PrzyszłyBudowniczy 24.09.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Szukam kominka, o wymiarach około 65x45x40cm, Z szybą narożną lub giętą. Moc około 9kW.Do kominka ma być podłączony system DGP (2 pokoje + nieogrzewany garaż), by nie przegrzać salonu który ma tylko 40m2. Cały dom ma zapotrzebowanie 8kW przy -20st. C. Na forum znalazłem pozytywne opinie o Unico, kilka postów o Romotop. Bardzo mało jednak informacji o Sparke Varm, a ten kominek poleca mi najbardziej sprzedawca.Czy ktoś może powiedzieć który z kominków będzie najlepszy: - Sparke VARM FH L/P 380 S- Hajduk Volcano 2Ph - Romotop HEAT R/L 2g L Może Unico Dragon, gdybym zrezygnował z podnoszonej do góry szyby? Może jeszcze inny? Korzystając z okazji zapytam, jaki % ciepła można maksymalnie oddać przez DGP? Czy to wystarczy by nie przegrzać salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.09.2017 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Używając komercyjnej produkcji z boczną szybą, zakończysz najprawdopodobniej tak jak kolega wątek obok http://forum.muratordom.pl/showthread.php?340637-Problem-z-brudn%C4%85-szyb%C4%85&p=7525750&viewfull=1#post7525750 Do palenia w celach grzewczych, używa się palenisk, a nie wkładów kominkowych (nawet niemieckich!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 25.09.2017 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Palenisk a nie wkładów kominkowych? Możesz rozwinąć myśli? Powinienem szukać mniejszych wkładów? Jeśli chodzi o to że żaden producent nie jest renomowany i powininem kupić Brunnera - to nie posiadam takiebo budżetu. Palić będę okazjonalnie, nie oszukuję się że co sobotę siądę do kominka, albo 3 razy w tygodniu. Na tamten watek nie trafiłem, dzięki. Unico więc spokojnie odpada jesli tak podchodzą do reklamacji, że klient sam zostaje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.09.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Palenisk a nie wkładów kominkowych? Możesz rozwinąć myśli? Powinienem szukać mniejszych wkładów? Jeśli chodzi o to że żaden producent nie jest renomowany i powininem kupić Brunnera - to nie posiadam takiebo budżetu. Palić będę okazjonalnie, nie oszukuję się że co sobotę siądę do kominka, albo 3 razy w tygodniu. Na tamten watek nie trafiłem, dzięki. Unico więc spokojnie odpada jesli tak podchodzą do reklamacji, że klient sam zostaje..Brunner w wersji "wkład kominkowy", a nie "palenisko", też długo nie pociągnie podczas palenia. Ale skoro chcesz świecić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 26.09.2017 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Nadal nie rozumiem, czy każdy z wkładów jest OK pod warunkiem dobrego montażu? Już o montażu się przy okazji okien nasłuchałem, jestem gotowy i na kominki. Kominek nie będzie głównym źródłem ogrzewania, DGP jest tylko by ochronić salon przed przegrzaniem, jak przy okazji mi się podniesie temperatura w garażu, nie będę płakał. Wydajność nie jest najważniejsza, bardziej mnie martwi ewentualna nieszczelność i czarna szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts