arek331 27.09.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Jestem na etapie zakupu węgla i okazuje się że poszedł do góry o jakieś 100 zł. Mało tego podejrzewam że jak już wejdą w życie mocno restrykcyjne przepisy to okaże się że tona ekogroszku będzie kosztowała 1100-1200 zł. Czy nie wydaje się wam ze zacznie być bardziej opłacalne ogrzewanie domu pelletem lub gazem ( pod warunkiem wykonania termomodernizacji)? Ciekaw jestem waszego zdania tym bardziej że mam zamiar skorzystać z dofinansowania na wymianę kotła i zastanawiam się na jaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.09.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Oczywiście, że tak będzie (a nawet już jest) - i to moim zdaniem (przy odpowiednim dofinansowaniu) słuszna droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.09.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Mi się od ośmiu lat wydaje że taniej płacę za prąd w II taryfie niż bym miał grzać węglem. 1kWh ciepła wychodzi mi 0,09 zł. I nic nie trzeba robić poza wciskaniem guzików pilota od klimatyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.09.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Ciekaw jestem waszego zdania tym bardziej że mam zamiar skorzystać z dofinansowania na wymianę kotła i zastanawiam się na jaki. Witam, Polecam gazowe kotły kondensacyjne. W sytuacji gdy zakażą palić paliwami stałymi ( w tym pelletem) możesz być zmuszony do kolejnej zmiany systemu ogrzewania - polecam coś ekologicznego, bezobsługowego - kondensacyjny kocioł kondensacyjny. Inwestycja wydaje się być bardziej przyszłościowa. No chyba, że pompa ciepła.... W jakiej lokalizacji masz dom? Warto wiedzieć, że Viessmann pomaga w modernizacji systemów grzewczych - moderowano Jeśli nie wybrałeś jeszcze konkretnego producenta może warto rozważyć własnie firmę Viessmann. Dlaczego Viessmann? - jesteśmy firmą z tradycjami –od 25 lat działamy na rynku polskim; - posiadamy zaplecze techniczne i doradców do Twojej dyspozycji 24h; - oferujemy kompleksową obsługę sprawdzonych Partnerów Handlowych; - gwarantujemy jakość, doświadczenie i dbałość o szczegóły. W razie pytań - jestem do dyspozycji! Edytowane 27 Września 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.09.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Co do ekogrocgu to mam ok 1,5 tony zeszłorocznego za 700 i tonę tego rocznego za 730. To jest z nawiązka na zimę. Jesli wegile ma kosztować 1000-1200zł to wsadze grzałę 6kW (w taniej) i splita 2,5-3,5 kW poza taryfowo i pewnie wyjdzie porównywalnie lub minimalnie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.09.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Witam, Polecam gazowe kotły kondensacyjne. W sytuacji gdy zakażą palić paliwami stałymi ( w tym pelletem) możesz być zmuszony do kolejnej zmiany systemu ogrzewania - polecam coś ekologicznego, bezobsługowego - kondensacyjny kocioł kondensacyjny. Inwestycja wydaje się być bardziej przyszłościowa. No chyba, że pompa ciepła.... W jakiej lokalizacji masz dom? Warto wiedzieć, że Viessmann pomaga w modernizacji systemów grzewczych - moderowano Jeśli nie wybrałeś jeszcze konkretnego producenta może warto rozważyć własnie firmę Viessmann. Dlaczego Viessmann? - jesteśmy firmą z tradycjami –od 25 lat działamy na rynku polskim; - posiadamy zaplecze techniczne i doradców do Twojej dyspozycji 24h; - oferujemy kompleksową obsługę sprawdzonych Partnerów Handlowych; - gwarantujemy jakość, doświadczenie i dbałość o szczegóły. W razie pytań - jestem do dyspozycji! Proszę dodać ile rocznie za przegląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek331 27.09.2017 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Posiadam również kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny kupiony po bardzo dobrych pieniądzach, dlatego że z niego mam ciepłą wodę, a wcześniej był junkers więc nie miałem potrzeby dokładać dużych pieniędzy oprócz kotła. Chciałbym wykorzystać dofinansowanie do kotła np na pellet tylko czy koszt ogrzewania nie będzie podobny do gazu? U mnie w Małopolsce tona groszka workowanego bardzo dobrej jakości to koszt 1200 zł i są przerwy w dostawach. Kupowałem orzech niewiadomo skąd to podziekuje za taki syf z komina i w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.09.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Trzeba by przeliczyć w zależności od sprawności kotłą i faktyczenej kaloryczności węgla. Przy 1200pln/tona takie ogrzewanie moim zdaniem traci sens ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 27.09.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Pewnie że trzeba się nad tym zastanawiać to oczywista oczywistość tylko fajnie jak by ktoś podpowiedział gdzie można dostać luźne środki rzędu 25 tys zł na coś sensowniejszego ? tu jest dylemat większości , albo samemu składać gruntówkę albo z torbami pod most Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Trzeba być dobrej myśli, może w niedalekiej przyszłości w Twojej gminie znajdą się środki na dofinansowanie i modernizacja kotłowni stanie się w zasięgu ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek331 27.09.2017 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Zastanawiam się czy lepiej palić dalej w gorniaku, a jak ocieple dom to będę na ogół palił gazem, natomiast w większe mrozy węglem. Trzeba obserwować sytuację na rynku, a podejrzewam że nie wiele osób zdecyduje się na wymianę kotła z uwagi na niskie dofinansowanie, a co za tym idzie smog nadal będzie nam doskwieral nawet za 3 lata i wtedy może dofinansowania będę większe od naszych rządzących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Zastanawiam się czy lepiej palić dalej w gorniaku, a jak ocieple dom to będę na ogół palił gazem, natomiast w większe mrozy węglem. Trzeba obserwować sytuację na rynku, a podejrzewam że nie wiele osób zdecyduje się na wymianę kotła z uwagi na niskie dofinansowanie, a co za tym idzie smog nadal będzie nam doskwieral nawet za 3 lata i wtedy może dofinansowania będę większe od naszych rządzących. Na Twoim miejscu również zacząłbym od termomodernizacji. Oszczędności na ogrzewaniu będą znaczne, zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.09.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Trzeba obserwować sytuację na rynku, a podejrzewam że nie wiele osób zdecyduje się na wymianę kotła z uwagi na niskie dofinansowanie, a co za tym idzie smog nadal będzie nam doskwieral nawet za 3 lata i wtedy może dofinansowania będę większe od naszych rządzących. Witam, a gdzie mieszkasz, że mówi, że dofinansowania są niskie? Jak już wczesniej mówiłem - Viessmann pomaga w walce ze smogiem I tak np: KRAKÓW: Dotacje 80% na wymianę starych pieców węglowych w Krakowie! WARSZAWA: Dotacje do 15 000 zł na wymianę starych pieców węglowych w Warszawie! Nasi specjaliści posłużą radą, bezpłatnie pomogą wypełnić wszystkie dokumenty, a nawet wymienią Twoją starą instalację! Na naszej stronie lista firm, do których można się zgłaszać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 28.09.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 To załatw mi dofinansowanie do pompy ciepła 80% w województwie Opolskim to wchodzę w ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 29.09.2017 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 I w Pomorskim też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts