Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze powietrznej pompy ciepła Buderus WPL 11AR czy Kita L32 Split

Ayrton

Recommended Posts

Tak jak myślałem lista zamknięta dopisać się nie da, znając życie otwarcie list było po cichu, kto wiedział ten się dopisał a teraz już nikt nie może.

Kolejny wałek co się do CBA nadaje.

Można się dopisać. W piątek kolejna firma złożyła dokumenty i czeka na weryfikację.

Panowie i Panie, potrzebuje pomocy w wyborze pompy ciepła. Jestem laikiem w tym temacie a muszę teściowi pomóc w miarę szybko podjąć decyzję w wyborze wykonawcy i pompy ( i nie odwiodę go od tego bo się uparł). Pompa ma służyć do ogrzewania budynku o pow 160m2. Budynek piętrowy (parter i pietro) z lat 50-tych ocieplony styropianem 10cm, okna pcv ok. 10 letnie, strop dobrze docieplony wełną. W pomieszczeniach kaloryfery - trochę przewymiarowane. Obecnie dom ogrzewany jest kotłem na ekogroszek. Zużycie roczne to 4 tony ekogroszku. Temperatura na zasilaniu to przeważnie 40-45st, przy mrozach -20st dochodzi do 50st."

Hej ,

może najprościej odnieść się do porównania 4tony węgla/zużycie na PC PW kosztu 1 kWh z węgla i 1kWh energii elektrycznej.

Załóżmy węgiel o kaloryczności 26 000 kJ/kg x 4000kg/3600= 28 888,9 kWh rocznie , po uwzględnieniu sprawności pieca z podajnikiem ekogroszku np 70% (w co nie wierzę do końca) daje nam to ok 20 222 kWh zużytej energii. Teraz pomnożymy przez moją średnią cenę z G12W (na grzejnikach) ok 0,45 pln (energia +przesył + OZE+VAT) mamy 9100 pln .Teraz dzielimy przez sprawność (potwierdzona u mnie ) 3 i mamy 3 033 pln .

Jeśli uwzględnimy optymalne sterowanie PC - mogę oszacować koszt na ok 2 500-2 800 pln.

U mnie przy mroźniejszych zimach szło ok 5.5 tony węgla (bez CWU latem) ,czyli w ostatnim sezonie poszło by mi 5.5 x900 pln=4950 , do tego pewnie ok 1200 za CWU latem (bojler) -czyli miałbym ok 6150 pln , a zapłaciłem za PC CO+CWU ok 3600 pln. Dodam tylko ,że mój piec węglowy miał słabą sprawność -szacuję na ok 40% (jak nie mniej-niby nowoczesny , ze sterownikiem ale nie czyściłem go wg instrukcji co dwa tyg -tylko paliłem non stop).

Poprawię jeszcze tylko kol Mapa- Panasonic T-cap ma gwarancję mocy do -15st , a nie do -20st (sprężarka działa do -28 st)

Powodzenia

PS

Grzeję wodą w grzejnikach 42-45st , czasem podbijam przy dużych mrozach w T2 do 48st- na piecu miałem ciągle ok 55st

Katalog podaje do -15 ale najnowszy filmik reklamowy Panasonica mówi już o -20.

https://www.youtube.com/watch?v=PSev7hz-6o4

Map-podobno parametry T-capów się nie poprawiły , zapewne -20 st na reklamóweczce lepiej sie prezentuje...

A poważnie , to przy -20st/45st CO miałem moc coś ok 7kW i COP ok 1,7.Nie rozumiem tylko dlaczego nie publikują danych do np -25st -można by łatwo ustalić granicę opłacalności "piłowania" PC (ale za to w niejednym wątku tu na forum będziemy się spierać jak i co ustawiać :rolleyes:)

pzdr

bobrow; Jak zwykle na posterunku

Załóżmy węgiel o kaloryczności 26 000 kJ/kg x 4000 kg/3600= 28 888,9 kWh rocznie , po uwzględnieniu sprawności pieca z podajnikiem ekogroszku np 70% (w co nie wierzę do końca) daje nam to ok 20 222 kWh zużytej energii. Teraz pomnożymy przez moją średnią cenę z G12W (na grzejnikach) ok 0,45 pln (energia +przesył + OZE+VAT) mamy 9100 pln .Teraz dzielimy przez sprawność (potwierdzona u mnie ) 3 i mamy 3 033 pln .

Wg. https://pl.wikipedia.org/wiki/Warto%C5%9B%C4%87_opa%C5%82owa ,

wartość opałowa węgla to 23100 kJ/kg ,

sprawność kotła węglowego starego typu - to 60 % ,

co po wyliczeniach wychodzi ;

14200 kWh * 0,45 zł /3 = 2130 zł - na samo ogrzewanie

Edytowane przez Andrzej5101