Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom parterowy w Miedzianej Górze pod Kielcami

Recommended Posts

Rekuperator na strychu oznacza, że dach i strop muszą mieć bardzo dobrą izolację. Trzeba to zaplanować na etapie projektu. Nie da się inaczej. W lecie będzie ukrop na strychu i z wentylacji będzie leciało 30*C a w zimie na strychu będzie 5*C a rekuperator nawet z najwyższą sprawnością odzysku nie da rady. I "izolowane domki na rekuperator" nic nie dadzą.

Witam się,

Miedziana góra, fajnie że w końcu ktoś z "okolic". Będę zaglądał do dziennika a może i na budowę:)

OZC zrób jak najwcześniej ale jak już będziesz miał w 90% "poukładany" dom, bo tam potrzeba dużo szczegółów. A polecam forumowego kolegę Asolt-a. Nie drogo i dobrze (w mojej opinii)

Pozdawiam

Ten pierwszy projekt co podała mania_ania Z76D to moim zdaniem lepszy i można dom lekko poszerzyć i dach dwuspadowy dać bo jest tańszy w wykonaniu ( nie ma tyle odpadów przy układaniu blachy, no chyba, że dachówka) i to pomieszczenie przy kuchni pomniejszyć (spiżarka i dodać za nią pomieszczenie gospodarcze z prysznicem i pralnią tzw. i wyjście na zewnątrz jak tak Ci bardzo potrzebne w tym miejscu.

Co do reku na strychu to wcale nie zgadzam się z mania-ania, poniewaz my mamy opianowany strych na 23cm i w lato jak blacha w ręce parzy to w srodku na strychu jest max 25 stopni, a w zime ciepło, poza tym rury od reku i tak są u nas ocieplone wełna z folią na nich , takie kupiliśmy od razu i nic się nie dzieje, wszystko jest ok. A filtry mamy osobno w skrzynkach i raz na 3 miesiące wchodzi się na strych i wymienia. Ale w tym projekcie Z76D mozna reku dać w tym pom. gosp. bo daleko od pokoi do spania. Jak kto woli.

albo tak :)

z kotłowni może być wyjście na zewnątrz, strefa nocna oddzielona od dziennej, tylko duża łazienka bez okna.

[ATTACH=CONFIG]397628[/ATTACH]

Ja polecam taki układ gdyż mam prawie tak samo u siebie :) Buduję jeszcze ,ale już widzę że taki układ jest bardzo wygodny. Chodzi mi szczególnie o wyraźne rozdzielenie strefy nocnej od dziennej i położenie pomieszczenia gospodarczego od strony wejścia do domu koniecznie z możliwością wejścia od strony wiatrołapu i z dodatkowym wyjściem bezpośrednio na zewnątrz. Minusem jest główna łazienka bez okna ale u innych znajomych mimo że mają okna to i tak 90% czasu są zasłonięte przez rolety/żaluzje i trzeba świecić światło więc jestem w stanie przeżyć bez tego okna.