Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamontować płytę MDF (blendę) kuchenną?

otwarty3

Recommended Posts

W jaki sposób fachowo przytwierdzić lakierowaną płytę MDF do tyłu szafek? Szatkować wkrętami tył szafek i przykręcać od środka? Czy jednak na jakiś klej/piankę montażową?

Facet od kuchni nas olał, więc chciałbym to skończyć sam, ale nigdzie nie mogę znaleźć jak się to montuje.

Zrobiłem zdjęcie tej płyty jak stoi nieprzytwierdzona.

kuchnia.jpg

Z kuchennym pozdrowieniem!

HDF 3 mm takiej blendy nie utrzyma. Ja zrobił bym tak :

- od środka korpusu zamontował bym kątowniki montażowe. Można typowo meblowe, plastikowe, można metalowe ocynkowane.

- dostawiasz blendę, tak jak ma być. Pamiętaj aby zastosować listwę uszczelniającą na styku podłogi i blendy - zabezpieczy przed wilgocią np. poczas mycia podłogi.

- ktoś ją dociska do korpusów a w tym samym czasie druga osoba od środka korpusu przykręca ją na kilka wkrętów do kątowników, bezpośrednio przez ten cienki HDF na plecach.

Ja mam zrobione to (jeszcze nie do końca) z płyty 18mm. Całość składa się z 2 połówek. Na zewnętrznych krańcach trzyma się to na 3 zawiasach z każdej strony, a od środka dane jest kółko podtrzymujące płytę, bo inaczej żaden zawias by tego nie utrzymał. Od góry pod blatem mam mikro uchwyty dane w niewidoczny sposób.

Dzięki temu mogę sobie śmiało otwierać kuchnię od tyłu. A w narożnej szafce mam butlę z gazem i łatwo ją się wymienia dzięki temu. Od przodu w tej narożnej mam szufladę na kosz na śmieci. Na górze narożnej jest zlewozmywak. Taki układ kuchni trochę wymusił otwieranie od tyłu, ale dzięki temu mam wygodny dostęp do butli z gazem.

P.S. kuchnię wykonywałem samodzielnie od podstaw.