kosiorski-eu 25.09.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 (edytowane) . Edytowane 5 Października 2017 przez kosiorski-eu nieaktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 25.09.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Moim zdaniem nie patrz na to z czego jest zbudowany budynek, ma to nikłe znaczenie jeśli chodzi o uciekające ciepło z domu. Wszędzie daj taką samą grubość ocieplenia - jeśli masz taką możliwość bo piszesz o wymianie styropianu to zainwestuj w grubość 20cm ja mam podobną konstrukcję z żużlobetonu i taką grubość zakupiłem. W jednym przypadku masz ścianę trójwarstwową ze styropianem w środku - tutaj nie chciałbym ci nic radzić, bo jestem za słaby w tej kwestii, jedyne czego się dowiedziałem to to, że musi być odpowiednio grubsza warstwaizolacji na zewnątrz aby nie wykraplała się wilgoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 25.09.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Będziesz miał porównanie, w moim przypadku przy powierzchni elewacji 260m2 zmieniając grubości styropianu z 20cm na 15cm lambda 0,31 wzrasta zapotrzebowanie na ciepło z 10868kWh/rok na 12811kWh/rok. A projektowe obciążenie cieplne wzrasta z 6069W do 6970W. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 26.09.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Mam jeszcze pytanie odnośnie kleju do styropianu jaki zastosowałeś. Materiał z jakiego mam pustaki na parterze czyli żużlobetonu u mnie są dość hmm kruszące. Podczas pocierania szczotką ze sztywnym włosiem ciągle sie sypie z niego. Chciałem go zamieść i porządnie odpylić, ale można tak trzeć w nieskończoność aż bym wytarł na wylot Czy gruntowałeś dodatkowo powierzchnię przed klejeniem? jakiego kleju używałeś? Ja ocieplać miałem przed zimą, ale nie wyszło - problemy z terminami u wykonawcy. Styropian i siatki mam kupione, tynki też. Jeśli chodzi o klej to nie kupiłem jeszcze ale planuję kupić klej Caparola. Też mam pustaki żużlowe i na początku planowałem skuć tynki ale się okazało, że prędzej tynk odpada z pierwszą ścianką pustaka więc będziemy kleić na stary tynk. Zastosujemy grunt Sylitol 111 Caparola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KT_ 13.10.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Moim zdaniem nie patrz na to z czego jest zbudowany budynek, ma to nikłe znaczenie jeśli chodzi o uciekające ciepło z domu. Wszędzie daj taką samą grubość ocieplenia - jeśli masz taką możliwość bo piszesz o wymianie styropianu to zainwestuj w grubość 20cm ja mam podobną konstrukcję z żużlobetonu i taką grubość zakupiłem. W jednym przypadku masz ścianę trójwarstwową ze styropianem w środku - tutaj nie chciałbym ci nic radzić, bo jestem za słaby w tej kwestii, jedyne czego się dowiedziałem to to, że musi być odpowiednio grubsza warstwaizolacji na zewnątrz aby nie wykraplała się wilgoś. Zgadzam się, grubość ocieplenia powinna być taka sama dla wszystkich ścian. Grubość i parametr ocieplenia należy dopasować tak, by ściana, która ma obecnie najgorszy współczynnik przenikania ciepła, spełniała aktualne standardy, czyli 0,23 W/m2K. Ta 10 cm warstwa białego styropianu to zdecydowanie za mało, tutaj byłoby potrzebne minimum 20 cm styropianu białego 0,44. Ewentualnie rozważ styropian grafitowy 0,031 – tutaj wystarczająca będzie grubość 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts