Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie i Panie, potrzebuje pomocy w wyborze pompy ciepła. Jestem laikiem w tym temacie a muszę teściowi pomóc w miarę szybko podjąć decyzję w wyborze wykonawcy i pompy ( i nie odwiodę go od tego bo się uparł). Pompa ma służyć do ogrzewania budynku o pow 160m2. Budynek piętrowy (parter i pietro) z lat 50-tych ocieplony styropianem 10cm, okna pcv ok. 10 letnie, strop dobrze docieplony wełną. W pomieszczeniach kaloryfery - trochę przewymiarowane. Obecnie dom ogrzewany jest kotłem na ekogroszek. Zużycie roczne to 4 tony ekogroszku. Temperatura na zasilaniu to przeważnie 40-45st, przy mrozach -20st dochodzi do 50st.

Rozważamy dwie pompy:

Firma A:

Buderus WPL 11AR - koszt całości 32000zł brutto

Firma B:

Kita L33 Split - koszt całości 49000zł brutto

Droższa bo z wtryskiem pary - cokolwiek to znaczy :)

Firmy A i B dały również oferty na inne pompy ale polecają te dwie powyższe.

Firma A:

NIMBE AMS 10-12 z centralą wew. HK200S - 29000zł brutto

Panasonic ALL in ONE INWERTER SPLIT GENERACJA H T-CAP- 32000zł brutto

Samsung EHS 12 kW INWERTER SPLIT AE120JXEDEH/EU - 26000zł brutto

BUDERUS WPLS 11.2 INWERTER SPLIT - 26000zł brutto

Firma B

Kita M Plus z grzałką 6kW - 46000zł brutto

Pompa ma być częściowa refundowana przez miasto i musi posiadać certyfikat EHPA-Q.

Rozważany jest również montaż fotowoltaniki o mocy ok. 6kW.

Dach budynku jest ustawiony idealnie na południe i ma kąt ok 20st.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

do starych budynków to pompy ciepła nie za bardzo się nadają ... :/ , któś tam liczył ozc ?

Nikt OZC nie liyczył, ale układ taki że zawsze jeden z trzech kolegów liczy kasę :-)

Założenie przy montażu pompy jest takie, że skoro spalane są 4 tony ekogroszku, którego cena obecnie to już 1000zł/t. To do przyjęcia jest aby koszt eksploatacji pompy przy tym budynku była na poziomie 4000zł. Brana jest również wygoda związana z użytkowaniem. Teść najmłodszy już nie jest i chce trochę komfortu na stare lata.
Założenie przy montażu pompy jest takie, że skoro spalane są 4 tony ekogroszku, którego cena obecnie to już 1000zł/t. To do przyjęcia jest aby koszt eksploatacji pompy przy tym budynku była na poziomie 4000zł. Brana jest również wygoda związana z użytkowaniem. Teść najmłodszy już nie jest i chce trochę komfortu na stare lata.

Jak teść chce mieć wygodnie to na 160m2 sterego budownictwa musi założyć coś takiego:

https://www.facebook.com/PompyMeeting/posts/1433342806750414

wtedy jest spokój, ale raczej model 11kW a nie 8kW.

Wtedy to daje radę w każdych warunkach, ale kosztuje lekko licząc 37tyś.

Jak teść chce mieć wygodnie to na 160m2 sterego budownictwa musi założyć coś takiego:

https://www.facebook.com/PompyMeeting/posts/1433342806750414

wtedy jest spokój, ale raczej model 11kW a nie 8kW.

Wtedy to daje radę w każdych warunkach, ale kosztuje lekko licząc 37tyś.

Do wyboru jest tylko to co podałem na wstępie. Na co byś się zdecydował z tych wymienionych?

Zużywając 4 tony węgla za 4000 zł , to przechodząc na PC PW zużycie energii będzie na poziomie 2000 zł /rok na ogrzewanie .

Pompę ciepła nie kupuje się szybko . Trzeba zrobić OZC budynku, aby mieć świadomość jaka pompa jest potrzebna.

Proponuje Pompę Ciepła Panasonic T-Cap 9 kW ALL IN ONE H 185 L , jako najbardziej znaną i niezawodną . Przy czym moc PC powinna być szyta na miarę, gdyż na grzejnikach Akumulacji Praktycznie Nie Ma ,

Jest dobrze rozeznana i jest szereg tematów na forum na jej temat .Ważne aby blisko domu był kumaty instalator serwisujący taka pompę

Zobacz; http://amigo-krakow.pl/pl/c/Niskotemperaturowe-LT/116/1/default/1/f_producer_51/1

Edytowane przez Andrzej5101
Zużywając 4 tony węgla za 4000 zł , to przechodząc na PC PW zużycie energii będzie na poziomie 2000 zł /rok na ogrzewanie .

Pompę ciepła nie kupuje się szybko . Trzeba zrobić OZC budynku, aby mieć świadomość jaka pompa jest potrzebna.

