Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa cyrkulacyjna - jak ją uruchomić?

Nestorius

Recommended Posts

Witam,

Mam zainstalowaną pompę cyrkulacyjną, ale nie używam jej praktycznie w ogóle. Owszem mogę ją uruchomić na sterowniku, ale ograniczy mnie to do czasów na nim ustawionych. Mam pociągnięte przewody (w kuchni i łazience), które miały być zakończone czujkami ruchu, ale jak się okazuje takie sterowanie nie będzie u mnie funkcjonowało. Tak powiedziało mi 2 instalatorów, których prosiłem o uruchomienie tych czujek. Nie znam się na tym, więc nie powtórzę co mówili i nie wiem, czy rzeczywiście jest to niemożliwe, czy po prostu nie chciało się im tego robić. Powiedzieli, że trzeba to było zrobić na zasadzie kontaktów od dzwonka do drzwi. Niestety teraz już tego nie założę, bo czujki mam w suficie. Jakoś nie wyobrażam sobie kontaktu na suficie i załączania ich.

Czy widzicie jakieś rozwiązanie tego problemu? O ile w jednej łazience sąsiadującej z kotłownią nie ma problemu z ciepłą wodą, o tyle w kuchni i drugiej łazience na piętrze trzeba czekać dłuższą chwilę zanim poleci ciepła woda.

Ludzie po co wy zakładacie te cyrkulacje skoro boicie się załączyć obieg w określonych godzinach...?

Może Ty masz stałe godziny w których sobie idziesz myć rączki czy kubeczek po kawie i możesz sobie ustawić cyrkulację na sterowniku. Niestety ja nie mam takiego komfortu i dlatego potrzebuję mieć wodę ciepłą wtedy kiedy potrzebuję. Po to są różne rozwiązania, żeby je wykorzystywać do własnych potrzeb.

Nie masz rozwiązania problemu więc nie zaśmiecaj wątku swoimi przemyśleniami, które nic nie wnoszą do tematu.

Może Ty masz stałe godziny w których sobie idziesz myć rączki czy kubeczek po kawie i możesz sobie ustawić cyrkulację na sterowniku. Niestety ja nie mam takiego komfortu i dlatego potrzebuję mieć wodę ciepłą wtedy kiedy potrzebuję. Po to są różne rozwiązania, żeby je wykorzystywać do własnych potrzeb.

Nie masz rozwiązania problemu więc nie zaśmiecaj wątku swoimi przemyśleniami, które nic nie wnoszą do tematu.

A te różne rozwiązania to typu naciśnij przycisk i policz do dziesięciu lub wchodząc do kuchni/ łazienki zrób dwa pajacyki i policz do dziesięciu...:D

Nie wiem co takie rozwiązanie ma udowodnić...

Że się da...?

Ile można zyskać na tym swoistym dbaniu o tężyznę fizyczną cz skuteczności pamięci i cierpliwości...?

A te różne rozwiązania to typu naciśnij przycisk i policz do dziesięciu lub wchodząc do kuchni/ łazienki zrób dwa pajacyki i policz do dziesięciu...:D

Nie wiem co takie rozwiązanie ma udowodnić...

Że się da...?

Ile można zyskać na tym swoistym dbaniu o tężyznę fizyczną cz skuteczności pamięci i cierpliwości...?

Naucz się czytać ze zrozumieniem, bo wcześniej napisałem "Nie masz rozwiązania problemu więc nie zaśmiecaj wątku swoimi przemyśleniami, które nic nie wnoszą do tematu. ". Trudno to zrozumieć? Naprawdę, jeżeli masz pisać pierdoły jak w poprzednim poście to sobie daruj. Chcesz ustawiać na sterowniku to sobie ustawiaj, ale jak ktoś chce zrobić inaczej, a nie chcesz pomóc to się nie wtrącaj. Naprawdę o to proszę. Tyle w temacie.

Skoro masz czujki i kable to w czym problem to podłączyć ? Inną sprawą jest to że czujki to średnio się sprawdzają bo wchodzisz do łazienki i czujka Cię łapie włącza pompę ale i tak musisz chwilę czekać aż obieg ruszy a jak wchodzisz tylko umyć ręce co robi się dość często to hm mija się to z celem. Czasowe włącznie jest chyba najlepsze, albo takie z czujnikiem temperatury (przylgowym) na rurze, jak temperatura spadnie poniżej określonej wartości to pompa się załącza.

O ile mniej energii potrzeba na ten "komfort" względem normalnego układu który działa w najbardziej aktywnych godzinach ...

A ten dalej swoje. Odpuść. Proszę.

Skoro masz czujki i kable to w czym problem to podłączyć ? ... Czasowe włącznie jest chyba najlepsze

Spróbuję to podłączyć na wyłączniku schodowym. Zobaczę jak się sprawdza. Jutro mam zobaczyć to u kumpla, bo okazuje się, że ma w ten sposób podpięte i wg niego sprawdza się bardzo dobrze. Kwestia podłączenia tego w sterowniku, ale to już będzie "zmartwienie" instalatora. Gorzej będzie z łazienką, bo tam kabel jest pod sufitem i teraz nijak zamontować wyłącznik czasowy.

Kemotxb dzięki