Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w malinówkach 6 - dolnośląskie

mku7i

Recommended Posts

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No niestety mieliśmy chwilowy zastój. Dziś już wykonawca wraca, mrozy odpuściły. W zasadzie pozostało 2-3 dni pracy i będzie można zalewać. Myślę, że poniedziałek jest jak najbardziej realny. Co oznacza, że końcem przyszłego tygodnia powinniśmy zacząć murowanie ścian poddasza. W przyszłym tygodniu będę również zamawiał więźbę, termin oczekiwania ok 2-3 tygodnie. A po rozszalowaniu okna. Zastanawiam czy się zamawiać od razu docelowe drzwi wejściowe, czy wstawiać tymczasowe/budowlane.

No to całkiem zacny plan :) Czekam na tego twojego HS'a z niecierpliwością :p

Co do drzwi, wiele firm które sprzedaje i montuje drzwi, pożycza dzwi tymczasowe na ten, nazwijmy to "brudny" okres. U mnie tak przynajmniej było. Nie dawaj póki co docelowych, bo zanim się wprowadzisz bedą zniszczone przez tynkarzy, wylewkarzy itd.

Pracę nad stropem praktycznie ukończone. W poniedziałek moglibyśmy zalewać. Moglibyśmy, ale prognozy pokazują ujemne temperatury w nocy, podjąłem decyzję żeby poczekać do środy/czwartku kiedy zarówno w dzien jak i w nocy ma być na plusie.

Wykonawca prosi żeby zamówić już więźbę i zbiornik na deszczówkę, zajmę się tym w poniedziałek. Muszę też powoli zbierać się do zamówienia dachówki, orynnowania i okien dachowych.

Na poniedziałek ma wreszcie przyjechać tłuczeń który pojawił się w kopalni. Będzie też koparka która zajmie się wykopem pod zbiornik na deszczówkę i wysypie tłuczeń na miejsce do tego przeznaczone.

http://static.pokazywarka.pl/h/k/r/c55ccfa8e4e538433bdcf007c13e3460_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/w/o/z/203cfbb8c16b3504d2c1db86627ac2b0_orig.jpg

Cześć.

Mam prośbę.

Czy mógłbyś nieco cofnąć się w czasie? Konkretnie do wyboru technologii fundamentów.

Osobiście jestem na etapie załatwiania formalności na potrzeby pozwolenia na budowę, jednak aby sobie zrobić wstępne założenia finansowe muszę mieć już jakiś zamysł na technologię budowy. Mam już problem na samym początku, jeśli chodzi o fundamenty.

W twoim dzienniku wyczytałem że masz podobny grunt jak u mnie (glina, iły - grunt wysadzinowy).

Dlaczego wybrałeś ławy a nie płytę? Jeśli ze względu na koszty, to czy wiedząc wcześniej że wydasz na ławy 40 tyś (podłoga jeszcze nie wykończona, gdy w przypadku płyty już masz gotowca pod posadzkę) teraz też podjąłbyś taką decyzję? Czy jednak było to zaskoczeniem?

Pytam, gdyż jak na taki metraż wydaje mi się to sporą kwotą(ja bym miał 119m2 użytkowej a 212 pod zabudowę-płytę).

Po twoim podsumowaniu kosztów sam już nie wiem co wybrać.

Mam zagwozdkę.

Cześć.

Wspomniane 40 tysięcy nie jest rzeczywistym kosztem wykonania ław. To mój koszt. Zwróć uwagę na koszt wykonawcy - 15 tysięcy. To nie jest prawdziwy koszt wykonania łąw.

Ja z wykonawcą jestem umówiony na 60 tysięcy za SSO + dach. Podział etapów/transz wygląda następująco: 15 fundamenty, 15 mury+strop i 30 dach. Oczywistym jest, że koszt murów i stropu to więcej niż 15 tysięcy, a koszt fundamentów mniej niż 15 tysięcy. Tak na prawdę mury powinny wynieść 25 tysięcy a fundament 5. Mury być może nawet więcej, bo dach powinien wyjść mniej niż 30 tys.

Ze względów ułożenia budżetu, transz z banku i własnych środków podjąłem decyzję, że tak a nie inaczej podzielę wynagrodzenie wykonawcy.

Ławy wybrałem ze względu na niższy koszt wykonania vs płyta (bazując na ogólnym poglądzie, nie zlecałem wyceny). Również we względu na czas i problem ze znalezieniem wykonawcy, który byłby w stanie zrealizować płytę w wybranym przeze mnie terminie budowy. Żaden z dostępnych wykonawców nie specjalizował sie w płycie. U mnie czas grał i gra istotną rolę,

Jedyne czym byłem zaskoczony, to ilość i waga gliny, którą należało wywieźć, a której w mojej okolicy nikt nie chciał odebrać. Są rejony Polski gdzie ludzie płacą za glinę, mając piaszczysty grunt.

Reasumując moje podsumowanie stanu 0 nie jest realnym/rynkowym kosztem wykonania ław. To mój koszt, zgadzam się, może być mylący i nie powinien być odniesieniem do innych budów.

Ok. Dziękuję za wyjaśnienie. To wiele wyjaśnia, a ja wciąż nie wiem co wybrać :)

Ostatnie pytanie do tego etapu.

Co z drenażem? Nie widziałem żebyś robił. Spotkałem się z dwiema opiniami na ten temat w przypadku gliny.

1. Robić, żeby mieć spokój ducha i woda żeby nie wpływała pod fundamenty.

2. Nie robić. Przykryć/zalepić "gruntem rodzimym", dzięki czemu woda nie ma szans przedostać się do fundamentów.

Czy to znaczy, że wybraliście z projektantem wersję 2?

Strop skończony i gotowy do zalewania. Jutro rano kierownik budowy ma wszystko posprawdzać. Jak wszystko będzie ok, możemy zalewać. Będziemy również uzależnieni od pogody. chciałbym zalewać przy temperaturze 0 lub powyżej 0, przynajmniej dla pierwszej nocy po wylaniu. Może to oznaczać, że w tym tygodniu nie wylejemy. Jutro -3 w środę -5, czwartek i piątek -1.

Został również wykopany zbiornik na deszczówkę. Zamówiłem go wreszcie dzisiaj, ma być na piątek. Tak jak wspominałem, będzie to zbiornik betonowy 6m3, taki sam jak na szambo.

Przyszły też wyceny pomp ciepła, a w zasadzie pełnej kotłowni.

Samsung EHS Split 6kW - 27 000zł

Atlantic Extensa 8kW - 27 300 zł

Hitachi Yutaki S Combi 6 kW - 27 600zł

Daikin Altherma 3 6kW - 27 000 zł (ale tu dojdą dodatkowe koszty w postaci rur i kształtek Al-Pex, grupy bezpieczeństwa + naczynia CWU, odpowietrzników, śrubunków i pompy cyrkulacyjnej, zrobi się więc coś pod 29 000 - 30 000zł).

Nie chcę nowej LG Thermy, nie chcę Panasonica 9kw gen. H, nie chcę TCap 9 kW, bo będzie zamocny.

W zasadzie jestem w kropce. Powysyłam jeszcze zapytania, może coś się wyklaruje. Celowałem w 25 tysięcy za całość. Jutro mam mieć jeszcze jedną ofertę.

I kilka fotek:

http://static.pokazywarka.pl/u/8/9/8a980975582019af796546eb2b225782_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/9/g/p/bde885399a73d6728fac65790e403c1b_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/9/4/t/2db8ad0848417d50649a8fa4410ab511_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/u/z/f/f623572f56d4a4e78a64f161922e0fa2_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/s/a/v/1c0a6767219d56a28e26e590fcb00489_orig.jpg

Edytowane przez mku7i