Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w malinówkach 6 - dolnośląskie

mku7i

Recommended Posts

Przyszedł czas na zamówienie styropianiu na podłogę.

Na dole nie ma problemu, idzie 17 cm EPS 100.

Problem mam z górą. Rury od reku mają 7,5 cm. Trzeba je przykryć styro. Na gotowo podłoga ma być 17 cm wyżej niż obecny poziom.

Wychodzi 7 cm wylewki, 8 cm styro i 2 cm na kafelki/panele.

Jak grube warstwy styropianu najlepiej rozłożyć ? 5cm+2cm+1cm ? Przy takim rozkładzie trzeba ciąć każdą warstwę :o A może dołożyć 1 cm styro i zmniejszyć wylewkę do 6cm ? Dzięki.

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyszedł czas na zamówienie styropianiu na podłogę.

Na dole nie ma problemu, idzie 17 cm EPS 100.

Problem mam z górą. Rury od reku mają 7,5 cm. Trzeba je przykryć styro. Na gotowo podłoga ma być 17 cm wyżej niż obecny poziom.

Wychodzi 7 cm wylewki, 8 cm styro i 2 cm na kafelki/panele.

Jak grube warstwy styropianu najlepiej rozłożyć ? 5cm+2cm+1cm ? Przy takim rozkładzie trzeba ciąć każdą warstwę :o A może dołożyć 1 cm styro i zmniejszyć wylewkę do 6cm ? Dzięki.

Masz zaklepanego wylewkarza? To zaproś go na budowę, nich Ci pozaznacza poziomy do wylewek i wyjdzie ile tak naprawdę tej wylewki będzie. Bo podłoga czy strop idealnie proste nie są. Noże się zdarzyć, że wymyślisz sobie 6cm wylewki a tyle się nie da zrobić, bo w innym pomieszczeniu wyjdzie wtedy 5cm. On też podpowiada jak zniwelować różnice styropianem.

Na górze masz tylko rury reku? Jeśli tak, to weź 8cm styro, resztę zasyp piaskiem albo zaklej pianką.

Ewentualnie na pomieszczenie gdzie są rury wod-kan weź "tyle ile mają rurki" cm + "reszta" cm.

Poza łazienką gdzie przy ścianach idzie wod-kan jest reku i... kilka peszli od kabli elektrycznych.

Masz zaklepanego wylewkarza? To zaproś go na budowę, nich Ci pozaznacza poziomy do wylewek i wyjdzie ile tak naprawdę tej wylewki będzie. Bo podłoga czy strop idealnie proste nie są. Noże się zdarzyć, że wymyślisz sobie 6cm wylewki a tyle się nie da zrobić, bo w innym pomieszczeniu wyjdzie wtedy 5cm. On też podpowiada jak zniwelować różnice styropianem.

Wylewkarz zaklepany.

Na górze masz tylko rury reku? Jeśli tak, to weź 8cm styro, resztę zasyp piaskiem albo zaklej pianką.

Ewentualnie na pomieszczenie gdzie są rury wod-kan weź "tyle ile mają rurki" cm + "reszta" cm.

Nie ma potrzeby żeby te rury przykryć jaką finiszową warstwą nawet 1 cm ?

Jaka jest funkcja styropianu na podłodze? Ocieplenie podłogi. Dla rurek wodnych to dodatkowe ich docieplenie. Dla kanalizy nie ma znaczenia .U nas kanaliza wystaje ponad styro i nic z tym nie zrobimy. Spadek musi być, a że się trochę ścieki podgrzeją to trudno. A na stropie: wygłoszenie i ocieplenie podłogi oraz znowu dla rurek wody ich dodatkowe ocieplenie. Czy trzeba ocieplać rurkę reku? Kiedy jest to nawiew to nie ma potrzeby bo ciepło oddane rurce (i powietrzu) wpadnie do nas z powrotem. A jeśli to jest wywiew, to mniej korzystnie, ale jednak mamy wymiennik, który to ciepło wykorzysta do ogrzania powietrza z czerpni, więc też tragedii nie ma.

Rurki od góry zapsikałabym piana z puszki, obcięła nadmiar na równo lub z lekką górką, żeby zrobić ten 1cm otuliny i tyle.

Jaka jest funkcja styropianu na podłodze? Ocieplenie podłogi. Dla rurek wodnych to dodatkowe ich docieplenie. Dla kanalizy nie ma znaczenia .U nas kanaliza wystaje ponad styro i nic z tym nie zrobimy. Spadek musi być, a że się trochę ścieki podgrzeją to trudno. A na stropie: wygłoszenie i ocieplenie podłogi oraz znowu dla rurek wody ich dodatkowe ocieplenie. Czy trzeba ocieplać rurkę reku? Kiedy jest to nawiew to nie ma potrzeby bo ciepło oddane rurce (i powietrzu) wpadnie do nas z powrotem. A jeśli to jest wywiew, to mniej korzystnie, ale jednak mamy wymiennik, który to ciepło wykorzysta do ogrzania powietrza z czerpni, więc też tragedii nie ma.

Rurki od góry zapsikałabym piana z puszki, obcięła nadmiar na równo lub z lekką górką, żeby zrobić ten 1cm otuliny i tyle.

Dzięki Doli :)

Tynki skończone, dziś ekipa zabrała swoje graty :yes:

http://static.pokazywarka.pl/n/n/g/efa7343adb203f629ad9af0d9a86eb3c_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/8/b/3/bc2fdb988f8051ce4d46eee64ece9d66_orig.jpg

Jutro zamawiam styropian. Jako, że Krissu jednak się nie podejmuje, położymy sami. Jutro dokładnie postudiuje wpisy Doli i jak_to_mozliwe odnośnie rozkładania styro, bo pamiętam, że dość dokładnie to zrelacjonowali.

Pytanie - czy robi się dylatację, czy też styro układamy na ścisk do ściany i między płytami ?

I drugie - układ warstw na dole (17 cm) ma jakiekolwiek znaczenie, czy dobieramy grubości jak nam pasuje ?

W weekend dokończymy sprzątanie w domu i jak tylko przyjedzie styropian zabierzemy się za układanie. Taki jest plan, nie wiem jak będzie z realizacją bo mundial wkracza w decydującą fazę...:) . Myślałem, że styropian dostępny jest od ręki, z magazynu - niestety tak nie jest.

A później... podłogówka, wylewki i zaczynamy prace wykończeniowe :) Ciężko uwierzyć :)

Super wygląda chata z tynkami :) Widzę odkurzacz wypożyczony? ;) Styro możesz kłaść na ścisk - lepiej będzie się trzymał. Tylko nie tak ciasno żeby go wyrzucało do góry. Układanie warstw nie ma znaczenia o ile warstwy układasz jakoś "na przemian". Tak żeby się krawędzie płyt w poszczególnych warstwach nie pokrywały. Powodzenia!

Wybacz mku7i ale raz ze mundial, dwa że psychika by mi siadła :D Musze jeszcze u siebie na tarasie styro ułożyć i mi sie nie chce jak cholera...

Gratulacje kolejnego etapu!

A ja wam musze powiedziec ze kupiłem sobie ten odkurzacz karchera i nie chcemy innego. Ciągnie to zajebiście, fakt ze jest głosny, ale robi robote!

Pozdro

Wczoraj udało się znaleźć chwilę wolnego i posprzątać po tynkarzach. Nie było najgorzej, bo tynkarze z grubsza posprzątali. Niemniej 5 worków do odkurzacza poszło.

Sprzątając zastanawiałem się nad jedną rzeczą - czemu tynkarze nie rozkładają folii ? Odjęli by pracy nie tylko inwestorom, ale też sobie, bo przecież też ogarniają po sobie.

Zamówiłem styropian, udało się wyrwać Knaufa w dobrej cenie. Jest szansa na dostawę w tym tygodniu, mam nadzieję że się uda, bo w weekend chciałbym zacząć rozkładanie na tyle na ile czas pozwoli.

