Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubość styropianu na elewacje? ściany różnej grubości z różnych materiałów

Recommended Posts

Moim zdaniem nie patrz na to z czego jest zbudowany budynek, ma to nikłe znaczenie jeśli chodzi o uciekające ciepło z domu.

Wszędzie daj taką samą grubość ocieplenia - jeśli masz taką możliwość bo piszesz o wymianie styropianu to zainwestuj w grubość 20cm :) ja mam podobną konstrukcję z żużlobetonu i taką grubość zakupiłem.

W jednym przypadku masz ścianę trójwarstwową ze styropianem w środku - tutaj nie chciałbym ci nic radzić, bo jestem za słaby w tej kwestii, jedyne czego się dowiedziałem to to, że musi być odpowiednio grubsza warstwaizolacji na zewnątrz aby nie wykraplała się wilgoś.

Mam jeszcze pytanie odnośnie kleju do styropianu jaki zastosowałeś. Materiał z jakiego mam pustaki na parterze czyli żużlobetonu u mnie są dość hmm kruszące. Podczas pocierania szczotką ze sztywnym włosiem ciągle sie sypie z niego. Chciałem go zamieść i porządnie odpylić, ale można tak trzeć w nieskończoność aż bym wytarł na wylot ;)

Czy gruntowałeś dodatkowo powierzchnię przed klejeniem? jakiego kleju używałeś?

Ja ocieplać miałem przed zimą, ale nie wyszło - problemy z terminami u wykonawcy. Styropian i siatki mam kupione, tynki też.

Jeśli chodzi o klej to nie kupiłem jeszcze ale planuję kupić klej Caparola.

Też mam pustaki żużlowe i na początku planowałem skuć tynki ale się okazało, że prędzej tynk odpada z pierwszą ścianką pustaka więc będziemy kleić na stary tynk.

Zastosujemy grunt Sylitol 111 Caparola.

• 3 weeks później...
Moim zdaniem nie patrz na to z czego jest zbudowany budynek, ma to nikłe znaczenie jeśli chodzi o uciekające ciepło z domu.

Wszędzie daj taką samą grubość ocieplenia - jeśli masz taką możliwość bo piszesz o wymianie styropianu to zainwestuj w grubość 20cm :) ja mam podobną konstrukcję z żużlobetonu i taką grubość zakupiłem.

W jednym przypadku masz ścianę trójwarstwową ze styropianem w środku - tutaj nie chciałbym ci nic radzić, bo jestem za słaby w tej kwestii, jedyne czego się dowiedziałem to to, że musi być odpowiednio grubsza warstwaizolacji na zewnątrz aby nie wykraplała się wilgoś.

Zgadzam się, grubość ocieplenia powinna być taka sama dla wszystkich ścian. Grubość i parametr ocieplenia należy dopasować tak, by ściana, która ma obecnie najgorszy współczynnik przenikania ciepła, spełniała aktualne standardy, czyli 0,23 W/m2K. Ta 10 cm warstwa białego styropianu to zdecydowanie za mało, tutaj byłoby potrzebne minimum 20 cm styropianu białego 0,44. Ewentualnie rozważ styropian grafitowy 0,031 – tutaj wystarczająca będzie grubość 15 cm.