Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O czym warto pamiętać przed/w trakcie budowy

Recommended Posts

Porzekadło mówi: pierwszy dom wybuduj wrogowi, drugi przyjacielowi a trzeci dla siebie. Całe forum służy, aby już pierwszy dom wybudować dla siebie.

Ja jestem już na etapie prac wykończeniowych i wielokrotnie przed rozpoczciem kolejnego etapu zastanawiałem się, czego jescze zapomniałem zrobić.

Jestem gotów podzielić się moimi doświadczeniami w tym zakresie i zrobę to wrótce, proponuję przyłączenie się wszystkich, którzy wykańczają jakiś etap do zgłaszania swoich uwag. Proponuję, aby uwagi miłały charakter zwięzły (może punkty) tak, aby użytkownik nie musiał przerzucać setek tematów i postów aby znaleźć punkt, o którym mógłby zapomnieć.

Przekażmy doświadczenia swoich błędów tak aby inni ich nie popełnili.

Zapraszam. :wink:

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgodnie z obietnicą:

1. przed zalaniem podłogi na gruncie – wyprowadź pod fundamentami rury do kanalizacji, wody i doprowadzenia powietrza do kominka. Jeżeli planujesz kominek średnicę rury ustal z wykonawcą albo zrób 150 a wystarczy do każdego kominka.

2. ja mam ogrzewanie podłogowe (wodne) i wylewka ma u mnie 18 cm. W tej wylewce zostały dodatkowo ułożone rury do centralnego odkurzacza – nawet jeżeli w tej chwili nie planujesz centralnego odkurzacza to myślę, że warto zainwestować w rury – masz wtedy możliwość aby zrobić go później.

3. dodatkowy przewód kominowy – zrobiłem specjalnie aby podłączyć wyciąg nadkuchenny.

4. koniecznie pod tynkiem ułóż okablowanie do systemu alarmowego. W tym koniecznie należy ułożyć kable do wszystkich otwieranych, zewnętrznych okien i drzwi.

5. ja wyznaczyłem jedno miejsce na urządzenia techniczne typu – centrala telefoniczna, domofon, kable komputerowe (do przyszłego wykorzystania) kable antenowe do satelity i anteny naziemnej. Kable antenowe rozprowadziłem do wszystkich pokojów.

6. Jeżeli masz taką możliwość to zamów okna z okuciami z funkcją kontaktronów.

7. mam własną studnię – doprowadziłem zasilanie z możliwością przedłużenia do celów oświetlenia ogrodu, itp.

8. zrobione jest wyprowadzenie zasilania do bramy + kabel domofonowy + wyprowadzony jest kabel do podłączenia telefonu (wieloparowy w osłonie żelowej)

9. wszelakie drewno – więźba dachowa, podłoga, itd. było ścinane zimą.

10. styropian – teraz mądrzejszy o doświadczenie kupiłbym co najmniej 2 miesiące przed układaniem aby się wysezonował.

Na pewno dla większości to, co napisałem to będą sprawy oczywiste, ale sam o konieczności doprowadzenia powietrza do kominka dowiedziałem się przypadkowo, zapomniałem o przewodzie do domofonu i musiałem pruć kawałek tynku. Co jeszcze zapomniałem okaże się wkrótce – ale wtedy o tym napiszę.

Dzięki, prawdziwe dzięki!

Ja dopiero zaczynam stawiać ściany 1 kondygnacji, ale tego typu uwagi na pewno mi pomogą!

A na marginesie - centralne odkurzanie - ile to kosztuje? Jaki jest koszt urządzenia i innych akcesoriów (np. ile kosztują takie rury?), o czym trzeba pamiętać robiąc taką instalację na później?

Pozdr. kocza

Kable antenowe do satelity i anteny naziemnej rozprowadziłem do wszystkich pokojów.
Przed laty miałam własną satelitę, a teraz mam kablówkę, więc pojęcie o współczesnych tunerach satelitarnych zerowe. Co trzeba zrobić, żeby móc wybierać programy w każdym telewizorze niezależnie, a nie przez tuner satelity? Bo z naziemnej tv, to bez łaski.

Kable antenowe do satelity i anteny naziemnej rozprowadziłem do wszystkich pokojów.
Przed laty miałam własną satelitę, a teraz mam kablówkę, więc pojęcie o współczesnych tunerach satelitarnych zerowe. Co trzeba zrobić, żeby móc wybierać programy w każdym telewizorze niezależnie, a nie przez tuner satelity? Bo z naziemnej tv, to bez łaski.

Tu jest dużo na ten temat:

http://www.dipol.com.pl/

Dodam od siebie:

11) - wyprowadzenie wody na ogród i do garażu

12) - plany kondygnacji, stropu, instalacji etc... skserować na folię i sprawdzić wizualnie, czy nie dochodzi do kolizji (rura przechodząca przez środek komina, ... :wink: )

13) - projekt oglądajcie wielokrotnie - pod kątem funkcjonalności, szczegółów rozwiązań technicznych, rozplanowania grzejników, gnaizdek, i wszystkich możliwych błędów architekta

14) zróbcie badanie geotechniczne gruntu

15) zasypcie, ubijając warstwami, podłogę na gruncie zanim wzniesiecie ściany

16) pamiętajcie, że każde załamanie dachu to dodatkowe koszty i kłopoty z zabezpieczeniem przeciwwodnym

17) trzy razy przemyślcie dobre rady ekipy proponującej odstępstwa od projektu - np. obniżenie lub podwyższenie ścianki kolankowej - niby nic a sprawi, że okna wypadną na innej wysokości

PS styropian sezonuje się, gdyż przez 2 m-ce może ulegać odkształceniom (skurczeniu)

drzewa ścinane w zimie mają mniej wody

A na marginesie - centralne odkurzanie - ile to kosztuje? Jaki jest koszt urządzenia i innych akcesoriów (np. ile kosztują takie rury?), o czym trzeba pamiętać robiąc taką instalację na później?

Jeśli dasz radę zrobić to samemu, to koszty są naprawdę niewielkie: 2-metrowa rura kosztuje ok 10 zł + kolanka, trójniki itp. U mnie materiały kosztowały ok. 250 zł (ale bez automatycznych szufelek, które kosztują chyba ponad 150 zł) - mam 4 gniazdka + w przyszłości 2 szufelki . Jeśli się bierze firmę - płaci się ok. 200 zł za punkt (gniazdko)

a ja bym powiedziała - zacznijcie organizować przyłącza najwcześniej jak tylko się da, bo jak robota ruszy nie będzie czasu na bieganie po urzędach, ta rada kierowana jest w szczególności do tych, którzy mogą mieć z nimi jakikolwiek problem

a za ułozenie rurek od centralnego odkurzacza zapłaciliśmy wraz z materiałami jakies 750 zł i było to może ze 2 czy 3 miesiące temu :)

a ja bym powiedziała - zacznijcie organizować przyłącza najwcześniej jak tylko się da, bo jak robota ruszy nie będzie czasu na bieganie po urzędach, ta rada kierowana jest w szczególności do tych, którzy mogą mieć z nimi jakikolwiek problem

a za ułozenie rurek od centralnego odkurzacza zapłaciliśmy wraz z materiałami jakies 750 zł i było to może ze 2 czy 3 miesiące temu :)

A ile punktów, bo to wpływa znacząco na cenę?

U mojego "bliźniaka" za wykonanie instalacji wzięli 1000 zł (4 gniazdka i 2 szufelki).

Ja kupiłem materiały za 300 zł i robię sam :lol: .

Najgorsza robota, to kucie bruzd pod rury (szwagier kuje :lol: ). U mnie część idzie w podłodze, ale część w ścianach.

Wcale to nie takie proste, jak się wydaje, dlatego wykonawca u sąsiada wziął 1000 zł (i ja go rozumiem :lol: ).

Trzeba postawić w domu stację czołową telewizji kablowej (kilkadziesiąt tysięcy) :lol: .

A tak poważnie, to ten problem jest nierozwiązywalny w domu.

To jest jedna z zalet mieszkania w bloku - kablówka.

Pewne rozwiązanie takiego problemu przedstawiłem w wątku:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=162275#162275

Ostatnio bardzo staniały cyfrowe tunery. Moim zdaniem najtańsze rozwiązanie to jedna antena z poczwórnym konwerterem i do tego cztery tunery. Koszt powinien się zamknąć w 2500 na 4 telewizory.

No tak, ale sam tuner cyfrowy nie wystarczy :( , bo jak już pisałem, w telewizji nie kodowanej nic specjalnego nie ma.

Bartt mi prypomniał -

18. koniecznie skopiujcie co najmnie 2x projekt. Podczas budowy naprawdę się niszczy i niektóre strony wypadają w ferworze walki.

19. po ułożeniu kabli zrobiłem zdjęcia wszystkich ścian i miejsc gdzie kable przechodzą. Przydało się już dwa razu przy dodatkowych przekuciach.

20. przy projektowaniu zasilania elektrycznego pamiętajcie, że centralę alarmową, nadajnik monitoringu, centalę telefoniczną, ew.inną też trzeba też zasilić.

Sprawdzanie zagęszczenia piasku w "podłodze na gruncie", przed wylaniem płyty: Wziąć pręt fi 6 (ten cieńszy do kręcenia strzemion w zbrojeniach) i przejść się po ubitym pisaku dziabiąc go co jakieś 30 cm - podziabać dokładnie na całym fundamencie. Jeśli piasek jest dobrze ubity, pręt nie wchodzi. Jeśli jest źle ubity, pręt wchodzi jak w masło na całą swoją długość (ja miałem 1,5 metrowy).

Beleczki od stropu terriva jeśli nie są w wieńcu obniżonym trzeba układać na 2-centymetrowej warstwie zaprawy pół na pół piasek z cementem.

wszystko PERFEKCYJNIE zaplanować i podpisać z wykonawcą "dobrą" umowę.

Zrobiłem tak i jak dotychczas nie miałem niespodzianek, poza wierceniem studni, którą zleciłem innej firmie "na gębę" i doszło do spięcia :evil:

Wyjątek potwierdził regułę.

CZ.

Kochani piszcie, piszcie b.ciekawy watek :D . A jak Wam wyszlo z elektryka, czy gniazdka nie pochowaly sie za szafy lub sofy? A TV nie stoi przy wejsciu do ogrodka? Czy architekt ma obowiazek zrobic takze projekt instalacji elektrycznej? Byl juz taki watek o tym kto jakie bledy zrobil na swojej budowie. Nie wiem gdzie jest. Moze ktos go znajdzie podbije? :(