jak_to_mozliwe 15.04.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Polecam rozważyć alarm z firmą ochroniarską (czujki, centralka itp ok 1700zł + 200zł aktywacja i 40zł/mc za usługę ochrony) i ubezpieczenie domu w trakcie budowy (ok 500zł/rok). //edit: ok nie ma okien, nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.04.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Następny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 15.04.2018 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Dzięki za porady wstrzymam się z pracami. Nie ma skutecznej ochrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 15.04.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 IMO Wod kan bym na twoim miejscu robił nawet bez okien. No chyba że w twoim regionie kradzieże są bardzo częste. Elektryka oczywiście musi być zamknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 15.04.2018 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Kradzieży w zasadzie nikt z sąsiadów nie doświadczył. Nasze osiedle nie znajduje się przy głównej drodze, stąd pewnie zainteresowanie też mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 15.04.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Zawsze można zabudować otwory okienne choćby i płytą OSB. Problemem będzie jednak brak światła, ale można założyć alarm i lecieć z resztą. Pytanie co się bardziej opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 16.04.2018 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Dachowcy dziś nie poszaleli. Deszcz uniemożliwił bezpieczną pracę na wysokości. Za to udało się skończyć ściany działowe. Efekt przerósł nasze oczekiwania, pomieszczenia wyszły super. Rozpoczęliśmy deskowanie strychu, jutro powinno zostać skończone. Na parterze trwa smarowanie podłóg Izoplastem. Papa czeka na położenie. Jutro wykonawca zobowiązał się rozpocząć porządki na działce. Trzeba będzie zamówić kontener na śmieci. Jutro też ostatnie poprawki na placu budowy i będziemy kończyć SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 17.04.2018 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Dach skończony, odgromówka zamontowana http://static.pokazywarka.pl/4/v/t/70af89246c64868073ba2ce266cb743a_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/g/g/c/e810c06ec8d6558944503d83b3b33d07_orig.jpg Deskowanie strychu przerwane, zapomnieliśmy zaimpregnować Dziś deski zostały zabezpieczone z jednej strony, jutro z drugiej. Wykonawca ogarnął trochę działkę. Nanieśliśmy dziś wielkość tarasu, jutro lub pojutrze naniesiemy poziomy i będzie można zacząć równanie działki. Wstępnie myśleliśmy zrobić to po majówce, może uda się trochę wcześniej. A jak wyrównamy to weźmiemy się za pierwsze nasadzenia roślin. Jutro zacznę obdzwaniać firmy od ogrodzeń, muszę wycenić siatkę. Zamówienie na drzwi wejściowe i do kotłowni również poszło. Zrobiłem dziś listę małych poprawek, które chciałbym żeby wykonawca zrobił przed wyjściem z placu budowy. Są to pierdoły, nie będę się rozpisywać. Dziś mieliśmy spotkanie z pierwszą firmą od kuchni i mebli do innych pomieszczeń. Terminy są zatrważające. Zamówienia z kwietnia są realizowane początkiem sierpnia. Jako, ze wizję mamy jasną, myślę że w maju złożymy zamówienie. Końcem tygodnia spotkanie z kolejną firmą. Przyszedł też czas na zgrywanie ekip od wykończeniówki, jutro zacznę potwierdzać terminy. Nie chce się już wracać z budowy, zaczynamy się czuć jak u siebie PS Zwiozłem 12 ton ziemi spod pieczarki. Wymieszamy ją z obecnym gruntem, dodając jeszcze piaski lub drobnego żwiru. Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez mku7i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 17.04.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Dach się prezentuje zacnie A czemu ziemia spod pieczarek? No i odnośnie mebli kuchennych nie czekasz na tynki? Bo to w sumie nie ma od czego robić obmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 17.04.2018 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Dzięki Doli ziemia spod pieczarki rozluźni strukturę naszej gliniastej gleby i wzbogaci w substancje organiczne. Po wymieszaniu z piaskiem i żwirem gleba powinna być luźniejsza i gotowa do założenia ogrodu. Dzisiejsze pomiary mebli mają służyć po pierwsze zorientowaniu się w cenach, po drugie zaklepaniu terminu u wykonawcy. Ostateczne pomiary po tynkach. Przypuszczam, że centymetr w jedną czy drugą stronę, przy naszym układzie kuchni niewiele zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 17.04.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Dzięki Doli ziemia spod pieczarki rozluźni strukturę naszej gliniastej gleby i wzbogaci w substancje organiczne. Po wymieszaniu z piaskiem i żwirem gleba powinna być luźniejsza i gotowa do założenia ogrodu. Dzisiejsze pomiary mebli mają służyć po pierwsze zorientowaniu się w cenach, po drugie zaklepaniu terminu u wykonawcy. Ostateczne pomiary po tynkach. Przypuszczam, że centymetr w jedną czy drugą stronę, przy naszym układzie kuchni niewiele zmieni. Ok, myślałam, że już produkcję będziesz uruchamiał Jak coś ciekawego znajdziesz to daj znać. Ja na razie robiłam wycenę w jednej z firm zagłębia meblowego, ale o ile wycena ok, to ogarnięcie handlowca na poziomie -1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 17.04.2018 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Jednego lokalnego wykonawcę już znamy, robił nam kiedyś meble. Drugi robił sporo realizacji u naszych znajomych, zobaczymy jak wypadnie porównanie cen. Nie wiem czy oni wypuszczą się do Wrocławia, mają wystarczająco zleceń na rynku lokalnym Unikam wielkich firm meblarskich, w moim odczuciu ich jedyną wyróżniającą cechą jest wysoka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 17.04.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 A ty nie jesteś z dolnośląskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 17.04.2018 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Jestem 50 km od Bielan Wrocławskich na południowy zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 17.04.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Jestem 50 km od Bielan Wrocławskich na południowy zachód Aaaaa, ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 18.04.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Odgromówka... wiedziałem ze o czymś zapomnialem Ładnie wyszedł ten dach! Ceny kuchni sa z kosmosu niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 18.04.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Odgromówka... wiedziałem ze o czymś zapomnialem Ładnie wyszedł ten dach! Ceny kuchni sa z kosmosu niestety Ano, a już jak się chce blat drewniany to już w ogóle odlatują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 18.04.2018 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Tez jesteśmy ciekawi wycen. Robiliśmy symulacje w IKEA, wyszło prawie 15 tysiaków. Mam wrazenie ze kiedyś Kuchnia z IKEI była znacznie tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 18.04.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 U nas u stolarza wyszło kolo 25tys. Niestety wielkosc kuchni + wyspa + blaty z eggera kosztuja. W wfm czy innych sieciówkach ponizej 35 nie schodzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 26.04.2018 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Mała aktualizacja poczynań w oczekiwaniu na okna:1. zrobiliśmy przyłącze WLZ od skrzynki do domu. 2. wprowadziliśmy prąd do domu. Ale prądu jeszcze nie mamy, Tauron wciąż nie wystawił faktury. Żenada3. przedłużyliśmy pokrywę zbiornika na deszczówkę. Zbiornik został osadzony za nisko względem terenu. Po wyrównaniu terenu zbiornik zostałby po prostu zasypany.4. Posprzątaliśmy działkę5. Wywieźliśmy kontener gruzu i śmieci6. Działka jest gotowa do prac związanych z niwelacją terenu, co nastąpi w przyszłym tygodniu.7. Załatwiliśmy 2 wywrotki dobrej ziemi. W poniedziałek ziemia ta powinna być już na działce. Z niecierpliwością czekamy na okna, a to jeszcze miesiąc :/ Tynkarze umówieni na połowę czerwca.Dostaliśmy pierwszą wycenę kuchni. Wyszło super - 12500 zł. Co najfajniejsze, uda się zrobić kolorystykę, którą gdzieś we wcześniejszych wpisach pokazywałem. Wciąż zastanawiamy się nad łazienkami, tu już tak dobrze nie idzie. Łatwo przekombinować, czego chcielibyśmy uniknąć. Wnioski z tego tygodnia - jak się buduje dla siebie, a nie dla wrogów, to wychodzi taniej. Rozsądek > lans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts