Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda latem POMOC

bartek1190

Recommended Posts

Witam. Proszę o poradę odnośnie ciepłej wody w sezonie nie grzewczym. Posiadam piec co na paliwo stałe i do tego bojler cwu który jest zasilany tym piecem. W zimie nie ma problemu z ciepłą wodą bo cały czas sie pali. Ostatnimi laty w sezonie letnim grzałem dodatkowym bojlerem elektrycznym który znajduje sie w łazience niestety wczoraj sie spalił i teraz moje pytanie czy kupić nowy elektryczny czy np nowy do centralnego wraz z grzałką elektryczną którą bym grzał w sezonie letnim. Dodam że bojler przy piecu ma 120l nie jest już pierwszej młodości i był spawany w zeszłym roku a ten elektryczny miał 80l. Chciałbym zeby ta ciepła woda wychodziła w miare tanio. Prosze o jakieś porady.

Rozumiem, że nie planujesz wymiany pieca;)

Wynajmowałem kiedyś dom z piecem na ekogroszek. Latem wodę grzałem prądem (bojler zimą grzany z pieca a latem grzałkami), z tym, że starałem się tylko w taniej taryfie. Do ustawienia godzin kupiłem zegar z all...o za 40 czy 50zł. Jeśli masz dzieci, korzystasz z wanny lub ręcznie myjesz naczynia kup większy bojler. Ja miałem 120l i przy dwójce maluchów musiałem dogrzewać godzinę wieczorem w T1 bo czasami wieczorem była chłodna i musiałbym brać prysznic po 22. Wg mnie zbiornik 160 - 200 będzie ok. Grzanie wody kosztowało mnie 50-70zł/miesiąc dla rodziny 2+2, (zmywarka, prysznic -brak wanny), przy jednej taryfie będzie x2.

Witam. Proszę o poradę odnośnie ciepłej wody w sezonie nie grzewczym. Posiadam piec co na paliwo stałe i do tego bojler cwu który jest zasilany tym piecem. W zimie nie ma problemu z ciepłą wodą bo cały czas sie pali. Ostatnimi laty w sezonie letnim grzałem dodatkowym bojlerem elektrycznym który znajduje sie w łazience niestety wczoraj sie spalił i teraz moje pytanie czy kupić nowy elektryczny czy np nowy do centralnego wraz z grzałką elektryczną którą bym grzał w sezonie letnim. Dodam że bojler przy piecu ma 120l nie jest już pierwszej młodości i był spawany w zeszłym roku a ten elektryczny miał 80l. Chciałbym zeby ta ciepła woda wychodziła w miare tanio. Prosze o jakieś porady.

Witam,

jaki masz budżet na ten cel? Ja ze swojej strony mogę polecić pompę ciepła do CWU - Moderowano to pompa ciepła przystosowana do współpracy z istniejącym systemem grzewczym.

Pytanie tylko, czy bierzesz pod uwagę taką rozbudowę systemu.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem PP.