Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop drewniany czy gęstożebrowy dla parterówki

Recommended Posts

Przed zakupem projektu zastanawiam się nad rodzajem stropu.We wstępnie wybranym projekcie mam strop gestozebrowy. Jest to parterowka 84m2 bez poddasza uzytkowego. Czy nie tansza inwestcja bedzie zastosowanie stropu drewnianego , i w tym przypadu dachu wiązarowego? Dzieki za odpowiedz
Taniej, bez wątpienia drewniany. Lepiej, bez wątpienia jakikolwiek inny.

Owszem drewniany będzie taniej ... taniej teraz później już nie. Masz murowany dom to wylej sobie strop betonowy będziesz miał spokój na resztę życia. Stropu masz niewiele więc nie ma co się zastanawiać, mnie 100 mkw stropu monolitycznego 12 cm kosztowało ok 12 tys zł z robocizną, a wycena wiązarów hm ok 24 tys netto. Mniemam że nie masz jakichś wielkich rozpiętości ? Wiązary nie są takie tanie, strych często robi się ciasny i mało użytkowy, trudniej znaleźć wykonawcę, no i potrzeba dźwigu żeby wtargać gotowe elementy na strop a czasem są utrudnienia ze względu na ciasną zabudowę, linie energetyczne, blokowanie przejazdu itd. Na betonowym o wiele łatwiej jest wykonać ocieplenie, możesz zrobić to sam.

Przed zakupem projektu zastanawiam się nad rodzajem stropu.We wstępnie wybranym projekcie mam strop gestozebrowy. Jest to parterowka 84m2 bez poddasza uzytkowego. Czy nie tansza inwestcja bedzie zastosowanie stropu drewnianego , i w tym przypadu dachu wiązarowego? Dzieki za odpowiedz

klimat się zmienia a drewniane dachy lubi zrywać wiatr jak ostatnio. Solidny stropodach załatwia ten problem

mnie 100 mkw stropu monolitycznego 12 cm kosztowało ok 12 tys zł z robocizną

Zazdroszczę. Jestem aktualnie na etapie stropu. Wykonawcy, którzy mają wolne terminy w listopadzie wołają 90 PLN/m2 za samą robociznę. Ci którzy mogliby się podjąćt eraz mają ceny za robociznę rzędu 150 PLN/m2.

Sama stal wyjdzie mnie jakieś 8 tyś PLN (ceny stali ostatnio są kosmiczne).