xchaotic 27.09.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Hej. Mam szope, ktora miala byc drewutnią.Jest tam teraz wszsytko oprocz drewna.Chce zrobic maly zapas drewna na zime i zamiast upychac to w szopie, chce postawic czesc drewna obok szopy, a w samej szopie tylko zapas na 2-3 tygodnie, zeby bylo suchutkie.Czy myslicie ze takie cos wystarczy, zeby drewno bylo w miare przesuszone:http://focusgarden.pl/drewutnia-ogrodowa-firewood-keter-p-1095.html Mialem w sumie podobny uklad przez wakacje, ale zacinajacy deszcz i tak moczyl brzegi drewna (i wysychalo i tak w kółko).Czy polecacie jakies inne, tymczasowe rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Z tego co wiem do porzadnego wysuszenia drewna jest niezbedna cyrkulacja powietrza z każdej strony również od spodu. Na aledrogo widziałem ciekawsze rozwiązania.P.S.Możesz zbić sobie coś podobnego z deseczek, uwzględniając w jego budowie szczeliny wentylacyjne.Wyjdzie o wiele taniej i poprwawnie. Edytowane 27 Września 2017 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 27.09.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Z dziadkiem za młodu układałem coś w rodzaju stogu z pociętych polan. Z góry owszem dwie trzy warstwy mokre ale reszta schła dosyć szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xchaotic 30.09.2018 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jednak poprosilem majstra ktory nam budowal dom zeby porzadna drewutnie dostawil nam do szopy - jest teraz daszek i 15m3 drewna i schnie z 6 stron - od daszku jest przeswit zeby wiatr fruwal, a od spodu azurowe deski.Drewno kupilem przed wakacjami i czesc juz jest 'wysezonowana'. Jak dla mnie roznica w paleniu jest ogromna - przadnie wysuszone drewno to jednak podstawa - kominek sie nie brudzi, ladnie sie wszsytko do konca wypala a w domu cieplo i przyjemnie. Warto bylo zainwestowac w porzadna drewutnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts