Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie zakupu węgla i okazuje się że poszedł do góry o jakieś 100 zł. Mało tego podejrzewam że jak już wejdą w życie mocno restrykcyjne przepisy to okaże się że tona ekogroszku będzie kosztowała 1100-1200 zł. Czy nie wydaje się wam ze zacznie być bardziej opłacalne ogrzewanie domu pelletem lub gazem ( pod warunkiem wykonania termomodernizacji)? Ciekaw jestem waszego zdania tym bardziej że mam zamiar skorzystać z dofinansowania na wymianę kotła i zastanawiam się na jaki.
https://forum.murator.pl/topic/232608-wzrost-ceny-w%C4%99gla-a-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87-ogrzewania/

Mi się od ośmiu lat wydaje że taniej płacę za prąd w II taryfie niż bym miał grzać węglem. 1kWh ciepła wychodzi mi 0,09 zł. I nic nie trzeba robić poza wciskaniem guzików pilota od klimatyzatora.
Ciekaw jestem waszego zdania tym bardziej że mam zamiar skorzystać z dofinansowania na wymianę kotła i zastanawiam się na jaki.

Witam,

Polecam gazowe kotły kondensacyjne. W sytuacji gdy zakażą palić paliwami stałymi ( w tym pelletem) możesz być zmuszony do kolejnej zmiany systemu ogrzewania - polecam coś ekologicznego, bezobsługowego - kondensacyjny kocioł kondensacyjny. Inwestycja wydaje się być bardziej przyszłościowa. No chyba, że pompa ciepła....

W jakiej lokalizacji masz dom? Warto wiedzieć, że Viessmann pomaga w modernizacji systemów grzewczych - moderowano

Jeśli nie wybrałeś jeszcze konkretnego producenta może warto rozważyć własnie firmę Viessmann. Dlaczego Viessmann?

- jesteśmy firmą z tradycjami –od 25 lat działamy na rynku polskim;

- posiadamy zaplecze techniczne i doradców do Twojej dyspozycji 24h;

- oferujemy kompleksową obsługę sprawdzonych Partnerów Handlowych;

- gwarantujemy jakość, doświadczenie i dbałość o szczegóły.

W razie pytań - jestem do dyspozycji!

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy
Co do ekogrocgu to mam ok 1,5 tony zeszłorocznego za 700 i tonę tego rocznego za 730. To jest z nawiązka na zimę. Jesli wegile ma kosztować 1000-1200zł to wsadze grzałę 6kW (w taniej) i splita 2,5-3,5 kW poza taryfowo i pewnie wyjdzie porównywalnie lub minimalnie drożej.
Witam,

Polecam gazowe kotły kondensacyjne. W sytuacji gdy zakażą palić paliwami stałymi ( w tym pelletem) możesz być zmuszony do kolejnej zmiany systemu ogrzewania - polecam coś ekologicznego, bezobsługowego - kondensacyjny kocioł kondensacyjny. Inwestycja wydaje się być bardziej przyszłościowa. No chyba, że pompa ciepła....

W jakiej lokalizacji masz dom? Warto wiedzieć, że Viessmann pomaga w modernizacji systemów grzewczych - moderowano

Jeśli nie wybrałeś jeszcze konkretnego producenta może warto rozważyć własnie firmę Viessmann. Dlaczego Viessmann?

- jesteśmy firmą z tradycjami –od 25 lat działamy na rynku polskim;

- posiadamy zaplecze techniczne i doradców do Twojej dyspozycji 24h;

- oferujemy kompleksową obsługę sprawdzonych Partnerów Handlowych;

- gwarantujemy jakość, doświadczenie i dbałość o szczegóły.

W razie pytań - jestem do dyspozycji!

Proszę dodać ile rocznie za przegląd

Posiadam również kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny kupiony po bardzo dobrych pieniądzach, dlatego że z niego mam ciepłą wodę, a wcześniej był junkers więc nie miałem potrzeby dokładać dużych pieniędzy oprócz kotła. Chciałbym wykorzystać dofinansowanie do kotła np na pellet tylko czy koszt ogrzewania nie będzie podobny do gazu? U mnie w Małopolsce tona groszka workowanego bardzo dobrej jakości to koszt 1200 zł i są przerwy w dostawach. Kupowałem orzech niewiadomo skąd to podziekuje za taki syf z komina i w kotłowni.
Gość Konto usunięte_1*
Pewnie że trzeba się nad tym zastanawiać to oczywista oczywistość tylko fajnie jak by ktoś podpowiedział gdzie można dostać luźne środki rzędu 25 tys zł na coś sensowniejszego ? tu jest dylemat większości , albo samemu składać gruntówkę albo z torbami pod most :yes:
Trzeba być dobrej myśli, może w niedalekiej przyszłości w Twojej gminie znajdą się środki na dofinansowanie i modernizacja kotłowni stanie się w zasięgu ręki.
Zastanawiam się czy lepiej palić dalej w gorniaku, a jak ocieple dom to będę na ogół palił gazem, natomiast w większe mrozy węglem. Trzeba obserwować sytuację na rynku, a podejrzewam że nie wiele osób zdecyduje się na wymianę kotła z uwagi na niskie dofinansowanie, a co za tym idzie smog nadal będzie nam doskwieral nawet za 3 lata i wtedy może dofinansowania będę większe od naszych rządzących.
Zastanawiam się czy lepiej palić dalej w gorniaku, a jak ocieple dom to będę na ogół palił gazem, natomiast w większe mrozy węglem. Trzeba obserwować sytuację na rynku, a podejrzewam że nie wiele osób zdecyduje się na wymianę kotła z uwagi na niskie dofinansowanie, a co za tym idzie smog nadal będzie nam doskwieral nawet za 3 lata i wtedy może dofinansowania będę większe od naszych rządzących.

Na Twoim miejscu również zacząłbym od termomodernizacji. Oszczędności na ogrzewaniu będą znaczne, zobaczysz.

Trzeba obserwować sytuację na rynku, a podejrzewam że nie wiele osób zdecyduje się na wymianę kotła z uwagi na niskie dofinansowanie, a co za tym idzie smog nadal będzie nam doskwieral nawet za 3 lata i wtedy może dofinansowania będę większe od naszych rządzących.

Witam, a gdzie mieszkasz, że mówi, że dofinansowania są niskie?

Jak już wczesniej mówiłem - Viessmann pomaga w walce ze smogiem I tak np:

KRAKÓW: Dotacje 80% na wymianę starych pieców węglowych w Krakowie!

WARSZAWA: Dotacje do 15 000 zł na wymianę starych pieców węglowych w Warszawie!

Nasi specjaliści posłużą radą, bezpłatnie pomogą wypełnić wszystkie dokumenty, a nawet wymienią Twoją starą instalację!

Na naszej stronie lista firm, do których można się zgłaszać!