jak_to_mozliwe 26.07.2018 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Dodam, że chcemy pianę otwarto komórkową. Przede wszystkim większa szczelność i "oblepienie" dachu od wewnątrz, niż w przypadku wełny. To ma dla nas chyba największe znaczenie. Nie bierzemy tego pod uwagę, ale jest to plus, że zrobienie piany to max. 2 dni, a wełnę rozkładalibyśmy sami znacznie dłużej. Nie odejmując robocizny, cena pianki jest prawie taka sama jak wełny. U nas odchodziłby koszt rozłożenia wełny, bo to chcieliśmy robić sami, a z pianą tak się nie da (dlatego gdzieś tam pisałem, że to prawie dwa razy drożej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 26.07.2018 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Po ile Urse znalezliscie? Co was skłania do piany? Jakoś specjalnie nie szukałam i wzięłam cenę do kosztorysu z pierwszej lepszej hurtowni internetowej. Tam grubość 20cm była po 29,95zł, a 10cm po 14,95zł. Ponad to co powiedział Wojtek to jeszcze trwałość piany. Ponoć po 10-15 latach piana zachowuje się lepiej niż wełna, a na pewno lepiej niż morka wełna. Edytowane 26 Lipca 2018 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 26.07.2018 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Dodam, że chcemy pianę otwarto komórkową. Przede wszystkim większa szczelność i "oblepienie" dachu od wewnątrz, niż w przypadku wełny. To ma dla nas chyba największe znaczenie. Nie bierzemy tego pod uwagę, ale jest to plus, że zrobienie piany to max. 2 dni, a wełnę rozkładalibyśmy sami znacznie dłużej. Nie odejmując robocizny, cena pianki jest prawie taka sama jak wełny. U nas odchodziłby koszt rozłożenia wełny, bo to chcieliśmy robić sami, a z pianą tak się nie da (dlatego gdzieś tam pisałem, że to prawie dwa razy drożej). Ma to uzasadnienie ekonomiczne? Piana vs wełna daje jakiekolwiek wymierne oszczędności, czy to bardziej zafiksowanie się na pianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 26.07.2018 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Styropian został ułożony. W domu zrobiło się przytulniej, to pewnie efekt ukrycia przewodów, rur i peszli. Tak czy siak, dało się odczuć klimat pomieszczeń. Od jutra ma być rozkładana podłogówka, wylewki umówione na poniedziałek. Jutro potwierdzę, czy tak rzeczywiście będzie, bo intuicja daje mi sygnały, że nie. Obym się mylił. Poniżej kilka fotek: Edytowane 26 Lipca 2018 przez mku7i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.07.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Ma to uzasadnienie ekonomiczne? Piana vs wełna daje jakiekolwiek wymierne oszczędności, czy to bardziej zafiksowanie się na pianę? Jak piana oraz wełna są nowe, suche to obie metody są porównywalne, o ile wełnę ktoś położy Ci szczelnie. Piana już na starcie wygrywa szczelnością oraz wygrywa w czasie. Wełna kiedyś zamoknie i już właściwości nie odzyska, a piana tak. I jeszcze mi się przypomniało, że wełna jest przewiewna, a piana nie (ale jest paroprzepuszczalna), więc opór cieplny przegrody jest większy przy pianie. Gratuluje styropianu W końcu sam wszystko czy zleciłeś ekipie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 27.07.2018 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 A gdzie sam, musiałem zlecić :/ wściekły jestem, bo to prosta robota, a przyszło za nią płacić. Co zrobić Są też dobre wieści - wylewkarz potwierdza się na pon/wt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 29.07.2018 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Podłogówka na górze skończona. Dół też miał być zrobiony, ale jako, że wylewki będą robionej jednak we wtorek, nie było ciśnienia na skończenie dołu. Rury rozkładane są w łazienkach co 7,5 cm, w pomieszczeniach mieszkalnych co 10 cm, w pomieszczeniach niemieszkalnych co 15 cm. Wczoraj koparkowy wykopał dół wokół studni wodomierzowej. Będziemy przenosić wodomierz do środka, montując przy tym zawór antyskażeniowy, filtry i reduktor ciśnienia, które u nas jest bardzo wysokie. Powoli muszę myśleć o ogarnięciu działki, jest straszny bajzel - nie mogę już na to patrzeć. Muszę jeszcze wkopać jakąś rurę drenarską, która oddawać będzie skropliny z pompy ciepła. Ile tych skroplin oddaje pompa ? Jak sporo to mam możliwość podłączenia się do rury która odprowadza deszczówkę z rur spustowych do zbiornika, ale musiałbym głębiej kopać, a mam już tłuczeń. Nie chodzi absolutnie o magazynowanie tej wody z pompy zastanawiam się bardziej czy odcinek 1m rury wkopany w ziemię wystarczy by odprowadzić te skropliny. Aaa no i powoli będę zabierał się za walkę z chwastami. We wrześniu chcemy założyć trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 30.07.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Podłogówka na górze skończona. Dół też miał być zrobiony, ale jako, że wylewki będą robionej jednak we wtorek, nie było ciśnienia na skończenie dołu. Rury rozkładane są w łazienkach co 7,5 cm, w pomieszczeniach mieszkalnych co 10 cm, w pomieszczeniach niemieszkalnych co 15 cm. Cześć Miło obserwować takie postępy na budowie;-) Rozumiem że nie robiłeś projektu podłogówki tylko poszedłeś drogą "Gęsto rurki = niska temperatura zasilania". Robisz jakieś sterowanie strefowe czy tylko rotametry? Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 30.07.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Muszę jeszcze wkopać jakąś rurę drenarską, która oddawać będzie skropliny z pompy ciepła. Ile tych skroplin oddaje pompa ? Jak sporo to mam możliwość podłączenia się do rury która odprowadza deszczówkę z rur spustowych do zbiornika, ale musiałbym głębiej kopać, a mam już tłuczeń. Nie chodzi absolutnie o magazynowanie tej wody z pompy zastanawiam się bardziej czy odcinek 1m rury wkopany w ziemię wystarczy by odprowadzić te skropliny. Ja mam wkopaną pod PC rurę kanalizacyjną 2m (z ponawiercanymi otworami) i do niej odprowadzoną wodę rurką z kablem grzewczym. W każdym cyklu odszranianiu powstaje sporo wody, bez odprowadzenie wody miałem duże lodowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 30.07.2018 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Cześć Miło obserwować takie postępy na budowie;-) Rozumiem że nie robiłeś projektu podłogówki tylko poszedłeś drogą "Gęsto rurki = niska temperatura zasilania". Robisz jakieś sterowanie strefowe czy tylko rotametry? Pozdrawiam Tulisko Hej Rozstaw wyliczała mi firma od pompy ciepła. Ja dostałem wytyczne dla hydraulika. Tylko rotametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 30.07.2018 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) Ja mam wkopaną pod PC rurę kanalizacyjną 2m (z ponawiercanymi otworami) i do niej odprowadzoną wodę rurką z kablem grzewczym. W każdym cyklu odszranianiu powstaje sporo wody, bez odprowadzenie wody miałem duże lodowisko. Dzięki. Wkopałeś ja pionowo czy w poziomie ze spadkiem ułożyłeś? Edytowane 30 Lipca 2018 przez mku7i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 30.07.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Dzięki. Wkopałem ja pionowo czy w poziomie ze spadkiem ułożyłeś? Pionowo, bo rura jest umieszczona w środku fundamentu pod jednostkę zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 30.07.2018 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Podłogówka skończona jestem zadowolony z jakości pracy hydraulika. Jutro rano zrobimy próbę wody. To ostatni dzwonek, bo jutro też wchodzą wylewkarze. Powinni się uwinąć w jeden dzień. Muszę pamiętać o przykryciu wylewek folią, jest taki skwar, że mogą za szybko związać i szlag je trafi Jutro też jadę do wodociągów podpisać umowę na podlicznik, który będzie zliczał wodę do podlewania. Puściliśmy osobną instalację dla kranów zewnętrznych, tak by nie płacić i za wodę i za ścieki. Aaa, no i jutro również przeniesienie wodomierza do wnętrza. Po tych pracach, na przyszły tydzień zamówię kontener, sajgon na działce jest większy niż po stanie surowym. W tym tygodniu muszę też wycenić materiały na elewację, wełnę i inne pierdoły. Poczytałem trochę o przygotowaniu ścian pod malowanie - zdecydowałem się na farbę gruntującą (czytałem o śmierdzącej Śnieżce, wybiorę jakąś alternatywę) zamiast popularnego uni-gruntu. W przyszłym tygodniu chciałbym już wybrać drzwi wewnętrzne. Ponoć długo się na nie czeka, nawet do 8-9 tygodni. W weekend zaczynam zabawę z ogrodem, na te chwilę chwast na chwaście. PS jaskółki które upodobały sobie naszą działkę, nie widzą naszego HS w salonie i na pełnej prędkości po prostu w niego wlatują. HS cały, ale jaskółek (kamikadze) coraz mniej. Znaleźliśmy już co najmniej 5 odkąd wstawiliśmy okna :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 31.07.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Ładnie położone Pogodę na wylewki masz ekstremalną, ale w domu jest zawsze chłodniej niż na zewnątrz. Chociaż z twoim HS-em... Powodzenia przy próbie. Co do jaskółek to mieszkam na 7. piętrze i mam jaskółki dosłownie na wyciągnięcie ręki. Widać że boją się przylatywać na balkon jak ktoś na nim stoi, więc może na razie wystarczy kupić takiego "kruka odstraszajkę" i przymocować nad oknem (przykręcić do ściany)? o obklejać okna czarnymi ptakami to bym nie chciała, ale znajdować martwych jaskółek też nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 31.07.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Witaj. ja po wylaniu wylewek cementowych (10-11 cm) Pozamykalem wsyzstkie okna, opuscilem, rolety, polozylem folie, i tak to trzymalem 21 dni. Drzwi wew wybralem Dre Auri, jest na nie promocja w calej polsce:) bezprzylgowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 31.07.2018 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Witaj. ja po wylaniu wylewek cementowych (10-11 cm) Pozamykalem wsyzstkie okna, opuscilem, rolety, polozylem folie, i tak to trzymalem 21 dni. Drzwi wew wybralem Dre Auri, jest na nie promocja w calej polsce:) bezprzylgowe Hej Jaka cena drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 31.07.2018 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Czy ktoś z forumowiczów sprzedaje wełnę do ociepleń? U mnie w hurtowni trzeba czekać 6 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.07.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Forumowy fighter1983. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 31.07.2018 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Myślałem ze tylko styro sprzedaje. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 31.07.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Hej Jaka cena drzwi? 5 tyś z montażem za 4 szt, bezprzylgowe, podcięcie wentylacyjne, kolor wiąz antracyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts