rutek99 26.09.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Przed zakupem projektu zastanawiam się nad rodzajem stropu.We wstępnie wybranym projekcie mam strop gestozebrowy. Jest to parterowka 84m2 bez poddasza uzytkowego. Czy nie tansza inwestcja bedzie zastosowanie stropu drewnianego , i w tym przypadu dachu wiązarowego? Dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.09.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Przed zakupem projektu zastanawiam się nad rodzajem stropu.We wstępnie wybranym projekcie mam strop gestozebrowy. Jest to parterowka 84m2 bez poddasza uzytkowego. Czy nie tansza inwestcja bedzie zastosowanie stropu drewnianego , i w tym przypadu dachu wiązarowego? Dzieki za odpowiedzTaniej, bez wątpienia drewniany. Lepiej, bez wątpienia jakikolwiek inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.09.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Owszem drewniany będzie taniej ... taniej teraz później już nie. Masz murowany dom to wylej sobie strop betonowy będziesz miał spokój na resztę życia. Stropu masz niewiele więc nie ma co się zastanawiać, mnie 100 mkw stropu monolitycznego 12 cm kosztowało ok 12 tys zł z robocizną, a wycena wiązarów hm ok 24 tys netto. Mniemam że nie masz jakichś wielkich rozpiętości ? Wiązary nie są takie tanie, strych często robi się ciasny i mało użytkowy, trudniej znaleźć wykonawcę, no i potrzeba dźwigu żeby wtargać gotowe elementy na strop a czasem są utrudnienia ze względu na ciasną zabudowę, linie energetyczne, blokowanie przejazdu itd. Na betonowym o wiele łatwiej jest wykonać ocieplenie, możesz zrobić to sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 27.09.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Przed zakupem projektu zastanawiam się nad rodzajem stropu.We wstępnie wybranym projekcie mam strop gestozebrowy. Jest to parterowka 84m2 bez poddasza uzytkowego. Czy nie tansza inwestcja bedzie zastosowanie stropu drewnianego , i w tym przypadu dachu wiązarowego? Dzieki za odpowiedz klimat się zmienia a drewniane dachy lubi zrywać wiatr jak ostatnio. Solidny stropodach załatwia ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 No, jest jeszcze wylewana "trumna"... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.09.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 No, jest jeszcze wylewana "trumna"... Adam M. eh z tą wylewaną trumną ... teraz żałuję że zachciało mi się. Nie że to złe rozwiązanie, wręcz przeciwnie, tylko od tego trzeba mieć fachowców a nie takich co mówią albo się uda albo nie uda:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 I ?Udało się? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.09.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 No właśnie chyba się nie udało, wyszedł pofalowany, nierówny, niezawibrowany, słupki świecą prętami ... teraz wziąłbym terive mniej byłoby do spitolenia. Ostatecznie będę wiedział po rozszalowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ale to jest tylko szkielet!!! Taki - sztywny. Zalejesz go pianką, obłożysz styro - będzie ciepło i szczelnie. Najważniejsze - że jest! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.09.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Styropian nie wchodzi w grę, jest zbyt nierówny skos żeby szczelnie ułożyć i musiałbym zużyć paletę pianki. Z resztą założyłem temat ze słupkami żeby nie mieszać autorowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 27.09.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 mnie 100 mkw stropu monolitycznego 12 cm kosztowało ok 12 tys zł z robocizną Zazdroszczę. Jestem aktualnie na etapie stropu. Wykonawcy, którzy mają wolne terminy w listopadzie wołają 90 PLN/m2 za samą robociznę. Ci którzy mogliby się podjąćt eraz mają ceny za robociznę rzędu 150 PLN/m2. Sama stal wyjdzie mnie jakieś 8 tyś PLN (ceny stali ostatnio są kosmiczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.09.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 90 zł za mkw ... to cena kosmos, no a stal to już inny temat jej cena poszła w górę jak szalona. To za wykonanie 100 mkw stropu 9 tysi jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 PERLITOBETON jako wyrównanie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts