Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewutnia na szybko

Recommended Posts

Hej.

Mam szope, ktora miala byc drewutnią.

Jest tam teraz wszsytko oprocz drewna.

Chce zrobic maly zapas drewna na zime i zamiast upychac to w szopie, chce postawic czesc drewna obok szopy, a w samej szopie tylko zapas na 2-3 tygodnie, zeby bylo suchutkie.

Czy myslicie ze takie cos wystarczy, zeby drewno bylo w miare przesuszone:

http://focusgarden.pl/drewutnia-ogrodowa-firewood-keter-p-1095.html

Mialem w sumie podobny uklad przez wakacje, ale zacinajacy deszcz i tak moczyl brzegi drewna (i wysychalo i tak w kółko).

Czy polecacie jakies inne, tymczasowe rozwiazanie?

Z tego co wiem do porzadnego wysuszenia drewna jest niezbedna cyrkulacja powietrza z każdej strony również od spodu.

Na aledrogo widziałem ciekawsze rozwiązania.

P.S.

Możesz zbić sobie coś podobnego z deseczek, uwzględniając w jego budowie szczeliny wentylacyjne.

Wyjdzie o wiele taniej i poprwawnie.

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

• 1 year później...

Jednak poprosilem majstra ktory nam budowal dom zeby porzadna drewutnie dostawil nam do szopy - jest teraz daszek i 15m3 drewna i schnie z 6 stron - od daszku jest przeswit zeby wiatr fruwal, a od spodu azurowe deski.

Drewno kupilem przed wakacjami i czesc juz jest 'wysezonowana'. Jak dla mnie roznica w paleniu jest ogromna - przadnie wysuszone drewno to jednak podstawa - kominek sie nie brudzi, ladnie sie wszsytko do konca wypala a w domu cieplo i przyjemnie. Warto bylo zainwestowac w porzadna drewutnie.