Hydraulik w zasadzie w gotowości do rozłożenia podłogówki. Nie to żeby czekał na mnie, ale termin trzyma :)

Wylewkarz jakiś mało komunikatywny, nieprzytomny, ciężko się z nim rozmawia. Do sąsiada jedzie od zeszłego tygodnia i dojechać nie może. Już nawet dzwonił, że jedzie na robotę, sąsiad zerwał się z pracy, przyjechał na budowę a tam nikogo nie ma. Dzwoni do gościa a on mówi "zapomniałem". Jechał na robotę i zapomniał, WTF ?! Mam namiary na 2 innych, chyba się pokuszę o spotkanie. Ceny podobne, więc nic nie stoi na przeszkodzie.

W tym tygodniu chciałbym się jeszcze spotkać z facetem od wykończeniówki, mamy już powybierane płytki, rozplanowane wszystkie pomieszczenia, będziemy oczekiwać konkretnej wyceny.

Takiego niekonkretnego wykonawcę to lepiej sobie odpuścić, jak masz okazję wziąć innego. Niech się uczą, że pieniądze nie leżą na ulicy i czasem trzeba się po nie coś więcej niż tylko schylić. Powodzenia w rozkładaniu styro :)

Nam hydraulik podpowiedział, ze do wycinania kanałów w styro używają czegoś takiego. Kurcze, gilotyna była pomocna, ale takie cudo tez by się przydało i znacznie przyspieszyłoby pracę. Pomyśl czy nie wypożyczyć albo kupić.

http://dostawynabudowe.pl/sites/default/files/styles/full_product-galeria/public/storchhotknife2502-198ef79d.jpg

Wczoraj udało się znaleźć chwilę wolnego i posprzątać po tynkarzach. Nie było najgorzej, bo tynkarze z grubsza posprzątali. Niemniej 5 worków do odkurzacza poszło.

Sprzątając zastanawiałem się nad jedną rzeczą - czemu tynkarze nie rozkładają folii ? Odjęli by pracy nie tylko inwestorom, ale też sobie, bo przecież też ogarniają po sobie.

.

Myślałem o tym.

Po pierwsze dużo zabawy z dobrym ułożeniem folii, a potem najpewniej z jej posklejaniem na zakładach = sporo czasu.

Po drugie, mokra folia = śliska folia.

Macie jakieś wizualizacje pomieszczeń? :)

Takiego niekonkretnego wykonawcę to lepiej sobie odpuścić, jak masz okazję wziąć innego. Niech się uczą, że pieniądze nie leżą na ulicy i czasem trzeba się po nie coś więcej niż tylko schylić. Powodzenia w rozkładaniu styro :)

Nam hydraulik podpowiedział, ze do wycinania kanałów w styro używają czegoś takiego. Kurcze, gilotyna była pomocna, ale takie cudo tez by się przydało i znacznie przyspieszyłoby pracę. Pomyśl czy nie wypożyczyć albo kupić.

http://dostawynabudowe.pl/sites/default/files/styles/full_product-galeria/public/storchhotknife2502-198ef79d.jpg

Widziałem to wczoraj na YT, rzeczywiście zdaje się że usprawnia to pracę. Zobaczymy jak nam będzie szło standardowymi narzędziami, które mamy w posiadaniu. Jak będzie nas to nerwić, to pomyślę nad usprawnieniami :)

Niemniej dzięki za czujność:)

Myślałem o tym.

Po pierwsze dużo zabawy z dobrym ułożeniem folii, a potem najpewniej z jej posklejaniem na zakładach = sporo czasu.

Po drugie, mokra folia = śliska folia.

Macie jakieś wizualizacje pomieszczeń? :)

Nawet zwykłe rzucenie folii dałoby wymierny efekt, bez zabawy w sklejanie zakładów.Argument z mokrą folią bardziej do mnie przemawia. Mogłem rozłożyc jakieś przekładki tekturowe lub coś podobnego. Miałbym gotowe szablony do wycinania styropianu :)

Wizualizacje dostępne są jedynie w głowie mojej żony i na paru szkicach które przygotowała. Nie zlecaliśmy wystroju nikomu z zewnątrz. Na stronie archonu są dostępne wizualizacje, ale u nas nie znajdą one odzwierciedlenia, jako że robiliśmy zmiany w projekcie.

Edytowane przez mku7i