Proponuje Pompę Ciepła Panasonic T-Cap 9 kW ALL IN ONE H 185 L , jako najbardziej znaną i niezawodną . Przy czym moc PC powinna być szyta na miarę, gdyż na grzejnikach Akumulacji Praktycznie Nie Ma ,

Jest dobrze rozeznana i jest szereg tematów na forum na jej temat .Ważne aby blisko domu był kumaty instalator serwisujący taka pompę

Zobacz; http://amigo-krakow.pl/pl/c/Niskotemperaturowe-LT/116/1/default/1/f_producer_51/1

No ładnie dajesz do pieca! Przechodząc z 4 ton węgla przy pompie powietrznej zapłacisz 2000 zł?

Realnie zapłacisz 4000-5000 zł przy grzejnikach po piecu węglowym!

Proszę poczytaj o sprawnościach grzewczych pieca węglowego oraz sprawności grzewczej pompy ciepła .

A jak i to będzie mało dla ciebie to poczytaj wypowiedzi kolegi np. bobrow lub innych użytkowników PC-PW

Czytaj ze zrozumieniem a nie mechanicznie

Do wyboru jest tylko to co podałem na wstępie. Na co byś się zdecydował z tych wymienionych?

Słuchaj najpierw bym się zastanowił co to za dotacja że może ją obsługiwać tylko 3 wykonawców.

Ja ma uprawnienia Urzędu Dozoru Technicznego do montażu pomp ciepła oraz autoryzację wielu firm i certyfikat F-GAZ dlatego nie mogę mieć ograniczeń i nikt nie może mnie wykreślić ani nie wpisać na listę instalatorów. W ogóle nikt nie może tworzyć takiej listy.

Daj mi proszę informację kto wymyślił ten regulamin i dotację a ja to zweryfikuje i zepsuje jakiemuś urzędasowi co bierze w łapę dzień.

Słuchaj najpierw bym się zastanowił co to za dotacja że może ją obsługiwać tylko 3 wykonawców.

Ja ma uprawnienia Urzędu Dozoru Technicznego do montażu pomp ciepła oraz autoryzację wielu firm i certyfikat F-GAZ dlatego nie mogę mieć ograniczeń i nikt nie może mnie wykreślić ani nie wpisać na listę instalatorów. W ogóle nikt nie może tworzyć takiej listy.

Daj mi proszę informację kto wymyślił ten regulamin i dotację a ja to zweryfikuje i zepsuje jakiemuś urzędasowi co bierze w łapę dzień.

Nie ma problemu, żebyś został wciągnięty na listę firm wykonawczych. Musisz tylko złoży dokumenty do urzędu miasta w Gliwicach (zaświadczenie z US, ZUS, o niekaralności i takie tam inne) oraz montowana pompa musi mieć certyfikat EHPA-Q.

Tu masz link do programu http://www.niskaemisja.ekoscan.pl/aktualnosci-gliwice

No ładnie dajesz do pieca! Przechodząc z 4 ton węgla przy pompie powietrznej zapłacisz 2000 zł?

Realnie zapłacisz 4000-5000 zł przy grzejnikach po piecu węglowym!

Niewierny Tomaszu , zobacz tu ;

1/ map78 ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page215

Przy ekogroszku zużywałem 4 t pieklorza za około 4 tys rocznie + CWU grzałką w okresie poza grzewczym, ale to trochę nieadekwatne, bo byłem raczej kiepskim palaczem i miałem kocioł 25 kW, więc pewnie połowa szła w komin. Obecnie CO + CWU przy ogrzewaniu PC PW to ok. 2000 zł

2/ bobrow ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7078583#post7078583

W zimie 2014/2015 poszło mi 4 tony węgla tj ok 3200 pln + cwu latem ok 1200 pln = razem sezon z najsłabszą zimą 4400 pln

wnioski : koszt obecnie na PC PW szacuję na 45-50 % w stosunku do wcześniejszego systemu

3/ można jeszcze udowodnić na drodze matematycznej

Ja napisałem o samych kosztach ogrzewania , bez grzania CWU , na poziomie 2000 zł/ rok

Więc nie pisz głupot ,

przestań spamować ,

opanuj się chłopie

- bo b.mało wiesz a strugasz ważniaka

Edytowane przez Andrzej5101

Słuszne założenia :yes: tak samo podszedłem do tej sprawy. Informacja o zużyciu ekogroszku już dużo nam mówi o zapotrzebowaniu tego domu. Dla pewności warto policzyć obciążenie cieplne, będziesz miał wtedy pewność co do potrzebnej mocy pompy. Ja polecam Panasonica, bo użytkuję bezawaryjnie już piąty rok, do tego T-cap gwarantuje stałą moc do -20st, a z pompami to różnie z tym bywa - musiałbyś dokładnie przejrzeć dane techniczne tych pozostałych.

Pozdrawiam

Nie ma problemu, żebyś został wciągnięty na listę firm wykonawczych. Musisz tylko złoży dokumenty do urzędu miasta w Gliwicach (zaświadczenie z US, ZUS, o niekaralności i takie tam inne) oraz montowana pompa musi mieć certyfikat EHPA-Q.

Tu masz link do programu http://www.niskaemisja.ekoscan.pl/aktualnosci-gliwice

Tak jak myślałem lista zamknięta dopisać się nie da, znając życie otwarcie list było po cichu, kto wiedział ten się dopisał a teraz już nikt nie może.

Kolejny wałek co się do CBA nadaje.