Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnica wysokości pomiędzy przedpokojem a pokojami

takjaknachrzcie

Recommended Posts

witam.

Mój problem polega na tym, iż po ułożeniu płytek na wylewce w przedpokoju powstała różnica wysokości pomiędzy przedpokojem i pokojami: 28 mm i 32 mm. W obu pokojach jest położona stara drewniana klepka (dom ma 50 lat), której wolałbym nie ruszać, nie wiem co mnie zastanie pod spodem. Na początku, jeszcze przed tym jak "fachowiec" zrobił wylewkę w przedpokoju i poziom był mniej więcej równy, miałem wizje wycyklinowania klepki, jednak bodajże dwa razy była już cyklinowana i w zasadzie dużo jej nie zostało, więc wybrałem panele. Do rzeczy. szukam pomysłów jak zredukować wspomniane różnice wysokości. Czy płyty OSB z felcem wsadowym, przykręcone do podłogi na wkręty rozporowe, na nie położony podkład pod panele 5mm (myślę o tym konkretnym https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drewno-i-drewnopodobne/panele-podlogowe/podklady-pod-panele/podklady-pod-panele/podklad-pod-panele-diall-polistyren-5-mm-5-m2.html) i na to panel podłogowy (8 mm) to dobry pomysł? Chciałbym raczej uniknąć zrywania klepki i robienia wylewki w pokojach... Koszty płyt osb to około 1000 pln, zastanawiam się też czy z nich nie zrezygnować i zostać po prostu przy podkładzie i panelach. Wszystkie sugestie mile widziane, pozdrawiam :)

Kwestia płyt czy wylewki to Twoja decyzja (koszty i praca), natomiast jeśli chodzi o podkład to nie polecam tego, który wybrałeś - po pewnym czasie starci trochę objętości i różnica poziomów jeszcze się powiększy, proponuje Ci ekopłytę 7 mm - chyba Barlinek robi takie - są o wiele wytrzymalsze i mamy dodatkowe 2 mm, do tego zamiast panela 8mm możesz spokojnie znaleźć panele o grubości 12mm i już sytuacja wygląda trochę lepiej do tego jeszcze jakaś listwa progowa niwelująca nierówności do 13 mm i to najszybszy sposób.