gustav.pl 25.09.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Witam Niedawno zauważyłem, że mój kociołek "strzela fochy" tzn. nie robi tego o co go to proszę Problem może nie jest poważny(jakoś z tym będę żył), ale gdy go kupiliśmy w tamtym roku, to wszystko było cacy. Otóż - gdy temperatura w domu jest równa/wyższa od temp. zadanej kociołek oczywiście nie grzeje. Gdy chciałem by grzejniki były doraźnie choć trochę ciepłe, pokrętłem programatora CW 100 , zmieniałem temp. zadaną na wyższą niż w pomieszczeniu i kociołek zaczynał pracować, niezależnie od tego jaka była ustawiona maks.temp. zasilania. Teraz niestety, gdy temperaturę zasilania ustawię poniżej 40°C(pokrętło w pozycji mniejszej niż 2) , kociołek nie ma pracy ciągłej tylko pracuje w cyklach. Np. rozgrzewa się do temp. 38°C którą utrzymuje przez kilka sekund i się wyłącza. Stygnie do ok. 28/29°C i po kilku sekundach znowu się włącza, by przy ok. 38°C ponownie się wyłączyć. I tak w koło Macieju Przez tą cykliczność pracy kotła grzejniki są prawie zimne, tzn. daleko im do tych ustawionych 38°C. Nie wiem czy to kociołek tak sam z siebie, czy może serwisant coś przestawił, bo był w czerwcu na przeglądzie? Jakby "cóś" to model kociołka jest: ZSBR 16-3 E 23 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 10.10.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Witam, Każdy kocioł realizuje zadane programy czasowe. W przypadku automatyki pogodowej wyznacznikiem pracy jest temperatura zewnętrzna. Temperatura wewnątrz może, poprzez odpowiednie ustawienia regulatora i jego montaż na ścianie w pomieszczeniu reprezentatywnym, wpływać na obniżenie/podniesienie krzywej grzewczej. Brak pracy kotła wtedy, kiedy Pan ma takie życzenie jest spowodowany tym, ze układ nie odbiera ciepła (temperatura powrotu z instalacji jest zbliżona do temperatury zasilania) i uruchamia się zabezpieczenie wewnętrzne kotła – wyłączenie palnika do czasu, aż temperatura powrotu spadnie poniżej wartości granicznej. Dzieje się tak, ponieważ minimalna moc kotła jest większa niż aktualne zapotrzebowanie na moc grzewczą. Są tez odpowiednie ustawienia kotła (np. blokada taktowania, ograniczanie mocy maksymalnej, czas zwłoki układu, itp.). Ponadto przykładowo głowice termostatyczne przy grzejnikach mogą być skręcone, co dodatkowo ogranicza oddawanie ciepła. Jeśli utrzymywana jest zadana temperatura i kocioł realizuje zadane programy czasowe nie jest to związane z jakąś usterką. Alternatywą jest praca kotła w oparciu o temperaturę wewnętrzną, czyli zastosowania automatyki pokojowej. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts