruntować uni-gruntem - a nie wydaje mi się on właściwym preparatem na te powierzchnie.

Z góry BARDZO dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez tom_bombadil

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

przede wszystkim ściany i sufity powinny być dokładnie oczyszczone oraz zagruntowane. Luźne, kruszące się fragmenty tynku należy skuć.

Odpowiadając na Pana poszczególne pytania:

1) Po odpowiednim przygotowaniu podłoża i jego zagruntowaniu można położyć tynk. Tynk należy aplikować zgodnie z zaleceniami producenta

2) Luźno związane powierzchnie polecam zagruntować gruntem polimerowym głęboko penetrującym ACRYL-PUTZ® GP 41. Na podłożach w dobrym stanie można zastosować grunt polimerowy uniwersalny ACRYL-PUTZ® GU 40

3) Jeśli podłoże mocno się kruszy, to najlepiej je usunąć. Do wzmocnienia luźno związanych podłoży dedykowane są grunty głęboko penetrujące

4) Siatkę stosuje się do wzmocnienia powierzchni, zwłaszcza tam, gdzie występują (bądź mogą występować) rysy i pęknięcia. Jej użycie nie jest więc konieczne, jednak pozwala na dodatkowe wzmocnienie podłoża.

5) Rodzaj tynku dobiera się w zależności od specyfiki pomieszczenia. W pomieszczeniach „wilgotnych”, jak kuchnia czy łazienka lepiej sprawdzą się produkty cementowo-wapienne

6) Jeśli chce Pan uzyskać gładkie, równe wykończenie, to aplikacja gładzi będzie dobrym rozwiązaniem. Polecam użycie gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka