Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

niedługo w małym pomieszczeniu będę sam robił wylewkę anhydrytową Knaufa (ok 60mm z ogrz. podłogowym). Styropianu mam 2x10cm. Na wszelkich przekrojach taśma brzegowa jest od izolacji przeciwwilgociowej poziomej, tak więc u mnie potrzebna by była taśma min. 27 cm. Pomyślałem, że ułożę taśmę od drugiego poziomu, więc potrzebuję najlepiej 20 cm taśmy z folią. Niestety wszędzie jest tylko 8x150mm. Gdzie szukać wyższej i min te 8mm grubości?

Druga sprawa to samoprzylepne plastikowe repery do wyznaczania poziomu.

1457629237_81837600.jpg

W paru miejscach o tym piszą ale nie mogę tego znaleźć albo to inaczej się nazywa.

Z góry dzięki za pomoc.

1457629237_81837600.jpg

Popełniasz błąd. Jak już ułożysz dwie warstwy styropianu, następnie folię w kratkę dla rurek ogrzewania podłogowego, to powinieneś przykleić do ściany i do foli w kratkę fartuch foliowy z pasem pianki dylatacyjnej. Ma być wykonane tak, aby stworzyć wannę dla wylewki anhydrytowej, która nie może zapłynąć Ci pod styropian.DSC_0031.jpg

DSC_0034.jpg

Tak wygląda pianka dylatacyjna z fartuchem foliowym.

Pozdrawiam

Cezary

Popełniasz błąd.

Myślę, że nie popełniam :) Wg mnie błąd, to dylatacja nad styropianem, dużo łatwiej wtedy o przepłynięcie anhydrytu do ściany. Poza tym fartuch od taśmy brzegowej daje się pod folię "z kratką".

Dylatacja jak najbardziej nad styropianem. W końcu styropian i pianka dylatacyjna to prawie takie same materiały. Ja fartuch od dylatacji przykleiłem do foli w kratkę zwykłą taśmą przylepną bo to tylko fastryga i aby nie zapłynął anhydryt. Widać na zdjęciach. Podpowiem, że piankę dylatacyjną montowałem do ściany na gorący klej aplikując go na piankę.

Pozdrawiam

Cezary

(...) więc potrzebuję najlepiej 20 cm taśmy z folią.

A sprawdzałeś w firmie Interchemall http://www.interchemall.com.pl/pl/ichbuild/tasmy-dylatacyjne/

Oferują również szerokości taśm 200 mm.

A sprawdzałeś w firmie Interchemall Oferują również szerokości taśm 200 mm.

Dzięki za odpowiedź. Mają ale niestety bez fartucha foliowego - ja jednak chciałbym z folią.

Edytowane przez dylatacja123