Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja + GWP - jaki koszt dodatkowy

Recommended Posts

Miałem robić rekuperator własnymi rękami. Koszt 3000-4000 plus sporo własnej pracy i potem kombinacje jak to ustawić, jak zapobiegać zamrażaniu.

GWC chroni przed zamrażaniem wymiennika. Rura 160 karbowana, dedykowana do GWC to 1200 na Allegro za 25m, a 200 to 2200 zł. Do tego koszt koparki, rekultywacji terenu i totalny bałagan w ogrodzie. Początkowo chciałem robić GWC. Po głębszej analizie wolałem te pieniądze wydać na rekuperator Thessli który sterowanej automatyką grzałki używa w sposób oszczędny. Jeszcze nie wiem czy producent nie nakłamał w tabelach zużycia energii przez grzałkę. Jeśli napisał prawdę, to GWC zwracałby się u mnie 30 lub więcej lat. Czyli bez sensu. Jeśli producent kłamie, to na pewno o tym napiszę na forum. Będzie podlicznik przy rekuperatorze i comiesięczne spisywanie stanu.

To tyle jeśli chodzi o GWC do ogrzewania.

Do chłodzenia nie potrzebuję, bo od południa mam drzewo i nieocieplony dom, bez rolet nie potrzebował w tym roku chłodzenia klimatyzacją. Wydajność chłodnicza GWC jest znikoma. 1kWh mocy chłodzenia nie jest w stanie sprostać długotrwałym upałom. Myślę że do chłodzenia najlepsza jest klimatyzacja, bo daje pewność że się uda. Do tego rolety od południa, jasne ściany, cień.

Policzmy GWC do chłodzenia w inny sposób. Maksymalna moc światła słonecznego padającego pod kątem prostym na m2 to 1kWh. Okno 3m2 to 2kWh energii ze Słońca zamienionej na ciepło. Ile takich okien masz w domu od południa? Czy rekuperacja o zdolności chłodzenia/grzania 1kWh jest w stanie schłodzić cały dom ze wszystkimi oknami? Jak długo będzie go schładzać? Po jakim czasie musi się zregenerować?

Na pewno GWC coś daje. Problem w tym że odniesienie kosztu GWC do wydajności wypada bardzo niekorzystnie względem alternatyw. Gdybym się budował i miał gotowy wykop, to bym rurę od GWC zakopał na wszelki wypadek. Robić specjalnie wykop - nie ma moim zdaniem ekonomicznego sensu.

Edytowane przez JanWerbinski